Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výbojky-rozmery

Dobrý den, chtel bych se zeptat na rozmery výbojek typu Sylvania Reptistar Lamp 100W nebo MegaRay 100W apod., nekde jsem videl u prvni jmenovane rozmery 185 x 125, coz se mi zdá enormě hodně a vleze se to snad jen do tera, ktere ma tak 90 na výšku.

Předmět Autor Datum
A nebo se dá ta výbojka nad terárium.Mimochodem já mám MegaRey v terárku které je vysoké 50cm a bez…
Melda 15.01.2011 19:47
Melda
To jako vyřežež díru na výbojku nebo objímku, zasadíš ji tam, a pod ni das nejakou síťku, aby neutík…
Vousatka-liliput 16.01.2011 16:20
Vousatka-liliput
Výbojka je zavěšená na stropu terária.Měří 18cm takže dolů zbývá 30cm.Výrobce udává 30-50cm jako opt…
Melda 16.01.2011 16:41
Melda
To ano, ale v případě, že chci z větší části svítit na kořen, tak těch dejme tomu 25 cm od zvířat ni…
Vousatka-liliput 16.01.2011 17:32
Vousatka-liliput
No tak si to terko a jeho vybavení musíš podle toho upravit. Jestli máš možnost, postav vyšší tera,…
cejna 16.01.2011 17:35
cejna
Nejlepší (i z hlediska udržení vhodné teploty terária, aby nedocházelo u menších nádrží k nevhodnému…
kroutvorus 16.01.2011 17:57
kroutvorus
To je dobrej nápad, výbojka pak bude navíc prosvěcovat mnohem větší prostor, jen je nutné nějakym zp…
Vousaťák 20.01.2011 01:21
Vousaťák
Strop terária by měl mít buďto nějaký otvor, kterým světlo výbojky prochází zcela bez překážek, nebo… poslední
Jeronym 20.01.2011 09:19
Jeronym

To jako vyřežež díru na výbojku nebo objímku, zasadíš ji tam, a pod ni das nejakou síťku, aby neutíkali cvrčci? Neni možný, že se od té rozžhavené výbojky třeba i terko propálí? Přeci jen ta výbojka musí mít na dotek minimálně 100°C. A co s čouhajícím koncem výbojky, popř. objímky? Za foto té realizace budu taky rád. Předem díky.

No tak si to terko a jeho vybavení musíš podle toho upravit. Jestli máš možnost, postav vyšší tera, jestli máš tera hotový dej tam kořen jinak nebo vůbec.
Zvířeti bude celkem putna jestli se pod světlem peče na kořeni nebo třeba na kusu břidlice na dně tera....Jinak když bude mít zvíře možnost dostat se na některých místech v terárku k výbojce blíž, tak se taky nic nestane. Hlevně musí mít i možnost nějakýho stínu (úkrytu).

Nejlepší (i z hlediska udržení vhodné teploty terária, aby nedocházelo u menších nádrží k nevhodnému přehřívání) je umístění výbojky nad teráriem. Před třemi dny jsem to zrovna řešil i u velice vysoké nádrže. Háček vevrtaný do stropu, ocelový řetízek na zavěšení objímky s výbojkou. Vzdálenost od zvířete se tak dá nastavit úplně přesně, výbojka se terária nedotýká, neomezuje se tím životní prostor v nádrži. Řekl bych, že samé výhody. Samozřejmě někdy se to tak udělat nedá (nedostatek prostoru nad terárkem), takže pak je třeba upravit vybavení interiéru, pohlídat bezpečnou vzdálenost a samozřejmě pozorně změřit teploty.

To je dobrej nápad, výbojka pak bude navíc prosvěcovat mnohem větší prostor, jen je nutné nějakym způsobem zajistit stíny. Ale zajímalo by mě, jak v tomhle případě vyřešit síťku proti unikání hmyzu respektive cvrčků. Nebude vadit, když bude výbojka prosvěcet přes ni? Popř. jakej kompromis zvolit. Hlavně nechci slyšet něco o švábech, to by mě matka hnala (a nedá si říct a nedá).

Strop terária by měl mít buďto nějaký otvor, kterým světlo výbojky prochází zcela bez překážek, nebo se to dá řešit kovovým (drátěným) pletivem s většími oky (kolem centimetru). Plastové husté pletivo nedoporučuji, filtruje hodně. Pak je ovšem třeba vyřešit únik hmyzu. Třeba přejít na způsob krmení, kdy se hmyz volně nepoflakuje po teráriu (nějaké krmítko) - nemusí každému vyhovovat. Nebo horní část stěn terária (pod stropem) nějak upravit, aby po nich hmyz nedokázal vylézt, aby mu to klouzalo. Já v těch terárkách chovám chameleony, krmím je z misky, kelímku nebo pinzety, takže volný pohyb cvrčků po nádrži omezuji na jejich náhodné úniky :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru