Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Hnisající tlapky u Uromastyx acanthinurus

A ještě jeden veterinární dotaz - ve skupině trnorepů mám jedince, kterému se již skoro půl roku na chodidlech tlapek objevují obrovská hnisavá ložiska, která zasahují až po drápy na prstech. Na tlapkách nejsou stopy po jakémkoliv mechanickém poškození (třeba pokousání jiným trnorepem) a hnis je poměrně hluboko pod kůží. Léčba atb, otvírání ran a aplikace tekutého stříbra ani nic jiného není účinné a výtěr rány neprokázal přítomnost žádné bakterky. Po vymačkání a vydesinfikování rány se na ní udělá strup, pod kterým se objeví nová zdravá kůže, ale za několik dní (týdnů) se objeví nové ložisko hnisu buď přímo na starém místě, nebo o několik mm vedle. Musím předeslat, že trnorepové byli delší dobu chováni v nevyhovujících podmínkách (skoro naprostá absence UV záření atd.), což samozřejmě může mít na problém hlavní vliv, ale ze skupiny 8 zvířat trpí těmito obtížemi pouze tento jeden jedinec. Setkal jste se někdo s něčím podobným a popřípadně jak jste tento zdravotní problém vyřešili? Naše paní veterinářka pátrala v moudrých knihách, ale prý tam nic podobného neobjevila... Díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Odstranit všechen hnis, vydesinfikovat. Pokud je to hodně "hnusné", tak i po ošetření dbát na odstra…
BlackFlame 13.04.2011 22:07
BlackFlame
Každopádně dát na ubrousky,žádné vlhko v úkrytu a čistit,čistit,čistit!Aby nebyl trnda dehydrovaný,n…
eunectes 14.04.2011 01:42
eunectes
v těchto případech se podávají antibiotika (parentálně) patri parenteralne...
.JaBula. 14.04.2011 07:46
.JaBula.
Příjde mi divný, že tam nemá žádnou bakterku.... To jaksi enní obvyklé, ale pokud tam opravdu nic ne…
VH 14.04.2011 08:30
VH
Nevypadá to nějak takhle? : http://www.reptile.cz/images/stories/igallery/sand y/large/22.jpg
MadMike 14.04.2011 10:36
MadMike
a na plísně se rozbor dělal? Nevim to z vlastní zkušenosti, vždycky jsme měli trnorepy zdravé, ale c…
Aurifer 14.04.2011 10:55
Aurifer
Čím se dermatomyzkózy léčí...klasika,Canesten ...a jiný masti proti plísním?Nebo je léčba složitější…
eunectes 14.04.2011 12:02
eunectes
a na plísně se rozbor dělal? Přesně to jsem myslel, viz. odkaz na fotku tlapy l.zelenýho I autoři…
MadMike 14.04.2011 13:10
MadMike
nějak tak...rozhodně by to chtělo před nějakou léčbou vůbec nejdřív zjistit, "s čím má člověk tu čes…
Aurifer 14.04.2011 14:11
Aurifer
Super, sdělím všechny tyhle vaše připomínky paní veterinářce, necháme udělat ještě jeden stěr na ty…
Haboš 14.04.2011 15:50
Haboš
Ten trnorep, kvůli kterému jsem tento dotaz psal se vyléčení bohužel nedočkal, ale teď jsme řešili o…
Haboš 07.10.2012 12:32
Haboš
ač výtěr žádné plísně neprokázal (těžko říct proč) nějaká kultivace vzorku proběhla? Jinak co se tý…
Aurifer 07.10.2012 13:03
Aurifer
Výtěr šel na vyšetřovák, co přesně tam s ním dělali, nebo nedělali netuším... Jinak po prvotním vyma… poslední
Haboš 07.10.2012 15:45
Haboš

Odstranit všechen hnis, vydesinfikovat. Pokud je to hodně "hnusné", tak i po ošetření dbát na odstraňování nově vzniklého hnisu. Pokud je to špatné, v těchto případech se podávají antibiotika (parentálně), lokálně se to ošetří antiseptiky, drenáž... Nezažil jsem. Plkám podle toho, co mám načteno. Chtělo by to zkušeného veterináře.

Každopádně dát na ubrousky,žádné vlhko v úkrytu a čistit,čistit,čistit!Aby nebyl trnda dehydrovaný,napájet z pipety nebo dej mělkou malou mističku s vodou.Mě pokousal trnorep samici a mám ji v takovémto sterilním prostředí už 2 měsíce..Sice to pro ni není to pravý ořechový,ale nevypadá,že by nějak strádala.

a na plísně se rozbor dělal? Nevim to z vlastní zkušenosti, vždycky jsme měli trnorepy zdravé, ale co vím od ostatních chovatelů, tak oni dost trpěj jednak na různé dermatomykózy, tak i na tyhle abscesy v packách a dost často to má taky plísňový původ. Tomu by odpovídalo i to předchozí umístění v nevyhovujících podmínkách, většinou to maj zvířata, co jsou ve špatných podmínkách, nebo zdevastovaná po importu.

a na plísně se rozbor dělal?

Přesně to jsem myslel, viz. odkaz na fotku tlapy l.zelenýho
I autoři knih o chovu Uromastyxů se totiž často zmiňují o dermatomykozách jako poměrně častému onemocnění, způsobeného především mokrým úkrytem (to je samozřejmě v pořádku) a zároveň nepříliš dobrým odvětráním nádrže.

Čím se dermatomyzkózy léčí...klasika,Canesten ...a jiný masti proti plísním?Nebo je léčba složitější?

Určitě se dají v určitých případech použít Lamisily apod., ale já bych preferoval určitě kultivaci a následně doporučení léčiv. My jsme léčili imaverolem a v horších případech perorálně zároveň itrafugolem.

nějak tak...rozhodně by to chtělo před nějakou léčbou vůbec nejdřív zjistit, "s čím má člověk tu čest", a na základě toho to potom léčit. Páč mykózy (pokud to teda je) jsou pěkné svinstvo a léčba bývá běh na dlouho trať. Canesten je zrovna hodně slabej a moc neúčinkuje. Z domácí léčby se mi osvědčil na mykózy Lamisil, nebo Nizoral, z vet. Imaverol nebo Biopirox, ale kupodivu zabírá i malachytová zeleň. Každopádně pokud to má takhle hnusné a hluboké, tak bych s tím rozhodně zašla za někým, kdo bude vědět ( a bez rozboru a kultivace to asi nezjistí), s čím má tu čest a jak to léčit, protože se nevhodnou léčbou dá nadělat víc škody jak užitku. Navíc pokud to je takhle hluboko v tkáni, tak krom lokálního ošetřování to asi opravdu bude chtít i podpůrnou léčbu třeba p.o.

Ten trnorep, kvůli kterému jsem tento dotaz psal se vyléčení bohužel nedočkal, ale teď jsme řešili obdobný problém u jiného jedince a ač výtěr žádné plísně neprokázal (těžko říct proč), zkusili jsme ten Imaverol a zvíře bylo za 3 týdny v pořádku. Takže opožděně děkuji všem odpovídajícím za cenné rady!

Výtěr šel na vyšetřovák, co přesně tam s ním dělali, nebo nedělali netuším... Jinak po prvotním vymačkání hnisu a vyčištění rány a následné první aplikaci toho Imaverolu, tu ránu naše veterinářka ještě párkrát otevřela (prostě z ní tuším obden strhla ten strup)a já tu tlapku mazal ještě asi 14 dní, i když už pod tím strupem žádný hnis nebyl. Pro jistotu jsem trndu ale zatím ještě nechal v provizorním terárku na ubrouscích, tak uvidíme, snad už se to nebude mít snahu vrátit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru