Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výskyt zmijí a ochrana

Dobrý den,chtěla bych se poradit,jak se bránit zmijím. Přestěhovali jsme se do vesnice na místo, kde byla původně skládka plná kamení a je zde plno zmijí. Vloni nám zmije uštkla psa, naštěstí je velký a dostal se z toho. Ale jít ven okolo domu bez vysokých bot nebo kalhot je riziko. Psa už musíme mít na vodítku a děti si nesmí hrát nikde v trávě.
Letos jsme v okolí domu viděli již 3 zmije jak se vyhřívaly. Nikdy jsem se hadů nebála,ale po těchto zkušenostech mám strach. Zmije jsou chráněné,ale kdo ochrání nás? Existuje někdo, kde se zabývá odchytem zmijí? Je zajímavé, že na druhé straně vesnice není ani jedna zmje, jen v našem okruhu cca 0,5 km.
Děkuji předem za Vaše odpovědi, Věra

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
V současné době je pro mne výskyt zmijí dost aktuální - koupili jsme v prosinci neudržovaný dům s ne…
levap 14.08.2011 12:39
levap
Je velmi chvályhodné, že máte k tuzemské herepetofauně "bezšutroklackomotykový" přístup a i celkem c… nový
Aurifer 14.08.2011 13:57
Aurifer
Výskyt zmijí znám ze své chaty ,ale jeden místní mi poradil abych je odchytl a odvezl nejméně cca 10… poslední
Nerodia 14.08.2011 14:04
Nerodia

V současné době je pro mne výskyt zmijí dost aktuální - koupili jsme v prosinci neudržovaný dům s neudržovanou zahradou jako chalupu. O setkání sousedů se zmijemi slyšíme co chvíli a bohužel už i má rodinka měla třikrát tu zkušenost. Doma sám chovám hada, nemáme zájem jakkoli zmije likvidovat (krom toho že jsme se pustili rychle do úpravy leso zahrady, aby jsme omezili možnosti úkrytu - jde to pomalu),nicméně když mé dítko tříleté spatřilo zmiji asi 25 m od baráku přišel první, zatím menší problém - prostě přemluvit jej aby šlo s námi tím směrem, vyžaduje velké přemlouvání a dost dlouhou dobu se bálo i samo chodit po celém pozemku. No a když asi před čtyřmi dny má švagrová postavila na louce nad domem mé druhé, skoro dvouleté dítko asi metr od zmije a duchapřítomně jej zase rychle vzala a před děckama nedala najevo jak se lekla, aby se nebály - začal jsem i já myslet na to, jak ještě více omezit výskyt zmijí v naší blízkosti(stále ne drastickým způsobem). My dospělí máme ze zmijí respekt, ale v souvislosti s dětmi máme už i strach. Může někdo učený klidně radit, že máme koukat kam odkládáme dítě atp., ale ten člověk pravděpodobně nebude vědět o čem mluví...S dětma si o hadech povídáme, ale strachu ze zmije se syn zatím nezbavil ( a to ani nevím odkud tu paniku získal - možná z toho jak o zmijích mluvili sousedé). Jezdí k nám známí s malými dětmi - ale když je jemně upozorníme na možnost výskytu hadů - zpanikaří zase oni a vezmou dětem potřebnou volnost. Samozřejmě mé děti budou jednou vychované, slušné a nejlepší, ale tím, že jednou po zmiji nehodí kámen si opravdu jistý nejsem a ani tím, že jednou třeba nezkusí pošťouchnout zmiji klacíkem...No jednoduše - hadi jako takoví se mi líbí, ale sobecky říkám: mnohem lépe by se mi poslouchali zkazky od sousedů a udávaly rady co a jak mají a nemají dělat, než sám tyto starosti řešit :-)Takže shrnuto - radu jsem sice nedal, protože i já ty rady hledám :-), ale vyjadřuji tazatelce podporu, protože jí úplně chápu :-)

Je velmi chvályhodné, že máte k tuzemské herepetofauně "bezšutroklackomotykový" přístup a i celkem chápu Vaše obavy o zdraví dětí...ale zase na 2 stranu, opravdu řada lidí vyrostla a vychovala své děti také v místech, kde jsou lokality výskytu zmijí a vesměs všichni to přežili ve zdraví, aniž by někdy byli uštknutí. Je fakt, že možná člověk, co tam s těmi zvířaty žije to bere jinak než ten, co tam jezdí na chalupu..ale přecejen, těch uštknutí je naprosté minimum a o uštknutí dítěte z poslední doby ani slechu. Ono ten výskyt zmijí není potřeba až tolik dramatizovat ;-) Přecejen, pokud postavíte dítě metr od zmije a ne přímo na zmiji (za předpokladu, že dítě neupadne a neplácne sebou přímo na tu zmiji), tak mu nic nehrozí. Takže pokud najdete zmiji, stačí si říct "našli jsme tady zmiji", ale není potřeba si říkat "panebože !!!našli jsme tady zmiji!!!" To, že se starší dítě zmijí bojí mu zatím nevymlouvejte, aspoň si bude samo dávat pozor a možná samo časem i pochopí, že ta zmije je jenom zvíře se svýma omezenýma možnostma, které nevraždí na podkání a které mu nebude ubližovat, pokud se mu dítě vyhne (podobně jako třeba vosy, sršně...) Co se týče toho pošťouchnutí zmije klacíkem...ona na rozdíl od vos za to dítě nepoštípe, pokud se to dítě nedostane na dosah. to už je spíš pak pruzení hada ze strany dítěte...dětem je holt potřeba vysvětlit, že se do zvířátek nešťourá, a obzvlášť pak ne do těch, co se umí bránit... malé děti to pochopí, větší to většinou časem zkusí, aby zjistily jestli tomu fakt tak je :-)...jak jsme byli zeštípaní od vos a všeho dalšího, o čem nám doma říkali, že do toho nemáme štourat, nebo nás to ponaučí :-D. Ale nepamatuji si, že by někdy někoho dalšího (krom mne :-) kousla volně žijící zmije a že jich tam bylo...

Berte to tak, že tam ty hady máte a je potřeba s nima počítat- ukliďte si zahradu, aby když už se tam hadi objevěj, tak byli vidět a nedalo se na ně omylem šlápnout nebo sáhnout. Ti hadi jsou jenom zvířata, co se brání pokud jsou napadená (zašlápnutá apod), ale nejsou to zlí démoni, co škodí za všech okloností, když je člověk potká. Je to jenom o o něco větší opatrnosti, ale fakt to není potřeba zase až tolik dramatizovat ;-)

Mimochodem, proti zmijím prý funguje elektrický ohradník prodávaný proti slimákům :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru