Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vhodne Osvetleni-furcifer pardalis

stavim ted terarko pro pardala a resim cim mu budu svitit..velikost bude 55x55x120cm.
Nyni mam u chameleonu kompakty UVB + obycejnou spotovku na vyhrev ale prijd mi ,ze to zabira zbytecne moc mista uvnitr teraria tak jsem zacal pokukovat po nejakych UV lampach,ale jelikoz s nimi nemam zadnou zkusenost tak nevim jako wattaz zvolit abych to soucasne i vytopil.precejen tech 120cm vysky neni zas tak malo a obycejna 40w bodovka mo dost problem vytopit i spodek teraria...
Zaujala me napr UV lampa Solar Raptor 35w http://www.robimaus.cz/lampa-uv35w-spot-solar-rapt or-1726.html
ale opravdu entusim jestli ta 35w bude dostatecna na moje terarko a jestli bude stacit podilem UVB i pro dospeleho chameleona(nikde v popisu jsem nejake procentualni vyjadreni podilu UVB jako je tomu u kompaktu)
tak prosim o radu s vyberem
A druha vec by se tykala stinitka na UV lampu.mel jsem dnes v ruce toto http://www.robimaus.cz/lampa-glow-light-mala-550.h tml a zaujala me povrchova uprava te odrazove plochy,ktera je asi na bazi fosforu,s tim ze se nasviti a po zhasnuti vybojky dosvecuje a "imituje" stmivani.... je to jen zbytecna blbost nebo to nekdo z vas pouziva?:)
Diky za odpovedi

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Solar Raptorky můžu doporučit. U Vašeho poměrně vysokého terária bych ale zvolil verzi s vyšší wattá…
Jeronym 15.02.2011 08:40
Jeronym
diky za odpoved,ted to akorat probiram na terashopu a v podstate nam vychazi ta 70w nejlepe.akorat s…
Jaffata 15.02.2011 09:45
Jaffata
MadMike také říkal, že u té 70w se dá předpokládat největší "výdrž", pokud jde o zachování UV záření…
Jeronym 15.02.2011 09:57
Jeronym
tak jsem se rozhodl pro tu flood a uvidime co to bude delat:) myslsim si ze po zkusenostech se zariv… poslední
Jaffata 15.02.2011 20:02
Jaffata

Solar Raptorky můžu doporučit. U Vašeho poměrně vysokého terária bych ale zvolil verzi s vyšší wattáží, než je ta 35ka. Nejde myslím ani tak o emitování UV, jako spíš o intenzitu světla a výhřev. Když vyberete řekněme 70w, vyrobí vám v bezpečné doporučené vzdálenosti od zvířete (40 cm) teplotu kolem 35C i více, což je myslím v pohodě. Kromě toho ty Raptorky mají opravdu dobré světelné spektrum a sílu, takže tu nádrž hezky prosvítí - a to srdečně doporučuji plošnou verzi, což v praxi znamená větší průměr lampy a tím i větší kužel světla. 35watovka je v tomhle nevýhodná, protože je to fakt bodovka. Musel byste dosvěcovat něčím jiným. Asi tak. Samozřejmě rovněž upozorňuji na nutnost dokoupit předřadník (asi tisícovka navrch). Prokonzultujte na terashopu.

Ten kryt Glow light jeden doma mám, ta odrazová plocha skutečně funguje, po zhasnutí lampy chvíli vyzařuje slabé modré "měsíční" světlo, ale myslím, že u chamíka to opravdu není žádná nutnost, kromě toho výbojkám je podstatně lépe bez jakéhokoli zastínění (nebezpečí přehřátí). Takže když už byste uvažoval o tomhle krytu, pak asi tu největší velikost (výbojky jsou obecně dost velké a ta plošná 70w teda rozhodně).

diky za odpoved,ted to akorat probiram na terashopu a v podstate nam vychazi ta 70w nejlepe.akorat si nejsem jisty jestli tu spotovku nebo flood.vybojka bude viset 30cm nad terariem s tim ze nejvyssi vetev bude 10-15cm pod stropem a jde mi o to aby ta flood v tehle vzdalenosti od terarka nedelal ten kuzel zbytecne o moc vetsi nez mam plochu toho stropu-to je 55x55cm....

S predradnikem samozrejme pocitam,ale za predopkladu ze ta vybojka osviti cele terarium tak me to vyjde levneji nez kdyz bych kupoval zarivky, vyhrev a UVB + stinitka a kabelaz zvlast...

Ten kryt Glow light tedy vypustim...

MadMike také říkal, že u té 70w se dá předpokládat největší "výdrž", pokud jde o zachování UV záření, byť je to samozřejmě jen odhad.

Víte, mezi těmi flood a spot verzemi nebude kdovíjaký rozdíl - jak by napovídal název. Prostě ta plošná lampa má trochu větší průměr, takže to víc využijete, ale žádného "velkého kuželu" mimo strop terárka se určitě bát nemusíte.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru