Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Toxicita Malpolon insignitus

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak je to v současné době s toxicitou M. insignitus? Vím, že se dříve (i nedávno) říkalo, že není nebezpečný, ale to se říkalo o P. baroni, a ještě dříve i o D. typus :-D. Je jasné, že se nesmí podcenit ani toxicky méně významný druh, ale zajímalo by mě, jak toxicky významný je Malpolon insignitus považován v součastnosti.

Předmět Autor Datum
No z rodu Philodryas bylo nake umrti a velke komplikace,ale ne zrovna z baronky.. Ze stranek Philodr…
Radar14 19.03.2011 13:15
Radar14
Ifaunu jsem četl. Listoval jsem i Snakes of Europe od Kreinera, ale raději jsem se chtěl ještě zepta…
Reptimania 19.03.2011 13:20
Reptimania
Obcas dochazi k dohadum, o tom umrti jsem cetl nekde na netu a mluvil s par lidma a nebyla to pry ba…
Radar14 19.03.2011 13:37
Radar14
Díky moc za informace. Máš tam i SZ...:-)
Reptimania 19.03.2011 13:49
Reptimania
Můj kamarád byl kousnutý dospělým M. moilensis v přírodě v Tunisku. Jedinec se zažvýkal. Kamarád měl…
bla bla 19.03.2011 19:56
bla bla
Super, díky za informace. Jako ne, že by to bylo super, že byl kamarád uštknutý... poslední
Reptimania 19.03.2011 20:43
Reptimania

No z rodu Philodryas bylo nake umrti a velke komplikace,ale ne zrovna z baronky..
Ze stranek Philodryas.com- Philodryas sp.: important envenimation near to Bothrops (potentially mortal for P. olfersii). Hemorrhagic syndrome. However some species have never caused real envenimation (P. aestiva, P. psammophidea).

O D.typus se myslim,uz moc polemizovat neda.. :-D

Pak na strankach Philodryas jeste zminuji- Malpolon monspessulanus: loco-regional inflammatory syndrome (pain, oedema, lymphangite) and sometimes neurological disorders (paraesthesia, disturb swallowing, ptôsis, dyspnea).

Jeste na ifaune neco zminuji- Malpolon insignitus (Hermann 1804) šírohlavec východní
Rychlý a hbitý druh hada, aktivní pouze za dne. Má kulatou zorničku a jakési „obočí“ (supraoculární štítky) táhnoucí se od čenichu až za oko, které dodávají této balkánské „kobře“ zlý výraz. V dospělosti druh dorůstá délky od 70 centimetrů až po délku přesahující dva metry.
Zbarvením je většinou jednobarevný v nejrůznějších odstínech od olivově zelené, tmavě hnědé až šedé. Může se objevovat světlé síťování nebo světlé tečky po těle. Břišní strana je jednolitě krémové až nažloutlé barvy bez vzoru.
Šírohlavec se vyskytuje především v pobřežních oblastech, do vnitrozemí zasahuje pouze do nížinatých oblastí podél větších řek a přilehlých podhůří.
Méně dokonale vyvinutý, tzv. opistoglyfní chrup, má umístěn až v zadní části tlamy. Mimochodem, naopak výše zmiňované zmije disponují nejdokonalejším, tzv. solenoglyfním typem chrupu. Jeho jed je účinný především na drobné obratlovce. U člověka vyvolá maximálně krátkodobou nevolnost a zarudnutí pokousaného místa.

Myslim,ze to bude asi tak jak pisou.. Nepodcenovat nic,ale nebude to tak horky.. Uz si asi vse cetl,v tom pripade se omlouvam,jestli nosim drivi do lesa.. ;-)

Texty pouzity ze stranek Philodryas.com a ifuana.cz ,aby bylo pravum ucineno za dost.

Obcas dochazi k dohadum, o tom umrti jsem cetl nekde na netu a mluvil s par lidma a nebyla to pry baronka. Ale naky neprijemnosti s ni taky nekdo mel,ale na smrt to nebylo. Taky se jedna ve vetsine pripadu o klidne hady a taky se nesmis nechat 'zvejkat" dlouho,kdyz uz nahodou kousne. Kamarad mel Malpolona,opravdu nevim jakyho,jsem jeste do hadu moc nedelal a byl to klidnej had a hak si na nej ani nebral. Taky mival B.dendrophila a to bylo jiny kafe,ta kousala i pres sklo.
Kazdopadne u zadneho hada s jedovym aparatem, umrti nelze 100% ne vyloucit,vzhledem k alergiim a ruznym zdravotnim stavum,ale urcite jsou rizika mnohem mensi.. Ze se mi neco plete,je taky klidne mozne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru