Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nežravosť u leguánov zelených

Zariadenie terária:
Terárium pre leguána staviame orientované hlavne na výšku, leguány sú stromové jaštery a väčšinu času trávia vylihovaním v najvyššej časti terária.Na začiatok pri kúpe malého 30-40 cm prcka doporučujem menšie /120-150 x100x80cm/. Skôr si na nás zvykne a nebude vo veľkom stratený a hlavne budeme mať dostatok času na prípravu veľkého terária.Malo by byt umiestnené na podstavci nie na zemi,s otváraním z predu.Leguán musí mať pocit bezpečia,preto je vhodné aby konáre prípadne miesto na odpočinok a vyhrievanie bolo nad úrovňou našej hlavy. Nedoporučujem terárium prerobené z akvária.Pri manipulácii a prístupu zhora dochádza k stresovaniu zvierata. Majú vrodený inštinkt - strach z vtákov a podobne.

Terárium je najvhodnejšie umiestnit čo najbližšie k oknu aby mal leguán dostatok denného svetla.Ak je okno na slnečnej strane,musime v lete davať pozor aby nedošlo k prehriatiu leguána!Častejšie rosíme,popripade okno zatienime žalúziami a pod.

Pre dospelého leguána je vhodné terárium 200x200x150 cm,ak máme dostatok miesta, aj väčšie.
Aby mohol šplhať a loziť, osadíme ho silnými konármi /niekoľko osadíme aj vodorovne, aby mal možnosť sa pekne natiahnuť/. Keďže radi leňošia a ohrievajú sa,môžeme do terária umiestniť aj pár políc,kde mu budeme dávať misky s potravou a vodou. Používame konáre všetkych ovocných stromov, ďalej buk, lipa, breza, topoľ.

Nevhodné sú ihličnaté stromy, pretože aj po dlhom čase vylučujú smolu, nevhodný je agát, akácie, oliva,baza. Konáre upevníme na pevno, nesmú byť prekrížené, pretože pri lození si môže leguán zlomiť chvost. Na dno terária doporučujem pevnú podlahu bez substrátu-nehrozí riziko zožrania a nemusime si lámať hlavu pri výbere a hlavne odpadá riziko tvorenia baktérií a ľahšie sa udržuje v čistote. Použiť môžme linoleum/dlažba,plávajúca podlaha. Niektoré leguány na zem nelozia.

Živé rastliny v teráiu nemajú dlhú životnosť, leguány ich buď zožerú, alebo polámu. Keby ste sa predsalen rozhodli do terária rastliny umiestniť, zamerajte sa na nejedovaté druhy. Umelé rastliny sú síce trvácnejšie, ale neodporúčam výrobky pochádzajúce z Číny, kvôli nevhodným materiálom a farbám.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny