Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Elaphe guttata - určení pohlaví

Dobrý den ... Obracím se na vás s trochu zvláštním dotazem.

Před rokem jsem by se svou užovkou u veterináře, aby mi určil pohlaví. Sondováním zjistil, že had je "vysoce susp" samice. Dnes jsem k ní přidal samce (100% samec, určeno jiným veterinářem). Během chvilky se okolo sebe omotali a zahlédl jsem vystrčený hemipenis. Obávám se ale, že patřil té "samičce".
Je možné, že by se veterinář tak zmýlil? Nepočítal subkaudální šítky, ale jak hluboko zajela sonda (cca 2,5 cm). Nebo bych si spíše měl pořídit nové brýle? :-)

Děkuji

loading...
Předmět Autor Datum
Hadů veterinářema chybně osexovaných jsou lány, takže klidně může být. Ono samičky mají hemiklitoris…
Aurifer 19.02.2011 14:16
Aurifer
Přikládám fotografie ... "Samice" samice.jpg Samec samec.jpg Navíc "samice" po terárku pronásledu…
jbarta 19.02.2011 15:01
jbarta
Řekl bych že červená je opravdu samice a tmavej že je opravdu samec. Už jsem to tady psal. Jednoduch…
Cheert 19.02.2011 15:12
Cheert
Hmatal jsem hmatal, ale nic jsem nenahmatal. Ani u jednoho z hadů. Nemám s tím žádné zkušenosti, tak…
jbarta 20.02.2011 20:28
jbarta
Ale jo, podle fotek to vypadá na pár, tmavé 1,0 a světlé 0,1. Navíc to tmavé zvíře by mělo mít v por…
Aurifer 20.02.2011 20:42
Aurifer
Abych zbytecne nezakladal nove tema. Prosim o pomoc s urcenim pohlavi u uzovky. Mam svuj typ,ale nej… poslední
Zdoter 08.04.2012 13:57
Zdoter

Hadů veterinářema chybně osexovaných jsou lány, takže klidně může být. Ono samičky mají hemiklitorisy, vypadající jako malinký hemipenis, které taky mohou povystrčit, ale pokud máš na porovnání dospělého samce, tak to určíš od oka i bez hemipenisů jenom podle proporcí ocasu. Kdyžtak sem hoď fotky hadů nafocených z břišní části, s nataženým ocasem tak, aby byl vidět ocas, kloaka a část těla před kloakou.

Řekl bych že červená je opravdu samice a tmavej že je opravdu samec. Už jsem to tady psal. Jednoduchej, rychlej způsob jak to oveřit. Uchop hadův ocas do ruky a s mírným tlakem přejeť palcem od kloaky dolů. Pokud nic neucitíš je to samice, pokud něco ucítíš je to samec (hemipenisi). Když zaltačíš správně a o něco víc hemipenisi vylezou ven.

Hmatal jsem hmatal, ale nic jsem nenahmatal. Ani u jednoho z hadů. Nemám s tím žádné zkušenosti, tak nevím co přesně mám cítit. A vytlačování hemipenisů jsem raději nezkoušel. Asi je vezmu oba ještě jednou k veterináři, aby to zkusil znovu.

Ale jo, podle fotek to vypadá na pár, tmavé 1,0 a světlé 0,1. Navíc to tmavé zvíře by mělo mít v porovnání se světlým delší ocas. To je dobře, žes nic nezkoušel vymačkávat, páč pokud to neumíš, tak jednak hadovi způsobuješ trauma, navíc mu můžeš ublížit bez toho, že by ses dobral výsledku. To nahmatání hemipenisu- jasně, ono pokud nevíš, co hledáš tak se taky hledá špatně, jsou cítit spíš jako malé nerovnosti. Ty hemipenisy jsou v těch pouzdrech poměrně navolno, takže tam je cítit jejich pohyb, když mu s nima pohneš...ale to chce taky cvik.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...