Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ZIMOVÁNÍ SUCHOZEMSKÝCH ŽELV

Dobrý den.
Je jasné,že pro suchozemské želvy je 100 procentně dobré je zimovat s ohledem na jejich rozmnožování.Chci se zeptat....

1.Mám 12ti letého samce želvy žlutohnědé a 8mi leté samice želvy zelenavé (v žádném případě je nehodlám křížit,od toho mají každý svoje protějšky u sousedů :-)) Nikdy nezimovali,jen přes zimu jsou zvylí pár dnů nejíst ,já je vyprázdním ve vodě a samy se uloží do chladnější části terária doma.Už nesvítím. + vlastním mláďata - 1 a 2 roky zelenek,které jsem tuto zimu zimovala krátce a pouze jen v domácím prostředí (v chladné části terária cca 2 měsíce,jako ty starší.)což se osvětčilo na 1 zimování.Byl to spíše zimní klid,ale přesto jsou čilejší a aktivnější.

2.Co a jak dělat a postupovat při starších želvách,pokud pokud chci,aby byli zdravé a spokojené,jak je správně - pokud vůbec už - uložit do sklepa,kde mám mimochodem ideální teplotu v zimě od 4-7C a prosím napište svoje poznatky + postupy,jak zimujete dlouho vy a za jakých podmínek.Mám velký strach a raději,než zazimovat špatně s katastrofickými následky,nebudu zimovat vůbec.Děkuji za všechny rady a nápomoc.

loading...
Předmět Autor Datum
z tvého popisu "rádoby zimování" jsem se skoro osypal... tož Hibernace---zimovani.html nikde jsem to…
lupus 18.06.2011 19:33
lupus
Souhlas, to nemá se zimováním nic společného a je otázkou času, kdy želví organismus řekne dost.
Epanterias 18.06.2011 20:58
Epanterias
+ lupus. Prosila jsem o rady co dělat se staršími jedinci,ne jen kritiku.To dokáže kdekdo.Pokud neum…
ltestudo 18.06.2011 22:27
ltestudo
no jestli uvedený odkaz nechápete jako radu , tož pak to zas jemnostslečno nechápu já :puff: sbohem;…
lupus 18.06.2011 22:37
lupus
Chápu to velice dobře...:-):-D Děkuji za radu :-)
ltestudo 18.06.2011 22:49
ltestudo
50 procent lidí nezimuje vůbec a mají želvy 30 let...nezlobte se na mě, ale tohle je lež. Ano, hodně…
Epanterias 19.06.2011 09:44
Epanterias
Dobrý den.Ihned,jak budu moci,odepíši.Děkuji mnohokrát za rady.Opravdu si jich vážím.Jen se zeptám a… poslední
ltestudo 19.06.2011 21:09
ltestudo
Článek jsem četl. Rád bych ještě k zimování věděl, kdy začít zimovat? Tím myslím, zda zimovat i ročn…
Rybízek 18.06.2011 21:52
Rybízek
pro Rybízka:-) je-li chovaná venku a je-li ve výborné kondici, tak se ti sama "připraví", tož bych j…
lupus 18.06.2011 22:33
lupus

+ lupus.
Prosila jsem o rady co dělat se staršími jedinci,ne jen kritiku.To dokáže kdekdo.Pokud neumíte poradit,neodepisujte mi.Je mi líto,ale tahle poradna je poradna,ne kritizárna a já vás PROSÍM,pomozte mi,poraďte mi.50 procent lidí nezimuje vůbec a mají želvy 30 let.Děkuji za ochotu a pomoc,pokud bude slušná.Chci pro ně to nejlepší a pokud to dělám špatně,jako že ano,pomozte mi a poraďte jak to spravit.Posílám fotky,myslím,že jim dávám vše potřebné,včetně nejdražšího vybavení,co existuje - kromě zimování. Z toho mám hrůzu.Mají se u mě,jako v přírodě.Drny,obrovský výběh,prostě plantáže.:-)stepy. Děkuji za rady.

50 procent lidí nezimuje vůbec a mají želvy 30 let...nezlobte se na mě, ale tohle je lež. Ano, hodně lidí svoje želvy nezimuje, ale jen zlomek při takovém chovu přežívá 10-15let, nemají funkční nebo plně funkční vnitřní orgány, většinou se jedná o zvířata s deformitami krunýřů, o fertilitě nemluvě. Z toho zlomku, který přežívá chov odlišný od toho, nač jsou evolučně připraveny tisíciletí, se jedná zpravidla o želvy, které fungují přes léto ve venkovních výbězích, kde jsou poklesy teplot na noc, zvířata mají pastvu a dostanou se do kontaktu s UVB a tak se nějak kompenzuje "týrací chov" v bytě na koberci nebo akváriu 40 x 30 cm s 15W žárovkou zavěšenou 40cm nad želvou. To co jste napsala je jako návod pro ty, kteří jsou líní a zvažují zda zvíře zimovat či ne. Je třeba si uvědomit, že poučka "raději nezimovat", než zimovat špatně je už také překonaná. Dříve se nezimovala mláďata do tří let věku, dnes Vám každý doporučí zimovat už tohoroční mláďata za předpokladu, že mají odpovídající péči a vpořádku prospívají. Nemyslím to opravdu zle a stejně tak to nemyslel lupus. Moc dobře mu rozumím. Ono až odchováte několik desítek želviček a po dvou letech Vám pár lidí pošle fotky, jak některé z Vašich mláďat "domrvily" přestože se jim rad dostalo, nicméně se jim do rukou dostala taky jistá brožura s řadou nesmyslů (od krmení jogurtem, tvarohem, po nezimování a mazání slunečnicovým olejem), budete reagovat totožně. Dnes není problém dostat se k adekvátním informacím, úspěšný chov již není výsadou pár lidí. Z Vašich slov je znát, že Vám na želvách záleží, jen se zajímáte opravdu docela pozdě. Uvedený odkaz je opravdu k čerpání informací vhodný, stejně tak Vám v případně trvalého zájmu a prohlubování znalostí a zkušeností může pomoci členství v Klubu chovatelů želv(kchz.info).

Dobrý den.Ihned,jak budu moci,odepíši.Děkuji mnohokrát za rady.Opravdu si jich vážím.Jen se zeptám a co sulcátky.Ty se zimují,nebo mají klidný režim? Co 2 měsíční sulcatka
o letošní zimě? nebo pardálky...Zajímá mě to.Pak napíši více. A mnohokrát děkuji.Jste dobří a já budu ráda za každou pomoc.Opravdu je miluji a nechci jim ani omylem ublížit.Hodně se mě to dotklo a jsem špatná z toho,že jim nechtěně ubližuji.Bože,jak to napravit.Posílám fotky mého 12ti letého samce gréky s docela slušným krunýřem,stepáka i hermanky mají dobré krunýře.Nemají suchy chov a mají vše,co potřebují.To zimování mě dostalo.Věřila jsem babským radám a teď mám obrovský strach.Jak to co nejrychleji napravit.Nehledě na to,že všichni mí samci jsou neskonale sexuálně aktivní,velmi vitální a velice žroucí.DĚKUJI VÁM.
PS/ Rozhodně nemazat žádným olejem,ani těmi prodávanými !pro želvy!..pravda!!!

pro Rybízka:-)
je-li chovaná venku a je-li ve výborné kondici, tak se ti sama "připraví", tož bych jí tak na 4 - 6 týdnů zazimoval, ale jen ve výborném a vyzkoušeném (proměřeném) sklepě
důležité je ji kontrolovat jak vizuelně tak hlavně váhově, úbytek by měl být MAX do 10%(za celé zimování)
když ji 1. zimu nedáš a raději si sklep proměříš, nic tím nezkazíš...
jinak pak platí zhruba pravidlo co rok to měsíc zimování navíc :-) , takže 5 - 6 leté už jedou naplno :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...