Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Crotalus r. ruber - jednobunecni parazite v trusu

Dobry den,
vloni na podzim si u mne kolega na 14 dni kvuli stehovani ulozil dva pary chrestysu (C. adamanteus a C. basiliscus),´´ustajil ´´ jsem je ve dvou platovych boxech, dva dny pred predanim jsem musel jeden box cistit, trus vypadal jako polopruhledna rosolovita hmota, jeste musim podotknout, ze oba pary byly mimoradne aktivni, celych 14 dnu prakticky neposedely,cely den byly v pohybu, coz u tehle druhu neni uplne obvykle, bohuzel jsem zapomnel umyt prepravku ve ktere byli hadi pri cisteni jejich boxu, asi za tri dni jsem ji pouzil na ulozeni chovnyho paru ruberu a a pak jsem tam jeste strcil dospelou samici N.h.legionis... Za mesic jsem dal jak rubery tak legionisky zimovat, na novej rok jsem zimovani radeji prerusil, hadi nespali, vetsi cast dne se pohybovali po zimovacich boxech a hodne pili... Od zacatku ledna nezerou a dneska vecer ´´vypadnul´´ ze samce rubera bobek, kterej vypada jako malej kureci zaludek, vypada proste jako kus nejaky tkane, kdyz jsem ztoho vzal malej vzorek a strcil pod mikroskop tak jsem uvidel tisice malejch a rychlejch ´´trepek´´... Ted to mam nalozeny v plastovy lahvicce ve vode, na veterinu se dostanu az pondeli.
Otazky mam jen dve: a)vydrzej ty trepky zivy do pondeli nebo mam jeste pro jistotu udelat hadum v pondeli vyter?
b)je mozny prenos na ostatni zvirata pokud jsem pouzival stejny hacky pri manipulaci?

Predem diky za reakce, omlouvam se za chybejici hacky a carky, nemam ceskej windows.

Předmět Autor Datum
to je otázka na JaBulu,ta ti to poví určo. a) myslím že to půjde zjistit mikroskopem,ale pro jistotu…
viper 22.01.2011 01:17
viper
Docela by mě zajímalo, co z toho vyjde. Mohl bys sem dát nějaké info nebo mi to poslat na PM ? Díky.
Apophis 23.01.2011 21:31
Apophis
taky by mne to docela zajimalo (prosim, dejte sem pak info jak se cela vec vyviji). Trvanlivost vzor…
JaBula 24.01.2011 11:43
JaBula
Tak zatim jeste nevim nic, vzorek pro veterinu jsem zaspuntoval v patek vecer, u veterinare jsem se… poslední
prrochy 24.01.2011 16:39
prrochy

to je otázka na JaBulu,ta ti to poví určo. a) myslím že to půjde zjistit mikroskopem,ale pro jistotu bych udělal i ten výtěr- snadno se může stát,že se 1 druh přemnoží na ůkor dalších ti pak nepůjdou detekovat,namnoží se tam něco co tam bylo v zanedbatelným množství... atd. zkrátka tyhle organismy se "venku "chovají jinak než "vevnitř"
b) to ti poví veterinář nebo lépe parazitolog,až zjistí co to je

taky by mne to docela zajimalo (prosim, dejte sem pak info jak se cela vec vyviji).
Trvanlivost vzorku je osemetna vec (z duvodu, ktere uz uvedl viper). Zrovna ty "trepky" mohou vysledky zkreslovat pomerne vyrazne. Muze jit proste jen o organismy, fungujici az ve vykalenem trusu (nemnozi se tedy a neskodi primo v hadovi), stejne tak ovsem muze jit o patogenni organismus, ktery se u jinych zvirat drive vyrazneji neprojevoval.
Zrovna tak je otazka, jestli jste pod mikroskopem treba diky napadnym, velkym prvokum neprehledl ty male (ruzne bicikovce, kokcidie) z nichz nekteri mohou mit vliv treba prave na ledviny nebo strevni epitel plazu. Na nalevniky a bicikovce je casto nejlepsi odebrat vzorek primo na miste u veterinare a pokud se vzorek prece jen nebude vysetrovat hned po odberu, je potreba ho vhodne uskladnit (nektere organismy nesnasi nizkou teplotu v lednici).
Co se tyka prenosu - je otazka, jestli jsou opravdu na vine primarne prvoci (o jejichz skryte pritomnosti jste treba drive nevedel), nebo jestli Vás na jejich pritomnost neupozornila az pritomnost jineho patogenu (bakterie, virus), ktery se v chovu objevil nove. To by byla myslim ta horsi moznost...

Tak zatim jeste nevim nic, vzorek pro veterinu jsem zaspuntoval v patek vecer, u veterinare jsem se zastavil v sobotu dopoledne, plazama se bohuzel vubec nazabyva, takze mi slibil, ze v pondeli rano to posle do laboratore na vysetreni a az bude mit vysledek, tak mi zavola. Taky jsem zavolal znamymu, co si u mne ty pravdepodobne nemocny chrestyse ustajil, tak uz je nema, 14 dni potom, co si je ode mne vyzdvihl je prodal, koupil je nejakej Sved, telefon na nej nema... Ale ´´vzpomnel si´´ , ze vloni v lete mel doma dve mamby z odchytu, ktery mu posly asi za tri dny potom co si je privezl, v ty dobe mel doma asi 200 jinech hadu, ktery kratce potom zacal rozprodavat,sehnal dobrej job v jinym state a nemoh si brat zvirata sebou.
Sem z toho trochu nervozni, mimo tech ruberu mam doma jeste asi 100 jinejch hadu, tak snad to dopadne...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru