Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva mapová nepravá - velikost v dospělosti

Nedávno jsme si koupila německý časopis Marginata, pojednávající o želvě mapové, a bylo tam napsáno, že mapovky se v dospělosti dorůstají až 37cm samice a až 24cm samci. (Rozdíly mezi jednotlivými podruhy nebyly moc velké.) Tuto info jsem četla i jinde. Na druhou stranu se na českých webech (různé kvlaity) píše, že samice mají tak do 25 cm, samci pak max. do 15cm.
Moje samice mají 17cm (g. pseudographica, stáří neznámé, potrava neznámá, ale podle tvaru krunýře mizerná),nalezenec), a 16cm (g. kohni,stáří do pěti let, potrava pestrá) a samec do 10 cm (pseudo, stáří do tří let, potrava první rok jen granule, pak už pestrá, kupodivu péči prvních majitelů přežil, zatím je v poho) a do 11 cm (pseudo, stáří 12 let, potrava pestrá, přes léto sluníčko, jinak UW). Jinak jsem se v ČR nesetkala se samcem větším než 12cm a samicí větší než těch 18cm.

Zajímalo by mě, jaké jsou vaše zkušenosti s dorůstajcí velikostí těchto želv?

Napadlo mě, že bud se sem dostávají zparchantělé a menší želvy z farem, nebo že běžných chov ve stylu želv nádherných (případně s nimi) není to pravé ořechové. V tom časopise bylo např. uvedeno, že je třeba je hodně krmit zelenou potravou - ale prý ji nežerou, dokud teplota vody nestoupne na 26. Je pravda, že u mně mají o něco méně a lupení jim moc nejede. Taky tam spaly, že vodní sloupec musí být minimálně 60 cm vysokový, neb žijí v řekách - měly málo, až poslední dobou mají 40cm a asi jim to ještě zvednu.
Jinak jsem už mockrát četla, že se jim mají dávat šneci - a ty teda u mně mají, až se jim to nelíbí.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny