Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Geochelone (Stigmochelys) pardalis - Náhlá nemoc?

Potřebovala bych poradit s naší 6-ti letou pardálkou.
Želva je velmi apatická a nehýbe se.

Všechny želvy máme již asi měsíc v novém venkovním výběhu (cca 4x5m), kde mají stín,vodu i dostatek jídla. Na noc je bereme z bezpečnostních důvodů domů.
Minulou neděli (6.6) jsem želvy dala normálně ráno ven a vše bylo v pořádku (želva jedla a chodila po výběhu), když jsme se večer vrátili a já je šla odnést domů, všechny byly v pořádku, až na tu jednu.Vypadala jako mrtvá,vůbec se nehýbala,jen trochu hlavou. Želva byla jako gumová (nemyslím krunýř,ten má pevný,ale všechny končetiny).Zkoušeli jsme dát ji pod UVB,ale nepomohlo to.Ještě ten večer jsme s želvou jeli na veterinu.

Veterinářka želvu prohlídla,poslechla a snažila se ji změřit, jestli se nepřehřála,ale teplota byla neměřitelná. Snažila se jí podat preorálně (do žaludku) DUPHALYTE,ale želva to nepřijala a musela jí to dát injekčně.Problém potom konzultovala s veterinářem z Brna, bohužel nezjistila, co je příčinou takové prudké změny.Nakonec se vše zlepšilo,želva po příjezdu domů,začala asi po půl hodině pod UVB jíst.

Bohužel teď se situace po týdnu opakuje jen s tím rozdílem, že želva více reaguje na dotek,končetiny nemá tak gumové, jen prostě neotevře oči a nehýbe se. Dnes celý den spala. Na UVB nereaguje. Dva dny zpátky normálně jedla,chodila a vše vypadalo O.K.

Setkal se někdo s tímto problémem? Co může být příčinou? Všechny ostatní želvy jsou v pořádku.
Nikdy jsem se s tím nesetkala.

Za odpovědi děkuji.

Předmět Autor Datum
Tazka otazka, ja chovam stepky zo 4 roky, mala som aj pardalisky ale to len chvilku. kazdopadne o ni…
krueggerova 28.06.2011 12:32
krueggerova
Děkuji za odpověď.Teď je to už jedno,želvička umřela..Nemoc trvala 14dní.Není pravda, že můžou být v…
DrahaaS 28.06.2011 15:43
DrahaaS
Je mi to luto ale korytnacky su take ze ked na nich nieco spozorujes je uz castokrat dost neskoro :(…
krueggerova 28.06.2011 17:29
krueggerova
Já s ní byla před měsícem u vet na kontrole a pro odčervení a ani naše vet nic nepozorovala.Ale s tí…
DrahaaS 28.06.2011 18:48
DrahaaS
a co mela zelva za cervy ze jste ji odcervovala? Nekorespondovaly treba ty "zachvaty nemohoucnosti"…
JaBula 28.06.2011 19:13
JaBula
No importy su importy, s nimi je to tazsie. do buducna ked budete chciet pardalisku tak si kupte odc…
krueggerova 28.06.2011 20:17
krueggerova
:?:Nepoužili náhodou pro odčervení Ivomec (Ivermectin):?: Ten mívá "zábavně smrtelné" účinky popsané… poslední
Petr60zelv 29.06.2011 14:55
Petr60zelv

Tazka otazka, ja chovam stepky zo 4 roky, mala som aj pardalisky ale to len chvilku. kazdopadne o nich viem, ze smu byt vonku len v najhorucejsich mesiacoch co su u nas jul a august! v maji by som ich von vobec nedavala kvoli moznosti prechladnutia. na tvojom mieste by som dala spravit krvny rozbor a zistit ake su hodnoty a podla toho posudit kde asi moze byt problem. to sa mi osvedcilo vzdy.

Děkuji za odpověď.Teď je to už jedno,želvička umřela..Nemoc trvala 14dní.Není pravda, že můžou být venku jen dva měsíce.Jeden chovatel mi říkal,že mohou být venku jakmile přestanou noční teploty klesat pod 10 stupňů (chovám je tak již 3 rok a nikdy nebyl problém.Mají i domeček, kde teplota neklesá pod 15. Ale kdo ví,čím to mohlo být. Měla jsem ji na klinice v Brně,kde nic nezjistili,když žila,teď čekám na pitvu :-( Ale i tak děkuji za odpověď.

Já s ní byla před měsícem u vet na kontrole a pro odčervení a ani naše vet nic nepozorovala.Ale s tím už nic nenadělám.Mám importy ze Zambie a tam je počasí v rozmezí 15-27 stupňů.Takže tady mají podobné podmínky.Přez zimu jsou v terku,kde mají teploty pochopitelně vyšší.V tomto ohledu jsem to nezanedbala si myslím.

:?:Nepoužili náhodou pro odčervení Ivomec (Ivermectin):?: Ten mívá "zábavně smrtelné" účinky popsané tuším právě pro pardálky.:x::.(
Jinak si dovoluji drobnou reklamu - asijské suchozemky Indotestudo elongata se tak snadno "nez..rví" (i když i takové jsem viděl) a doroste jen do cca 30 cm a 3 kg...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru