Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zlomená noha u axolotla

Dobrý den, před 3 dny dominantni samice axolotla zranila druhou samici. Zlomila ji nohu,možná vykloubila, dá se to jen ztěží určit. Zvíře normálně žere, plave, samozřejmě se pohybuje bezpomoci dané nohy. Nyní se ovšem barva její nohy změnila na bělavou, jako by byla bez dostatečného zásobení krví- je vyvrácena směrem vzhůru. Na druhou stranu voda začala lehce zapáchat, mám tedy podezření, že tkáň nekrotizuje, popř. by mohlo jít i o infekci poškozené kůže na zraněné noze. S obojživelníky ovšem nemám v tomto směru v podstatě žádnou zkušenost. Proto se dotazuji, zda někdo řešil podobnou komplikaci a zda není lepší končetinu definitivně odstranit.Nebo je snad zápach způsobem poze rozkladem odlupující se poškozené kůže. jen dodávám, že je nyní separovaná v sanitárním akváriu s častou výměnou vody a všeobec. čištěním, pravidelně krmena.nyní ještě vyvstal další problém a to, že potrava z ní vychází v podstatě nenatrávena.Pokud by měl někdo jakýkoli tip budu vděčná. Předem děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
v jak velké nádrži ti axolotli jsou, že je voda cítit rozkladem? v přiměřeném objemu vody by tak mal…
Aurifer 25.02.2011 11:17
Aurifer
teď je v malém akváriu jen 20l,a má tam tak polovinu, aby se nemusela tolik namáhat k hladině. Asi d…
killerbabe 25.02.2011 11:25
killerbabe
osobně mám podezření na nějakou infekci, jelikož ta noha je teď jakoby "ochlupacená"vypada tá jako ú…
killerbabe 25.02.2011 11:32
killerbabe
Bohužel nejsem to schopna tím mým foťákem na mobiilu pořádně vyfotit, alena te jedné boční fotce jso…
killerbabe 25.02.2011 11:40
killerbabe
tam neni nic vidět. Ale pokud tam je nějaké větší zhmoždění, tak to napadne plíseň a ta potom "žere"…
Aurifer 25.02.2011 12:08
Aurifer
ten štěrk je spíš do hněda...na té fotce vypadá dost světle.....převařila jsem ho předtím, ale mám v…
killerbabe 25.02.2011 12:25
killerbabe
ono s tím štěrkem tam jde o to, že jak odpadávají ty napadené části tkáně s plísní, tak zapadají do…
Aurifer 25.02.2011 12:38
Aurifer
jj...určitě to chápu...štěrk prostě půjde pryč. Akriflavin je na netu stále k dostaní uvidím jak na… poslední
killerbabe 25.02.2011 12:45
killerbabe

v jak velké nádrži ti axolotli jsou, že je voda cítit rozkladem? v přiměřeném objemu vody by tak malý kousek zkaženého masa ani neměl být cítit. Ale pokud jí jiné zvíře počochnilo a uplně neukouslo nohu, což u nich není vůbec nic vzácného, tak je celkem běžné, že tam vznikne zánět a případně nekróza, nebo se to zaplísní (čemuž by odpovídalo to bílé zbarvení nohy). Bez fotky nemohu posoudit, v jakém je to rozsahuu, jestli se to po přidání akvaristických medikamentů zahojí samo, nebo to bude potřeba ufiknout. Já tyhle případy u nich rovnou řešila amputací, protože jim záhy naroste nová noha (žábry, oko, ocas..) a sníží se riziko, že to začne hnít. Takže podle tvého zvážení, ty to vidíš (případně sem dej ostrou fotku)- pokud to není tak zlé, tak jenom održuj čistou vodu a často ji měň, nakap do ní léčivo proti plísni na rybách v dávce jako pro ryby a čekej, až se to zahojí, nebo pokud je to špatné, tak vysterilizuj hodně ostré nerezové nůžky a nohu jí prostě ufikni. Ránu vydesinfikuj silným Akryflavinem nebo podobným akvaristickým preparátem, dej zároveň dávku do vody, jako kdybys léčila plesnivé ryby, dodržuj čistotu a noha jí brzy naroste nová, plně funkční. Pokud si na to netroufáš sama, nech to udělat u veterináře.

Bohužel nejsem to schopna tím mým foťákem na mobiilu pořádně vyfotit, alena te jedné boční fotce jsou videt i takove dvě rudé tečky.vypadá to prvě jako místo kde kost bodá/se opírá o kůži a směrem od tohoto bodu jakoby se kůže loupala v kuse jak , kdyz by člověk polalu sundaval gumovou rukavici, den ode dne se to odroluje o kus dal.

tam neni nic vidět. Ale pokud tam je nějaké větší zhmoždění, tak to napadne plíseň a ta potom "žere" tu tkáň, takže to pak vypadá jako ta odrolující se rukavice, jak popisuješ. Nohu vyvrácenou mít nebude, to jak ji má poškozenou, tak ji prostě nosí takhle nahoru, aby se s ní nedotýkal podkladu. Uvidíš, co ti na to řeknou na veterině, tam zhodnotěj, jak moc to je poškozený a plesnivý. Pokud jenom míň, tak to vyřeší akvarijní desinfekce ve vodě, pokud víc, tak bych mu to fikla a byl by klid. Joo, vyhoď odtamtud to dno a nech ho holé skleněné, v písku se akorát drží plísně a bakterie, navíc ten písek je světlý, což pro ně není zrovna dobré a stresuje je to.

ten štěrk je spíš do hněda...na té fotce vypadá dost světle.....převařila jsem ho předtím, ale mám v plánu ho vyndat právě kvúli té infekci co se jí teď rozjela. jeden přípravek jsem již koupila, ale dočetla jsem se, že není dobré dávat axolotlům přípravky s podílem mědi a tento přípravek měď obsahuje jedná se o : eSHA 2000 Unique. Teď váhám , zda ho můžu v tomto případě použít, je určen pro okrasné a tropické ryby, měl by vyléčit většinu onemocnění ať už plísňových či bakteriálních. Myslíš, že by sedal prozatím užít?

ono s tím štěrkem tam jde o to, že jak odpadávají ty napadené části tkáně s plísní, tak zapadají do toho štěrku a tam přežívají. Proto je lepší mít holé dno, pravidelně ho odkalovat a měnit vodu. Co se týče toho přípravku, tak konkrétně s tímto nemám zkušenosti, ale Axli jsou na měď citliví, takže pokud v tom přípravku je, tak bych ho raději nedávala...ale mám u nich dobré zkušenosti s léčivama na bázi metylénové modři. Jsou levnější, účinné a neškodí jim. Nevím, jestli se pořád vyrábí Akryflavin, ale je použitelný třeba Preventin.

jj...určitě to chápu...štěrk prostě půjde pryč. Akriflavin je na netu stále k dostaní uvidím jak na prodejně a popř. se poptam po Preventinu;)jdu tedy upravit nádrž a uvidim...snad to dopadne...i kdyz jak je hubena tak se toho celkem bojím, že to nevyjde.ale naděje umírá poslední že;) Díky moc za rady, už jsem byla celkem zoufalá, že na netu jsou všude dost odlišné informace a člověk pak neví čím se pořádně řídit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru