Předmět Autor Datum
No, teoreticky ano. Někde jsem i četl, že salmonela se může přenášet i z plazů na člověka. Ale raděj…
Reptimania 09.06.2011 08:30
Reptimania
A je nutné si po manipulaci s potkanama vyloženě desinfikovat ruce nebo jen stačí mýt v klaickým tek…
mvanbasten 09.06.2011 16:56
mvanbasten
záleží na tom, co to máš za potkany. Pokud to máš potkany- domácí mazlíky chované v normálních čistý…
Aurifer 09.06.2011 17:00
Aurifer
No tak já jsem dneska dostal od veterináře info že zrovna od plazů je to mnohem méně pravděpodobnějš…
mvanbasten 09.06.2011 17:46
mvanbasten
Přikláním se k Aurifer - pokud máš domácí a v hygienických podmínkách chované potkany, tak by tu sal…
Y Draig Goch 09.06.2011 17:54
Y Draig Goch
No právě, od plazů už je známo hezkých pár případů- i u mně v rodině, mmch. Od potkanů coby mazlíků…
Aurifer 09.06.2011 19:30
Aurifer
Domácí mazlíčci to samozřejmě nejsou, beru si to od chlapíka co má malej zverimex a chová si je ve s…
mvanbasten 09.06.2011 22:10
mvanbasten
Tak u potkanů ze zverexu ta možnost už je, záleží na tom, v jakých podmínkách je majitel chová a pok…
Aurifer 09.06.2011 22:42
Aurifer
Ok, holt budu muset zavést přísnější opatření při krmení a následná důkladná desinfekce. Je možný po… poslední
mvanbasten 09.06.2011 22:52
mvanbasten

záleží na tom, co to máš za potkany. Pokud to máš potkany- domácí mazlíky chované v normálních čistých bytových podmínkách, tak tam nic nehrozí ani miminku. Pokud to máš nějaké krmné potkany neznámého původu, tak tam je lepší si po kontaktu s potkanama umýt ruce mýdlem, než sáhneš na potomka. Ikdyž přenos salmonely je mnohem pravděpodobnější od plazů, než od potkanů. Třeba takové želvy...

Přikláním se k Aurifer - pokud máš domácí a v hygienických podmínkách chované potkany, tak by tu salmonelu museli prve z něčeho chytit. Náš trpajzlík nikdy nic nechytil od ničeho, ani nikdo z nás. Já mám slabou alergii na kočky (máme tři) a silnou na agapornise (páč řvou) a ruce si myju leda po kydání a úklidu ubikací. Po mazlení s tím, co se neočůrává kvůli značkování ani ne - to by, vzhledem k počtu koček (možná infekce toxou) a jejich neustálému vnucování se, ani nešlo...

No právě, od plazů už je známo hezkých pár případů- i u mně v rodině, mmch. Od potkanů coby mazlíků žádný, a že zrovna ortodoxní potkanáři si s tím většinou moc hlavu nelámou- potkani jim běhají po postelích, po stole a všude a nikdo z nich nikdy nic nechytil. Páč jak píše Y Draig, ti potkani by se nejdříve museli někde nakazit, kdežto řada plazů má v sobě salmonelu přítomnou normálně a oni sami s tim potíže za normálních okolností nemaj. samozřejmě něco jiného je, pokud to jsou krmní potkani neznámého původu...tam už nějaké riziko být může, protože nikdo neví, za jakých podmínek byli chovaní a s čím přišli do styku. Jinak slyšela jsem názor staršího veterináře- "kdybyste viděli, co všechno ta havěť přenáší"- a ukázal na kamárádčina laboratorního potkana, sedícího jí za límcem. A na odpověď "s větší pravděpodobností se nakazim něčím od Vás, když si s Vámi podám ruku" koukal jak jójo :-) Ono je třeba počítat s tim, že vetrináři taky nejsou všeznalí.

Domácí mazlíčci to samozřejmě nejsou, beru si to od chlapíka co má malej zverimex a chová si je ve skladu v malý skupince jen na prodej v krámu. Já sám odebírám jen asi 4 ks týdně. Za 5 měsíců nebyl žádnej problém, teď hledáme s přítelkyní příčinu z čeho mohl malej chytit salmonelu a napadli mě potkani. Měl jsem totiž problém s jedním hadem kterej mi vyvrhl potravu tak jsem si to spojil, jestli jsem si něco domů nepřitáhl na potkanech, byl to první případ vyvrhnutí + řidší stolice. Nikdy předtím za 3 roky nic a teď najednou bum - malej, bum - had.

Tak u potkanů ze zverexu ta možnost už je, záleží na tom, v jakých podmínkách je majitel chová a pokud mu tam třeba nepronikaj divocí hlodavci, kteří by mohli zavléct nákazu. Popř. pokud podestýlá hoblinama někde z pily, kde to maj na hromadách v halách plných myší...u krmných potkanů už ta možnost je, no. Ale zase na 2 str, had to mohl mít v sobě taky a dlouho to nemuselo nic dělat, pak z nějakého důvodu mohla propuknout silnější infekce. Můj se kdysi nakazil od V.bengalensis a 3letá dcera to chytla taky. A to s tim varanem ani nepřicházela do přímého kontaktu. Varan sám o sobě neměl vůbec žádné příznaky ani potíže.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru