Předmět Autor Datum
No, u B.c.o by bylo možný je chovat venku vpodstatě celou sezónu od konce mrazů až do jejich dalšího…
Aurifer 28.06.2011 18:56
Aurifer
No to je pravda. Já jen že se mi samice pořád vystavuje tam kde svítí do terária sluníčko, tak jsem…
Leamington 28.06.2011 19:22
Leamington
V přírodě jsme viděli hrozna se slunit uplně běžně. Occidentálise dokonce v zimě dopoledne, kdy bylo…
Aurifer 28.06.2011 19:57
Aurifer
OK.Přes noc je tam určitě nechávat nebudu:-) Nechám je tam jen přes den, ať si trochu užijí pravýho…
Leamington 02.07.2011 18:20
Leamington
ke mne na zahradku chodi kamos soused sveho Hrozna vencit pri kazdem peknem pocasi, viz prilozene fo…
papaya 11.07.2011 23:03
papaya
venčení Boa constrictor [https://lh4.googleusercontent.com/-c-GmlCQ1e_E/Thw RRjiZ0fI/AAAAAAAACTI/TSa…
papaya 12.07.2011 11:38
papaya
Pěknej hrozňák:-) poslední
Leamington 15.07.2011 17:39
Leamington
Zdravim. Kdysi (před patnácti lety) jsem měl svého prvního hroznýše. Tehdy jsem ho na den přes léto…
Jan Kolář 14.07.2011 11:43
Jan Kolář
No, to ty rozdíly teplot ale musely být dost extrémní, aby zabily tak tvrdé zvíře, jako je hroznýš (…
Aurifer 14.07.2011 12:20
Aurifer
Ten rozdil teplot byl pomerne velky, nebot vnitrni terarium bylo ve stinu a nevytapene (bohuzel jsem…
Jan Kolář 14.07.2011 12:43
Jan Kolář
tak ono hada samozřejmě stresují jak změny prostředí, tak i samotná manipulace, ale zvykne si na to…
Aurifer 14.07.2011 12:59
Aurifer
To, že ho zabila moje neschopnost, o tom nepochybuji. Chtěl jsem jen zkusit poradit, aby nedošlo ke…
Jan Kolář 14.07.2011 13:25
Jan Kolář
Ak bol vonku v terariu (nie nejaka sietovana bedna) tak pri 35stupnoch mal v terarku aj s neviem aky…
danio007 14.07.2011 17:42
danio007
Zdravím mám takovou otázku ohledně venčení ... Mám 14 měsíčního hroznu a přemýšlel jsem, že když jde…
matesoo 14.07.2011 18:11
matesoo
jdou...
boa.constrictor 15.07.2011 12:43
boa.constrictor
Jj, plazi z přírody klíšťata mívají bežně (nebo spíš vývojová stadia klíšťat). Myslim že vývojovému…
Aurifer 15.07.2011 13:22
Aurifer
A jak se pak těch klíšťat z hada zbavit? Stejně jako psovi nebo je to u nich jinak? Přeci jen je to…
Taria 15.07.2011 13:57
Taria
nejlepsi je prevence = zamezit, aby se k sobe kliste a zvire dostali = nevencit... pokud uz je - ta…
boa.constrictor 15.07.2011 14:05
boa.constrictor
A co je nejlepší v případě, že had chytne venku klíště a zrovna tyto přípravky nemám? Mohl by tedy b…
Taria 15.07.2011 14:22
Taria
vykrouceni je bohuzel vseobecne rozsireny mytus... Abych to upresnil - vykroutit lze neco, co ma str…
boa.constrictor 15.07.2011 14:52
boa.constrictor
Já bych ještě za sebe doporučil toto: http://www.nejlepsiceny.cz/antiparazitika/o-tom-vy tahovac-na-…
Reptimania 15.07.2011 14:59
Reptimania
Ad Repti - tohle udelatko (krom dalsich) je v tom setu, co sem dal link ;-)
boa.constrictor 15.07.2011 15:02
boa.constrictor
Aha, tak to se omlouvám. Já na ten odkaz mrknul jen tak zběžně a viděl jsem tam jen nějakou tubu...:…
Reptimania 15.07.2011 15:04
Reptimania

V přírodě jsme viděli hrozna se slunit uplně běžně. Occidentálise dokonce v zimě dopoledne, kdy bylo cca 11°C a v noci pod nulou, ale to je něco trochu jiného...v lidské péči to nepotřebujou a fungují i bez toho, ale pokud mají možnost se vyhřívat, tak to taky dělají. Ono vynést je ven pokud je teplo jim určitě nijak neuškodí. Tam jde spíš o náhodné noční poklesy, přez noc bych je venku nenechávala....taky záleží na tom, odkud jsi, pokud jsou noční poklesy pod 20°C.

Zdravim. Kdysi (před patnácti lety) jsem měl svého prvního hroznýše. Tehdy jsem ho na den přes léto dával do venkovního terária. Bohužel mi uhynul - na vině byly zřejmě rychlé přechody teplot a vlhkosti při přenosu. Byl jsem začátečník a dělal hloupe chyby, nicmene myslim ze toto byl důvod. Takže pozor na přechody teplot ale i vlhkosti. Hroznyse mam moc rad, i ted mam jednoho doma (po pokoji na volno - ale to už je jina pisnička)

No, to ty rozdíly teplot ale musely být dost extrémní, aby zabily tak tvrdé zvíře, jako je hroznýš (pokud to teda vůbec byla příčina úhynu). Pokud je venku kolem 25°C a doma přibližně taky, tak to je bez rizika...pokud je chladnějc nebo naopak výrazně tepleji, tak nemá cenu zvířata tahat ven, protože za plného slunečního úpalu když je přez 30 se stejně slunit nebudou a pokud je míň, tak taky ne. Co se týče těch výkyvů vlhkosti, tak proti těm jsou zvířata odolná, v přírodě k nim dochází taky.

Ten rozdil teplot byl pomerne velky, nebot vnitrni terarium bylo ve stinu a nevytapene (bohuzel jsem si tenkrat nechal do vseho kecat a rodice mi nepovolili vyhrivat vnitrni terarium, kdyz prej had se venku vyhral dost) a to venkovni bylo spis na slunci - mel moznost se schovat, ale celkove bylo dost vyhrate. Jak pisi, byla to stara chyba zacatecnika a spis jsem chtel poukazat na moznost rozdilu teplot. Jinak had žral krasne a byl celkově fit, takže jako příčinu jsem považoval právě proto (faktem je i to že to bylo 1 roční mládě, moje prvotina, takže příciny mohli být jiné). Ale je dost možné, že se pletu, obecne hroznýše považuji za velmi odolného. Dalsi vec je take to jak je had zvykly na manipulaci, protoze pokud neni, stale zmeny prostredi ho mohou stresovat.

tak ono hada samozřejmě stresují jak změny prostředí, tak i samotná manipulace, ale zvykne si na to do té míry, že ho to neohrožuje na zdraví. Pokud bylo venkovní terárium jak píšete dost vyhřáté (to znamená kolik? třeba 35-40°C?), tak bych spíš viděla problém v přehřátí venku v kombinaci s nevyhovují ubikací vevnitř. Váš had spíš podle toho co popisujete dojel na nevědomost a neschopnost mu vytvořit vhodné podmínky k životu. On chovatel, co už nějaký pátek chová (a tazatel není začátečník) takovéhle boty v kombinaci s plazomornou prostě neudělá. Jinak bežné rozíly teplot v rozmezí několika °C zvířeti absolutně neublíží.

To, že ho zabila moje neschopnost, o tom nepochybuji. Chtěl jsem jen zkusit poradit, aby nedošlo ke stejne chybě. Jinak tady na foru jsem novy a vpravde nemam zdaleka přečteno vše uvedene zde na webu a neznam ani prispevatele. Přesné teploty už neznám )opravdu je to 15 let - dostal jsem ho k 15. narozeninam a nedavno jsem slavil 30. a od te doby už jsem taky "jinde", ale myslim že rozdily byli až 15-20°C (doma 20, venku 35 -40 - odhadem). Venkovni terarium bylo z casti na slunci - tam byla vyhen, ale melo i chladnejsi casti s vetranim. Jak pisi bohužel jsem byl přilis ovlivnovan rodici. Tim se nezbavuji odpovednosti za umrti, jen oduvodnuji. A už raději zmlknu, aspon jsem rad, ze jsou tu lide mnohem zkusenejsi nez ja, tim padem to tu pro me bude prinosem :-)

Zdravím mám takovou otázku ohledně venčení ... Mám 14 měsíčního hroznu a přemýšlel jsem, že když jdem na zahradu jestli bych ho někdy vzal s sebou, ale mám strach ohledně klíšťat sou to svině jak všichni víme a právě nevím jak je to s hady jestli vůbec na ně jdou nebo jak to vlastně je jestli se toho mám obávat ... Děkuju moc ;-) Mates :)

vykrouceni je bohuzel vseobecne rozsireny mytus... Abych to upresnil - vykroutit lze neco, co ma strukturu podobnou zavitu... Jelikoz hacky na hypostomu (ustni ustroji klistat) toto usporadani postradaji, tak je polemika - zda kroutit po smeru hodinovych rucicek, nebo proti - zcela bezpredmetna... Proste to nema zadny efekt - akorat, co se dobre stlaci telo klistete a tak se do krevniho obehu dostanou vsecky potvurky, obsazene v jeho zazivacim traktu (vir encephalitidy, atd.)...

Nejspolehlivejsi zpusob je - uchopit kliste tesne u vpichu (za "hlavickou") tak, aby se mu nezmacklo telo a vyskubnout pinzetou co nejrychlejc... Zatrhnuta hlavicka vyhnisa (ale co sem to delal, tak tam vetsinou nezustane)...
Cim dele trva vytahovani (napr pri Vami zminovanem vykrouceni, nebo take lidmi oblibenem - masirovani tamponem s indulonou,olejem,kdecim), tim vetsi riziko nasledne infekce = kliste sice po X minutovem masirovani v oleji zhebne, ale zaroven uvolni obsah zazivaciho ustroji do rany...

Na sebe s uspechem pouzivam juwimgel - juwim-gel-antisept - pripravek byl vyvinut ve spolupraci s AV CR a myslim, ze na trhu nema konkurenci... Zdo ho pouzit na hada - to sem nezkousel a asi bych se na zaklade slozeni informoval u veta co je na plazy. Ale na mne a nasem coklovi funguje 100%... Jen pro upresneni - zivotnost je cca 1 rok = 1 sezonu - pak klesa k 0% (vyprcha)...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru