Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nežravosť u leguánov zelených

Potrava:
Posledné výskumy ukazujú, že leguán je 100% bylinožravec, aj keď v prírode počas kŕmenia skonzumujú aj na listoch sa nachádzajúci hmyz. Leguána kŕmime viackrát denne vždy čerstvou potravou. Nesmieme pri tom zabudnúť na čistú pitnú vodu - aj keď leguána možno nikdy neuvidíme piť, vždy jej musí mať dostatok. Niektoré jedince pijú pri rosení alebo pri kúpaní kedu olizujú kvapky vody.

Hlavnou zložkou potravy sú listy a listová zelenina: listy a kvety púpavy, lucerka, ďatelina, skorocel, vika siata, hluchavka biela, žerucha, rukola, roketa, polníček, listy a kvety ibišteku, pór, čakanka, listy kalerábu, mrkvová vňať, listy jahôd, malín, ostružín, viniča, ríbezle, moruše, kvety a listy všetkých ovocných stromov, ruže, muškáty, listy lipy a brezy.

V zimnom období, keď nie je dostatok prírodnej potravy kŕmime aj zeleninou: tekvica, cuketa, dyňa, zelená fazuľka, strúhaná mrkva, petržlen, paštrnák, zeler, červená repa, listy redkvičky, kalerábu, šalátová uhorka, paprika, čínska kapusta. Ovocím kŕmime málo, iba ako spestrenie potravy, alebo mlsotu ako odmenu: jablko, hrozno, banán, jahody, mango, avokádo, hruška, čerešne, slivky.

Leguánom starším ako 1 rok môžeme do stravy tak 1-2x za 14 dní pridať pre spestrenie varenú neosolenú ryžu, pšeničné klíčky, mungo fazuľu, bezvaječné cestoviny, ovsené vločky.

Zeleninu a ovocie je potrebné nastrúhať strúhadlom - pri krájaní na väčšie hrozí udusenie väčšími kúskami potravy.

Na trhu boli aj kvalitné granulované krmivá na rastlinnej báze, ale sú čoraz menej dostupné. Pri kúpe si treba dávať pozor na zloženie, lebo niektorí vyrobcovia pridávajú rôzne živočišne, najmä rybie prísady. Ja vôbec takéto krmivo nepoužívam.
http://www.teraristika.sk/forum/48-iguana-iguana-l eguan-zeleny/75952-o-by-som-mal-vediet-o-chove-leg uana-zeleneho

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny