Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama kočinčinská nebo Leguán zelený

Potřeboval bych poradit. Mám postavené terárium a pořád se rozhoduji mezi agamou a leguánem. Co by se nechalo lépe socializovat(ochočit) a bylo by lepší celkově. Jsem si zjistil že u leguána by byla levnější potrava(Zelenina ovoce). Agama sice dražší protože se musí kupovat cvrčci, sarančata, šváby, a další hmyz ale za to jsou prý přítulnější, klidnější, více se kamarádí a rychle se ochočí(na ruku, jíst s pinzety, nešvihá ocasem, nekouše, atd.) Ale přesto jsem zatím student který nevydělává a tudíž čím levnější krmení tím lépe. A proto jsem se chtěl zeptat chovatelů kteří již tento druh agamy chovají tak kolik tak přibližně korun stojí "chov" agamy(kupování: cvrčci, šváby atd.),(za měsíc). Předem mnohokrát děkuji.

Předmět Autor Datum
No tak pokud budeš mít jen jednoho jedince tak ty náklady nejsou nijak vysoké ve srovnání s tím když… nový
Frogi 25.04.2011 16:27
Frogi
Pravdu povediac. Tych par korun za potravu(ci uz pre lega alebo agamu) by som na tvojom mieste velmi… nový
danio007 25.04.2011 16:35
danio007
tak s tím ušetřením za krmení- v létě kočičíně můžeš chytat hmyz stejně jako legovi trhat zelené, al… nový
Aurifer 25.04.2011 16:53
Aurifer
Podla mna ideš na to zle.V 1. rade musi byt srdiečko,čo sa Ti viac pači.Chov jedneho alebo druheho?… nový
johny13 25.04.2011 17:13
johny13
Koč. je viac viazana na vodu,určite by som jej doprial kvalitnu nadrž na plavanie,s tym suvisia dal… nový
Aurifer 25.04.2011 17:27
Aurifer
No tak jako na ty nemocný a zraněný zvířata bych si dal určitě pozor... A koupím si teda tu agamu ja… nový
ofencl 25.04.2011 19:10
ofencl
Osobne, co se tyka nakladu na krmeni, tak za kocinciny utratim uplne minimum. Pres leto tu jsou ziza… nový
.JaBula. 25.04.2011 19:45
.JaBula.
Jj určitě si radši kup odrostlejší mládě z odchovu. sice bejvaj o něco dražší než ti imporťáci, ale… nový
Aurifer 25.04.2011 20:21
Aurifer
Chválím zodpovědný přístup k výběru zvířete a rovnou připisuju, že takovéhle terko by na lega bylo z… nový
Y Draig Goch 26.04.2011 09:54
Y Draig Goch
on legouš pokud je od mlaďase a hlavně to má v povaze, tak se z něj postupem času může stát doslova… nový
Aurifer 26.04.2011 10:10
Aurifer
:))Ono je to hlavně o velikosti, náš lego socializovaný, ale o váze téměř 6 kg je schopen poranit čl… nový
Kája z Brna 26.04.2011 11:04
Kája z Brna
No tak jako určitě bych pořídil větší až povyroste ale zatím pro mládě bude bohatě stačit.:-) nový
ofencl 26.04.2011 13:53
ofencl
Děkuji za odpovědi, krásné víly... :-D Právěže Lemroucha je taková pohodářka odjaktěživa, tak nějak… nový
Y Draig Goch 28.04.2011 15:17
Y Draig Goch
Tak si prid chytit môjho Dina...:-D včera vytrhol dieru do uteraka a roztrhol mi pazurom prst... a v… poslední
johny13 28.04.2011 21:28
johny13
Jo a ještě jsem se chtěl zeptat nemáte někdo mláďta tohoto druhu agam (agama kočinčinská). Mládě od… nový
ofencl 26.04.2011 13:57
ofencl

No tak pokud budeš mít jen jednoho jedince tak ty náklady nejsou nijak vysoké ve srovnání s tím když živíš skupinku více kusů a ani u té skupinky to zas nejsou tak astronomické částky. Jinak co se týče ušetření na zelenině a ovoci čili potravě pro legoše tak bych řekl, že v současné době to vyjde dráž než koupit dvě krabičky cvrčků nebo švábů pro agamu.:-)Sám jsem na tom jako ty taktéž student zatím bez možnosti výdělku a chovám několik druhů ještěrů a žab a náklady jsou zatím kolem tří až čtyř stovek za měsíc.

Pravdu povediac. Tych par korun za potravu(ci uz pre lega alebo agamu) by som na tvojom mieste velmi neriesil. Skor to ber tak, ze za kvalitne osvetlenie pre lega das aj 3-4000kc.Terarko mas ake? Je rozdiel terarko pre agamu a pre lega ktory moze mat aj 170cm.
Potrava je podla mna ta posledna vec kde "usetris".Mimo toho ze od jari do jesene mozes kludne krmit tym co nachytas(hmyz pre agamu) alebo nazbieras (burina pre leguana) vonku.

tak s tím ušetřením za krmení- v létě kočičíně můžeš chytat hmyz stejně jako legovi trhat zelené, ale v zimě ten hmyz a občas holata vyjde skoro levnějc, jak kvalitné zelené pro legouše. Kočičína je obecně míň náročná, než lego. Jak na prostor, tak na vybavení terárka. Co se týče světla, tak stačí silnější podlinka a zdroj výhřevu- pokud se v létě dává slunit, tak ani nepotřebuje UV. Zkrotne brzo, obzvlášť odchovové mladé zvíře. obecně, odchovové kočičíny jsou docela pohodová ne moc náročná zvířata, takže bych doporučila spíš je. Navíc kočičína člověku nic neudělá. To nakrknutý velký leguán je ďábel, co si moc nezadá se stejně velkým varanem :-)

Podla mna ideš na to zle.V 1. rade musi byt srdiečko,čo sa Ti viac pači.Chov jedneho alebo druheho? Koč. je viac viazana na vodu,určite by som jej doprial kvalitnu nadrž na plavanie,s tym suvisia dalšie naklady na vodu-myslim filtraciu a ohrev.Toto bolo pred par rokmi moje dilema,zvitazili legovia.Ake maš velke to terko,nikde nevidim rozmery.?

Koč. je viac viazana na vodu,určite by som jej doprial kvalitnu nadrž na plavanie,s tym suvisia dalšie naklady na vodu-myslim filtraciu a ohrev

ani ne, chovala a odchovávala jsem obojí- jak zelené lega, tak kočičíny a kočičíny stejně jako ostatní podobným způsobem žijící agamy v pohodě fungujou v teráriu s jenom větším plastboxem s vodou. Mohou ho mít filtrovaný a vytápěný, ale nutně to mít nemusej- potom se musí holt častějc měnit voda. Ale strčit do toho bazénu akvarijní filtr a topítko není taky žádný problém a je to záležitost pár stovek. Zdaleka nepotřebujou ripárium, jak je občas někde tvrzené, páč žijou taky na větvích nad vodou, stejně jako zelení legové a do vody spíš skáčou, když jsou ohrožené, než že by se nějak extrémně rády koupaly. Naopak pokud mají suchou nádrž jenom s vyndavatelným desinfikovatelným bazénem, tak mají podstatně méně zdravotních komplikací, než v ripáriu. U odchovových zvířat je to celkem jedno, ale třeba u zvířat z přírody (co tu jsou občas nabízené jako "faremní odchovy") s rozmydlenýma držkama, endoparazitama a dalšíma potížema to je hodně podstatný rozdíl.

No tak jako na ty nemocný a zraněný zvířata bych si dal určitě pozor...
A koupím si teda tu agamu jak už jsem byl rozhodnut od začátku. Mám už o agamách kočinčinských doma nějakou literaturu a dost už jsem toho přečetl na internetu takže už tak drobet o nich něco vím.
A s tím ušetřením? Je to fakt když budu mít jednoho jedince tak mu dopřeju to nejlepší a žádný šetření. A poté po nějakých zkušenostech bych pořídil možná další jedince.

A ty rozměry toho terária. Není zrovna moc veliké ale chci si koupit nějaké mládě okolo 2-3měsíců
Rozměry: VxHxŠ 100x40x65

Na první fotce je terárium bez větví a se skoro hotovým pozadím a s jezírkem které tam bude na pevno
Na druhé fotce je terárium s větvemi a s provizorně přiloženým pozadím(zadní stěna není úplná) a to akvárko co je na této fotce je tam jenom tak provizorně ale jinak tam bude to z té první fotky.
A jinak jsem do terária přidělal větve na pevno a přidělal květníky na živé kytky(já vim že řikají že agamy jim dávají zabrat ale přece tam nebudu mít všechny umělé).
No a jinak by už to mělo být hotové.

A děkuji za odpovědi.

Osobne, co se tyka nakladu na krmeni, tak za kocinciny utratim uplne minimum. Pres leto tu jsou zizaly, slimaci, smykany hmyz, hlemyzdi, paskovky, pres zimu achatiny a cele se to strida s krmenim vetsich, nenarocnych druhu svabu (gromphadorhina, eublaberus, blaberus, blaptica)ktere lze snadno chovat. Takze naklady jsou v podstate jen sem tam na sarance a na kocici granule pro svaby.

Jj určitě si radši kup odrostlejší mládě z odchovu. sice bejvaj o něco dražší než ti imporťáci, ale zase s nima nejsou problémy. Akorát to terárko mu moc dlouho nevydrží, rostou dost rychle a brzo bude potřebovat minimálně dvojnásobný. Ta výška je ok, ale délka a hloubka jsou strašně málo, ikdyž kočičíny nejsou tak náročné na prostor jako legoši. Chtěj horizontálně umístěné větve, aby na nich mohly pohodlně ležet, větve ala "strom" jsou jim celkem k ničemu.

Chválím zodpovědný přístup k výběru zvířete a rovnou připisuju, že takovéhle terko by na lega bylo za chviličku megamalé a bylo by potřeba "krapánek" větší... ;-) Zajímal by mě názorový souboj na socializaci leguánů vs. agam. Agamy nemám, takže si nedovedu představit, jak reagují, co si myslí o hrabání v teráriu... a naše Lemroucha (konečně má jméno) je děsný pohodář a splachovací, takže si nedovedu představit ani agresivního leguána... :-D Přeju hodně štěstí s agamkou...

on legouš pokud je od mlaďase a hlavně to má v povaze, tak se z něj postupem času může stát doslova mazel. Ale starší zvíře pro změnu naopak se socializuje hůř a některá zvířata se prostě neochočej, a pokud maj pocit, že je toho třeba, tak dokážou být fakt obtížně zvládnutelná h.vada co hryžou, drápou a mlátěj chvostem :-). A pokud se rozhodnou proběhnout po bytě, tak jsou jak demoliční četa :-) U legošů to jsou 2 takové extrémy. Agamy nemají ani jeden, spíš jsou někde uprostřed. Mladší zvířata velice rychle zkrotnou a pak třeba seděj na ruce, rameni, hlavě a nechaj se nosit, dokonce si to i celkem vyžadujou, ale nebudou to takoví ňůňové jako krotký leguán. Ale většinou celkem zkrotnou i větší zvířata z importu. Ta sice nebývají tak krotká jako když jsou od mláďat, ale taky to nebudou ďáblové jako divoký leguán :-)

Děkuji za odpovědi, krásné víly... :-D Právěže Lemroucha je taková pohodářka odjaktěživa, tak nějak jako nechápu agresivní leguány. Jo, když jde na procházku, to lítaj třísky, obzvlášť vzhledem k množství akvárií, klecí a volér v místnosti - o obyvatelích, nadšeně zobáky a zuby zkoumajících novou hračku nemluvě... ]:) Procházky pouze pod dohledem a s kočkama zavřenýma vedle - aby je náhodou legu nesežrala. Pes se naštěstí zajímá spíš o ptáky... Někdy je to ďábelské, všechno to zvířectvo nějak vydýchat, ale zase... dyk víte. A navíc 0,1 bez teho nemůže být...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru