Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem červi v trusu Boa C.

Zdravím nedávno sem si pořídil nový kousek do chovu jde o dospělého samce Boa c.(170cm) A je to už nějaký pátek co naposledy pozřel potravu ,začal hubnout a potravu odmítal nadále.(pouze ejdnou projevil o jídlo zájem a myš zabil a pak se o ni přestal zajímat) Na rozbor trusu sme jít nemohli jelikož žádný nebyl...Až teď nedávno ,,vyprcl,, něco málo vzdáleně podobné trusu...v něm bylo plno malých červů...nevyznám se v červech ale trus sem zavřel do krabičky .Larvičky se podobají larv.octomilek jak velikosti tak barvou (jen mě přišli o něco průhlednější). Něco málo sem už četl o podobných problémech . ale chci se zeptat jestli a Jaký mám použit přípravek na odčervení? Za každou radu předem děkuji...(urážky,výsměch a podobně oželím:))

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Chtel jste znat muj nazor, tak tady je: u hroznysu, zvlast u odchovanych zvirat neni moc paraziticky…
JaBula 18.01.2011 13:02
JaBula
díky moc bohužel mikroskop nevlastnim zkoušim je trochu nafotit...uvidim no... Jinak lečbu sem zatím…
Demoon 18.01.2011 13:44
Demoon
Nevim sice, jestli je to spis dobra nebo spatna zprava, ale to co je na fotkach je na urceni spise p…
JaBula 18.01.2011 15:41
JaBula
Je to stopro nějaká Diptera, ale jaká netuším. je vážně hodně divné, že byly v trusu uvnitř hroznýše…
VH 18.01.2011 16:13
VH
je vážně hodně divné, že byly v trusu uvnitř hroznýše - t by museli prolézt kloakou do zažívání a t…
JaBula 18.01.2011 18:02
JaBula
diky za odpoved...každopadně žadné zranění u kloaky nemá ... problé mnastal když sme mněnili potravu… poslední
demoo-jinde 18.01.2011 18:16
demoo-jinde

Chtel jste znat muj nazor, tak tady je:
u hroznysu, zvlast u odchovanych zvirat neni moc parazitickych cervu, kteri by odpovidali Vasemu popisu. Nicmene objevit se muze lecos, zvlast pokud zvire prislo do styku i s importovanymi (zvlaste tedy hroznysovitymi) hady (to uz musite poresit s puvodnim majitelem). S lecbou na slepo bych kazdopadne pockala do doby, nez se zjisti, jestli ti "cervi" nejsou nakonec opravdu jen larvy treba hrbilek nebo jineho podobneho hmyzu. Je az s podivem, jak rychle dokazou larvy v organickych zbytcich narust. Jistotu ziskate pouze pokud to uvidi nekdo, kdo je schopny zhodnotit, zda jde napr. o hlistici (resp. jine paraziticke cervy) nebo jen o nejakou larvu dipter. To je otazka jednoho zbezneho kouknuti, pokud mate moznost objekty vyfotit pod mikroskopem, da se takovahle zbezne zhodnoceni udelat i pres mejl. Pripana lecba zaparazitovani pak zavisi na blizsi diagnostice "problemu" a to uz by urcite chtelo mit vzorek v ruce. Takze ted uz jde jen o to, odkud jste a kam vzorek co nejrychleji dopravit, chce to urcite nekoho kdo ma zkusenosti s diagnostikou plazich parazitu i s odlisenim pseudoparazitu z krmnych zvirat. Dalsi vec je, jestli problemy hroznyse jsou opravdu zpusobene cervy, nebo jestli jste se treba diky pritomnym larvam hmyzu nenechal svest na "spatnou stopu".

díky moc bohužel mikroskop nevlastnim zkoušim je trochu nafotit...uvidim no... Jinak lečbu sem zatím neprováděl žadnou . DOufal sem že začne jist ale po nálezu červíku sem si říkal že by to mohlo byt ono.
FOTO:snad budou k něčemu
[cervr.jpg]
[cerv2.jpg]
opravdu velikosti barvou srovnatelny s muchničkama...ale dal bych ruku do ohně že sou v něm... kontroloval sem ho a trus tam nemohl byt dýl jak 4hodiny
moc děkuji za rady:)
Jinak sem z Brna kontaktoval sem už veterinářku - MVDr. Kusákovou

Nevim sice, jestli je to spis dobra nebo spatna zprava, ale to co je na fotkach je na urceni spise pro VH (jedna se o hmyzaka a ne o parazitickeho helminta). Nicmene to neznamena, ze treba u hroznyse nejsou nejaci jini paraziti (od bicikovcu, pres kokcidie az treba po nejake ty cervy), coz zjistite az nechate udelat rozbor. Co je podle meho nazoru ovsem pravdepodobnejsi - problem bude jinde nez v parazitech.

velikosti barvou srovnatelny s muchničkama

Co muzu rict i podle fotky - muchnicky to nejsou 100%, jejich larvy vypadaji (a hlavne ziji) uplne jinak...

edit: schvalne par larev nechte v prodysne krabicce v teple pokoje, uvidite, ze za kratko se Vam z toho nejaka "drobnomoucha" vylihne.

Je to stopro nějaká Diptera, ale jaká netuším. je vážně hodně divné, že byly v trusu uvnitř hroznýše - t by museli prolézt kloakou do zažívání a to si endovedu představit! Bohužel tam není měřítko, každopádně bych je nechal dojít k dospělosti a pak utopit v lihu, determinace by neměl být problém.
VH

je vážně hodně divné, že byly v trusu uvnitř hroznýše - t by museli prolézt kloakou do zažívání a to si endovedu představit!

ja bych spis sazela na to, ze ten trus tam byl dyl...jakou rychlosti treba rostou hrbilky? Co s nima udela 18 hodin ve vyhratem terarku?
Jeste mne napada dalsi nepravdepodobna moznost, ze by mohl mit hroznys nejake mokvajici zraneni u kloaky (nebo treba nasilne zasunutou vyhrezlou, a uz "nacatou" kloaku)...ale to uz jsou vylozene spekulace...

diky za odpoved...každopadně žadné zranění u kloaky nemá ... problé mnastal když sme mněnili potravu z kuřat (ktery sme podavali kratkodobě)na potakny(který předtím normálně žral)...a on je vyvrhl a měl prujem .... tak sem ho dal do karanteny...pak měl trus v pořadku ale odmítal potravu ..a poslední dobou začal hubnout a snížil pohyblivost....doufal sem v ty červy ..každopádně na veterinu půjdeme..diky ...
...velikost larev je 3mm +- 1mm

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru