Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Lampa UV70W Spot Solar Raptor

Jasny, na zimu určitě... a co máte za lampy u dospělejch (že píšete, že ji dáváte ven k ostatním želvám) nebo to jsou zas nějaký zimující jo :).
Jde to udělat třeba tak, že koupíte prostě tu nejsilnější lampu Osram UltraVitalux, která má sice 300W, ale když ji pověsíte 70-80cm (u nové) nad želvu a každý den ji to tam na půl hodinky pustíte, bude to stačit. Lampa Vám takhle vydrží mnoho let (pokud nepraskne vlákno) Pak to chce ale v době, kdy tam lampa nepojede tam mít krom žárovky ještě tu trubici nebo i trubice "s lepším spektrem" - v ČR se koupí třebas Osram Biolux, Narva Bio Vital nebo Sylvania Activa, jsou to trubice, který mají vylepšený spektrum tak, aby bylo co nejvíc podobný sluníčku ve své viditelné části, bývá tam i menší množství UVA, což je jen dobře.
Další možnost, pokud chcete zdroj UV a tepla v jednom po celý den, tak tam dát směsovou výbojku od Sylvanie (to jsou ty, co maj psaný, že nepotřebujou předřadník, mají v sobě místo něj wolframové vlákno), max. těch 100W (slabší výkon se momentálně neprodává). S hranou boxu vys. 13cm by to šlo, dala by se zase do jednoho rohu, aby od ní byl ve zbytku nádrže klid:-). Ty 100W jsou dobrý v tom, že tak brutálně nežhnou směrem dolů a to teplo se lépe "rozprskává" po prostoru, taktéž UV (ale už podstatně méně, pro větší želvy už to není) - to má výhodu v tom, že ten zdroj pak příliš nevysušuje želvě krunýř a je tam menší riziko vzniku nějakých nerovností na tom karapaxu - proto bych tam ty standartní wattáže halidových UVB výbojek (ty co potřebují předřadník) asi nedával. Taktéž kolegové, kteří tyto želvy chovají a mluvil jsem s nimi mají u větších "plemen" nejlepší zkušenosti právě s výbojkami směsovými.
Do zimy času dost, nechte si to projít hlavou a uvidíte.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny