Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektroinstalace terarii

Ahoj, pokusím se odpověď na tvojí otázku trochu rozvést.

Psal jsi, že máš v bytě jen jeden zásuvkový okruh. Z toho usuzuju, že se jedná o menší byt v paneláku. Jestli je můj úsudek správný, budeš mít určitě elektroinstalaci tahanou hliníkovými kabely a jen dvoudrátově. Jistič budeš mít jeden na zásuvky, jeden na pračku a jeden jistič na kuchyňský kout a jádro. To je poměrně důležitý ověřit, protože už jsem viděl pár garsonek, kde byl jeden jistič na všechny zásuvky včetně kuchyně a jeden na pračku. Jestli máš doma tuhle "ochuzenou" verzi jen s jedním jističem na všechny zásuvky můžeš mít problém v okamžiku kdy si zapneš v rychlovarce vodu na kafe, v mikrovlnce si budeš ohřívat párek a terárka pojedou na max. Buď ti rovnou "spadne" jistič, nebo ti časem vyhoří některá ze zásuvek.

Podívej se jestli máš jistič skutečně jen na zásuvky po bytě a ne i na kuchyň - jestli jenom na zásuvky bez kuchyně nebude problém, když si zapojíš to co máš v plánu.

Až zjistíš, že kuchyň je zvlášť, nebylo by marný preventivně obejít se šroubovákem zásuvku od zásuvky, sundat kryt a dotáhnout ve všech zásuvkách šroubky pod kterými jsou kabely (radši si vypni jističe), protože hliník má nepříjemnou vlastnost, že "teče" a časem se zhorší kontakt mezi drátem a svorkou zásuvky, průchodem proudu se to opaluje, ohřejvá a časem zásuvka vyhoří - z toho důvodu je nutné to čas od času dotáhnout

Tvoje schema je v podstatě dobře. Kdyby jsi to chtěl udělat 100% elegantně a podle platných norem, bude to relativně drahá sranda. Popsat jednotlivé možnosti provedení je textem obtížné a nejsem si jist, jestli bych to napsal srozumitelně. Jestli chceš, zítra v práci ti můžu nakreslit technicky správnou variantu s ohledem na normy a druhou s ohledem na peněženku a bezpečnost včetně rozpisu potřebného materiálu.

Ještě pár poznámek - norma neurčuje kde má být fáze, protože je to dnes úplně jedno jak z bezpečnostního hlediska, tak z funkčního. 99% rozdvojek má na jedný straně fázi na levo a na druhý fázi na pravo. Fáze se akorát nesmí objevit na kolíku. Vypínač ti stačí takový, který rozpojí jenom fázi - v případě, že máš elektriku tahanou "postaru" dvouvodičově nesmí se PEN ("nulák") vypínačem rozpojit a v případě třívodičového zapojení je rozepnutí pracovního vodiče ("N" - modrý) k ničemu.

Skoro začínám přemýšlet, jestli v pravidlech TP není nic o maximální délce přispěvku :o)

Ještě nastíním řešení - ideál je řešit to jako pevný rozvod = je-li zásuvka koncová(vede do ní jen jeden kabel a je kam připojit další kabel) zapojit z jejích svorek nový kabel a v liště ho vést do rozvodnice, kde by byly spínací hodiny a odtud na vypínače a jednotlivé vývody na zásuvky. Vše v krabičkách na omítce.
Teď ta levnější a přesto bezpečná varianta. Kabelem v liště(půjde-li kabel připojit na svorky zásuvky, jinak volně loženým kabelem ala prodlužovák) ze zásuvky kterou tam máš do zásuvek pro spínací hodiny. Ze spínacích hodin kabelem do krabiček s věnečkem (ACIDUR PLAST), odtud 4x na vypínač a z vypínače do dalších 4 krabiček. Z krabiček za vypínači k jednotlivým teráriím do zásuvek. Plus pár propojů, který ti můžu případně namalovat, jak jsem nabízel výše.

Snad jsem ti trochu pomohl a ne jenom zamotal hlavu...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny