Předmět Autor Datum
Řekl bych, že to bude záležet jen a jen na wattáži. Rozdíl je každopádně v tom, že topný zářič Vám n…
kroutvorus 07.01.2011 21:08
kroutvorus
A cim mam v noci vyhrivat terarko na 22stupnu?
qip 08.01.2011 07:44
qip
Ta poznámka se samozřejmě vztahovala k dennímu režimu. Tak pokud není terárium ve vyhřívané místnost…
kroutvorus 08.01.2011 09:38
kroutvorus
o ty wattazi vim cim vetsi W tim vetsi teplota
qip 08.01.2011 11:06
qip
No tak potom je třeba to jedině vyzkoušet (nikoli ovšem na leguánovi) - jakou teplotu dá jaká wattáž…
kroutvorus 08.01.2011 13:44
kroutvorus
Vzhledem k ucinnosti zarovky bych rekl ze stejna wattaz jako zarovka = stejna teplota. Nebude to pla… poslední
bahno 09.01.2011 01:14
bahno

Řekl bych, že to bude záležet jen a jen na wattáži. Rozdíl je každopádně v tom, že topný zářič Vám nedá žádné světlo - neméně důležitý faktor v chovu. A čím víc, tím líp (samozřejmě jde i o kvalitu, nejen o množství zdrojů). Tak bych zvážil, jestli to v případě zvířete, jako je leguán, není zbytečná investice.

Ta poznámka se samozřejmě vztahovala k dennímu režimu. Tak pokud není terárium ve vyhřívané místnosti, kde teplota v noci neklesá pod 19-20 stupňů, pak je zářič samozřejmě jednou z možností (existují i různé topné kabely a další terarijní technika). Teplota se odvíjí od wattáže, já osobně tenhle instrument nepoužívám, protože teplotu v noci řešit nemusím. Snad se ozve někdo s osobní zkušeností. Jen bych dodal, že 22 stupňů podle mě leguán v noci bezpodmínečně nepotřebuje, můžete s těmi stupni klidně o dva až tři dolů. Samozřejmě by teplota neměla dlouhodobě klesnout pod těch nějakých 18C.

No tak potom je třeba to jedině vyzkoušet (nikoli ovšem na leguánovi) - jakou teplotu dá jaká wattáž. Nejlíp, když vám poradí někdo, kdo tyhle tepelné zářiče sám používá a ví, jakou teplotu to udělá (samozřejmě velmi záleží na rozměrech terária, větrání, izolaci stěn - polystyren apod.) Když sem uvedete tyhle konkrétní věci (a nejlíp s fotografií terárka), tak se dříve či později určitě někdo ozve.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru