Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na korálovku mexickou?

Všechny vás zdravím
Jsem začínající chovatel a proto bych se rád pozeptal na pár věcí ohledně chovu korálovky mexické. Pročítal jsem všelijaké diskuse a články, ale přímá rada mi myslím pomůže nejvíc. Rozměry terária: 110x40x50cm (dxhxv)
Chovat budu zatím jen jednoho jedince, protože na pár si zatím netroufám.

1.- Má opravdu nějaký význam žárovka s UVA a UVB? Nebo postačuje klasická? Je vhodné ve dne přisvěcovat zářivkou?
2.- Bude +/- postačovat pro vyhřátí terária žárovka 40W a kámen 15W? (stačí jen hrubý odhad - by se samozřejmě vyzkoušelo)
3.- Poradíte nejvhodnější substrát pro tohoto hada? Uvažuji o dřevěných štěpkách (dub, jedle), nebo rašelině v kombinaci s pískem.
4.- Májí nějaký vyznam živé rostliny, nebo postačují umělé?
5.- Má tento had nějaká úskalí v chovu, které by bylo dobré vědět?

Všem děkuji za případné rady :)

Předmět Autor Datum
Rozměry terária: 110x40x50cm (dxhxv) Až až 1.- Má opravdu nějaký význam žárovka s UVA a UVB? Nemá Ne…
broz.pavel 10.01.2011 19:08
broz.pavel
Rozměr terka je opravdu až až, ale pokud budete pořizovat mládě několik měsíců staré, bude to na něj…
Gwinix 10.01.2011 20:07
Gwinix
Paráda, moc jste mi pomohli...
Aiven 10.01.2011 20:41
Aiven
Ja bych se připletl s dotazem :). Jak moc substrátu pro mexicanu? Chtěl bych dát říční písek, na vlh…
keby49 28.01.2011 10:47
keby49
Substrátu +- 5 cm, mělo by to v pohodě stačit, aby se hadice mohla zavrtávat, což mají korálovky v o…
Gwinix 28.01.2011 20:59
Gwinix
Říční písek mi přijde zbytečně hrubý, já používám písek s rašelinou s převahou písku, vrstav do 5 cm…
Arutha 28.01.2011 21:53
Arutha
Říční písek mi přijde zbytečně hrubý To je otázka.... nevím, jakou hrubost má tazatel namysli, ale…
Gwinix 29.01.2011 14:25
Gwinix
Souhlasil bych se vším co se tady píše kromě substrátu. Pap. utěrky a noviny jsou možná hygienicky,…
Boss_1 29.01.2011 18:37
Boss_1
Boss 1: Já mám z části akvarijní štěrk, pak bukové štěpky a olšovou kůru. Vrtá si v tom o sto šest,…
Gwinix 29.01.2011 19:08
Gwinix
Tazatel přesně ani sám neví, neboť je nezkušený :). Viděl jsem na netu vícero druhů podle velikosti…
keby49 29.01.2011 20:37
keby49
Řekl bych že k vyhřívání slouží žárovka na pravé straně terárka, je schovaná za kůrou (místo převrác…
Broňa9 29.01.2011 19:08
Broňa9
takže jsem to s tou žárovkou tipl dobře :-)
Broňa9 29.01.2011 19:12
Broňa9
Přesně tak, měl jsem tam fakt moc hezký keramický stínidlo, ale hadice to začala využívat v noci k ú…
Gwinix 29.01.2011 19:16
Gwinix
jojo tak v tom případě to chápu, se ale má :-D
Broňa9 29.01.2011 19:37
Broňa9
Nešlo by to nafotit i z jiného pohledu ? Na to schovávání na žárovku mě chovatel upozornil a také se…
keby49 29.01.2011 20:40
keby49
Záleží jak budeš mít řešenej strop terárka... Já tam mám jemný pletivo (tak jak to Exo Terra dělá u…
Gwinix 30.01.2011 09:58
Gwinix
postačuje klasicka žárovka.pro vyhřátí teraria stači 40w.doporučuji rašelinu s piskem.lepší když jso…
zahry3 09.02.2013 18:53
zahry3
Myslím,že po dvou letech už to bude mít zmáknutý.
m6 09.02.2013 22:43
m6
Bohužel jsem se k tomu(asi náhoda)dostal až teď. Zděný terárium mám už nějakej ten pátek hotový, ale… poslední
Aiven 10.02.2013 19:08
Aiven

Rozměry terária: 110x40x50cm (dxhxv)
Až až
1.- Má opravdu nějaký význam žárovka s UVA a UVB?
Nemá
Nebo postačuje klasická? Je vhodné ve dne přisvěcovat zářivkou?
Stačí klasická, ne úsporná , zářivka je zbytečná
2.- Bude +/- postačovat pro vyhřátí terária žárovka 40W a kámen 15W? (stačí jen hrubý odhad - by se samozřejmě vyzkoušelo)
záleží na okolní teplotě, stačit by to mohlo, je to třeba vyzkušet
3.- Poradíte nejvhodnější substrát pro tohoto hada? Uvažuji o dřevěných štěpkách (dub, jedle), nebo rašelině v kombinaci s pískem.

nejlepší jsou noviny, nebo papírové utěrky
[b]4.- Májí nějaký vyznam živé rostliny, nebo postačují umělé?[/b]
Stačí umělé, osobně bych nedal žádné
5.- Má tento had nějaká úskalí v chovu, které by bylo dobré vědět?
Je vhodné zimovat
PB

Rozměr terka je opravdu až až, ale pokud budete pořizovat mládě několik měsíců staré, bude to na něj moc velké. Jinak UVA či UVB opravdu zbytečné. S teplotou to budete muset vyzkoušet, třeba terko 90 x 45 x 45 pro kalifornku vytopím 50W infa žárovkou, kdy nejchladnější část terka 23 st. C pod zdrojem +- 30 st. Jinak předpokládám, že terárko bude zároveň sloužit jako dekorace, a tedy rada novin či ubrousků není na místě, ale určitě je to nejsnadnější na údržbu. Já používám bukové štěpky a olšovou kůru, pod miskou s vodou mám akvarijní štěrk a bez problému. Výkaly seberu i se zasaženým substrátem a kdž je potřeba dosypu hrst nového, jednou za 3 - 4 měsíce komplet substrát vyměním. Rostiny bych volil určitě umělé, živé ti hadice za chvilku rozbagruje a zajdou a někdy z nich po terku pak lezou takový ti malí "broučci", ale ti hadici neuškodí. Jinak zářivka není potřeba, stačí normál žárovka co ti zo zrovna vyhřeje, jen je třeba aby hadice měla dost světla kvůli fotoperiodě. Jinak chov není nějak náročný, asi jako u dalších korálovek.

Substrátu +- 5 cm, mělo by to v pohodě stačit, aby se hadice mohla zavrtávat, což mají korálovky v oblibě....Až si ji přivezeš, tak bude třeba pár dní pořád zahrabaná, tam se bude cítit bezpečně, tak hlavně než začneš zmatkovat, že hadice utekla.... Tak pořádně zkontroluj terko a hlavně substrát. Pamatuji si na první noc, když jsem ji pohledem v terárku ve dvě ráno nenašel, během dvou minut jsem měl z terárka vše vyndané a nic, no a byla zahrabaná podél zadní stěny.... To byl šok :-)

Jinak říční písem bych samotný asi nedával, promíchal bych ho s rašelinou, nebo za přemýšlej o štěpkách, či drcené kůře..... Ale rašelina namíchaná s pískem by byla asi určitě o.k. Jinak bacha na lignocel, či různá konopná vlákna... hlavně při krmení, pokud teda budeš krmit přímo v terárku.

Souhlasil bych se vším co se tady píše kromě substrátu. Pap. utěrky a noviny jsou možná hygienicky, ale kvůli nevzhlednosti je málokdo zvolí. Nemám mexičanku, ale taky kaliforňanku a dost často se zavrtává a zase vynořuje v písku, nedovedu si představit, že by jí seděly štěpky. Takže mám sypkej vypranej písek.
Gwinix: Fakt dokonaly terárko. Vidím svítit, ale nevidím vyhřívací místo i když pravda je, že LGC má smažení pod žárovkou na háku. Zajímalo by mě kde jsi sehnal tu točitou větev? Těžko jsi ji šmikl někde v lesích mírného pásma, takže asi koupená. Mimo zimování se jedná o docela aktivního hada, takže aspoň ta moje by větev 100% využila.

Boss 1:
Já mám z části akvarijní štěrk, pak bukové štěpky a olšovou kůru. Vrtá si v tom o sto šest, a ač se to nezdá, tak v olšový kůře ji po vrtání zůstávají tunely a to miluje. Myslím, že jim je asi jedno v čem se rochněj, hlavně že se mají do čeho zavrtat a je toho dostatečná vrtstva. Jinak výhřevný místo je v pravé části terárka, tam kde svítí červená infra žárovka. Takže teplota v chladné části terárka +- 23 st. a přímo pod žárovkou 30 st. V obou částech má úkryty, v noci je v chladném úkrytu a přes den se nabíjí v teplém. To už musí být, aby se vyhřívala přímo pod žárovkou, to jen někdy brzy z rána a fakt jen chvilku, pak si zaleze.
Jinak ta vět je liána, kterou jsem koupil v ZOO oddělení v Hornbachu, je poměrně masivní a tvrdá. Z kraje jsem tam nic na šplhání neměl, jako dle literatury pro pozemního hada, ale časem jsem zjistil, že by něco uvítala a taky že jo :-D

Jinak si rejdí opravdu ve všem..... [http://tera.poradna.net/file/view/7757-p1070631-jp g]

Tazatel přesně ani sám neví, neboť je nezkušený :). Viděl jsem na netu vícero druhů podle velikosti zrna a také původu. Chovatel od kterého budu mít hádě (má asi 3 až 4 měsíce) aktuálně používá "betonářský" písek, ten víc krát prolije, aby neprášil. Ten se podle mě může docela podobat šterku ve vyschlém korytě u pouště, od jemnoučkého písku až po vetší zrna. Já jsem právě myslel dát písek, a pod misku s vodou rašelinu, aby to vytvářelo vlhčí část terka. A také udělat i vhlčí úkryt (také s rašelinou) pro svlek.

Jinak terko moc hezké, budu mít podobný rozměr 90x45x60, jsem si jist, že když tam hádě pustím, tak jej již neuvidím :)). To je takový prcek. Chovatel říkal, ať jej nechám nějakou dobu jesště v boxu v terárku, že prý ho jinak budu hledat hodně dlouho :)

Jinak ještě jedna věc. Nechal jsem na terku udělat ten klasický větrací schodík ve výšce 5cm... Teď fakt nevím, jestli to bylo rozumné, ale možná by se to ještě dalo změnit :). Co myslíte?

Jinak všem děkuji, pročítám to tady stále, spoustu věcí již jsem četl, ale chtěl bych aby se měla jako doma, i když ona v Mexiku určitě nebyla :). Ani já :))

Řekl bych že k vyhřívání slouží žárovka na pravé straně terárka, je schovaná za kůrou (místo převráceného květináče řekl bych, super nápad), lze vidět i odraz červené žárovky na skle ;-)
A ta větev je liána která se dá koupit v každém lepším zverimexu, myslím že to produkuje ExoTerra. Je to však podle mě zbytečně drahý nadstandard který se dá nahradit nějakou pěknou větví z lesa, a je to zadarmo ;-)

Jinak terárko je moc pěkné, přírodní...

Přesně tak, měl jsem tam fakt moc hezký keramický stínidlo, ale hadice to začala využívat v noci k úkrytu a při představě, že ráno termostat sepne infra a ona se tam upeče jako v peci, než zjistí, že by měla zmizet, tak šlo hned pryč. Takhle se nemá mezi co napasovat, mezi kůrou a infra je mezera cca 8 cm, a není vidět nevzhledná objímka, která mi to přírodní provedení poměrně dost narušovala.

Jinak pravda, že Exo Terra je fakt až někdy nesmyslně drahá, ale víc terárek si kvůli místu nemůžu dovolit, tak pro tu svou princeznu rád investuju.... Čekal jsem na prvního vysněnýho hádka do 26 let :-)

Záleží jak budeš mít řešenej strop terárka... Já tam mám jemný pletivo (tak jak to Exo Terra dělá u každýho terárka). Vzal jsem kus korkový kůry, upravil na požadovanej rozměr aby zakryl zorný úhel na objímku se žárovkou, do kůry udělal dvě díry a platovým páskem (ten spjovací zubatej) jsem to přitáhl k pletivu, úplně na těsno, jinak by se mezi pletivo a kůru hadice chtěla určitě nasoukat. Na pletivu mám ještě přes rám terárka položenou dřevěnou tyčku, ke které je to těma páskama přitažený, to aby váhu (sice minimální) neneslo to pletivo. Je to prostě jednoduchý, pověsit kůru tak aby zakrylo pohled na objímku.

Podle pozorování hadice pozná, že žárovka hřeje, když je na průzkumu, tak se k žárovce natáhne a hned ucukne, ještě než se ji dotkne. Ale v noci, když nehřeje, hned si zalezla do krytu a omotala se kolem objímky a žárovky, koukala ji jen hlavička a pozorovala okolí. Tam pak hrozí popálení, až to ráno sepne. No a nebo prostě zakrýt ústí stínidla žárovky (či květináče) zadělat pletivem. Jinak taky žárovka, která je volně a nepřehřívá se ve stínidle, vydrží určitě o mnoho déle, než praskne.

Bohužel jsem se k tomu(asi náhoda)dostal až teď. Zděný terárium mám už nějakej ten pátek hotový, ale bohužel jsem to nemohl zrealizovat. Konečně jdu do toho a díky za radu. Pořád chci mexickou, protože je pěkně barevná, malá a má být i hodná... Anebo se hodí na takhle velké terárko větší had?

Ale ještě by mě zajímalo, zda mám v terárku svítit žárovkou celý den, nebo jen když poklesne teplota? Přihřívá i kámen přes termostat.
Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru