Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elektroinstalace terarii

Píšeš, že máš zásuvku "novou" - předpokládám, že do ní vede měděný kabel. Problém je jenom to spojení před zásuvkou - hliník/měď čokoládou. Takový spoj má podle mojí zkušenosti životnost 3-5 let, než to v tý čokoládě shoří. Dá se říct, že všechno naprosto správně vystihnul "bahno" a i se zmínil o ideální variantě - udělat to na novo a použít rozvodnici s DIN lištou...přizemnit by nebylo marný i případné ocelové konstrukce pod terária - jestli máš, ale i bez toho se dá riziko úrazu minimalizovat.

K problému: můžeš to řešit zapojením do zásuvky a udělat to jako "chytřejší prodlužovák", ale zase to nebude podle normy, protože prodlužovák se nesmí používat jako trvalé řešení (zjednodušené řečeno). Každopádně největší hrobař u prodlužováků je jejich zdánlivá jednoduchost, která lehce navodí v laikovi pocit, že to udělá tak a tak a není co zkazit. Varianta dle normy a s revizí bude odhadem 5000,- za materiál a revizi. Bohužel jsem se k tomu dneska v práci nedostal, ale nakreslím ti to ještě dneska.

Musím běžet pryč - ještě napíšu a přihodím to schema...


EDIT: ještě dodatek - kdyby jsi potřeboval spojit hliník na měď a v krámě ti nabízeli wago svorky - NEBRAT! klasická wago svorka se na hliník nesmí použít, protože její pružný kontakt hliníkový drát velice rychle přeštípne a shoří to...

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny