Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nateklé oko - chameleon pardálí

Ahoj, teraristé :-) Vzhledem k tomu, že teorie veterinářů nepostačují, prosím o pomoc zkušené praktiky. Můj chameleon pardálí má velmi nateklé oko, tak moc, že nevidí. Veterinář neví, co s tím, od čeho to je. Prý je to zánět spojivek. Den a půl jsem mu mazala 2x denně ophtalmo-hydrocortison (kortikoid) , po této masti se otok zdvojnásobil. Veterinář píchal do otoku, a hnis z toho nevytékal. Další léčení bylo po dobu 2 dnů Maxitrolem (antibiotická mast), ale výsledek se nedostavil. Oko vypadá hrozně, vlastně přes otok ani není vidět. Tak bych vás tímto chtěla poprosit o radu, jestli někdo nevíte, co s tím :-) Děkuji za rady, Oli :-)

Předmět Autor Datum
Napadá mě jen zkusit jiného, možná zkušenějšího veterináře. Ten váš má s plazy zkušenosti? Většinou…
Jeronym 12.06.2011 21:03
Jeronym
Doporučuji z Pardubic MVDr. Tomáše Neumana (www.vetopet.cz). Několik let chová pardálise, doma jich…
standy 12.06.2011 21:10
standy
Bohužel Pardubice jsou pro mě docela z ruky, jsem z okresu Louny. Ale pokud se to nezlepší, budu se…
Olinka 12.06.2011 21:48
Olinka
Zkuste mu treba jen zitra zavolat jestli nezna nejakeho odbornika v tom kraji, nebo jestli po telefo…
standy 12.06.2011 21:52
standy
Na veterináře, ke kterým jezdím nedám dopustit. Jaké mají zkušenosti s plazy nevím, ale vzhledem k t…
Olinka 12.06.2011 21:53
Olinka
jasne, ono dopustit na veterinare s kockou/psem je neco jineho nez na veterinare s chamikem.... Je t… poslední
standy 12.06.2011 22:03
standy

Napadá mě jen zkusit jiného, možná zkušenějšího veterináře. Ten váš má s plazy zkušenosti? Většinou to tak není. Když napíšete, odkud jste, určitě Vám tu někdo poradí, kam se vydat. Z té fotografie to vypadá opravdu hrozivě, držím palce, ať s tím rychle hnete. Chameleoni jsou choulostivá zvířata, dokonce už jsem tu na poradně četl názor "nemocnej chamík, mrtvej chamík". Snad to všechno dobře dopadne, rozhodně neotálet.

Doporučuji z Pardubic MVDr. Tomáše Neumana (www.vetopet.cz).
Několik let chová pardálise, doma jich má asi 30 a když jsem u něho zatím vždy byl, tak hned věděl a hned pomohl.
Dovoluji si říct, že přes pardálise je to z veterinářů jeden z největších specialistů.

Rozhodně jakýkoliv jiný zákrok který bude pouze jen jako test jestli to není náhodou tím je také špatně - doporučuju tedy Tomáše.

PS: nerikam ze to je tim (pro zastance lignocelu), ale nemate nahodou podklad lignocel? Zajimalo by me jaky nazor na lignocel je ten spravny a jestli opravdu muze zpusobit takovou silenost..

Bohužel Pardubice jsou pro mě docela z ruky, jsem z okresu Louny. Ale pokud se to nezlepší, budu se muset někam vypravit :-( Jako podklad linocel nemám, protože první chameleon kvůli tomu pošel na zacpání střev. Jako podklad mám zeminu, protože terárium je osázené rostlinami (nejsou jedovaté).

Na veterináře, ke kterým jezdím nedám dopustit. Jaké mají zkušenosti s plazy nevím, ale vzhledem k tomu, že plazy nechová tolik lidí jako psy a kočky, tak si troufám tvrdit, že odborníci na plazy jsou spíše ve velkých městech. Komentář nemocnej chamík - mrtvej chamík jsem také četla. Asi to bude pravda, já teda doufám, že tenhle kritický scénář nenastane.

jasne, ono dopustit na veterinare s kockou/psem je neco jineho nez na veterinare s chamikem.... Je to naprosto neco jineho, jine zvire. Je to neco jako kdyby veterinar specializovany pouze na psi lecil lidi.. Proto se mi libi, ze u nas mame v kolektivu specialisty da se rict, ze skoro na vsechno.. Kazdy tam je z nejakeho duvodu a leci nejcasteji to, co mu je nejblize.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru