Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Centralni rosici zarizeni

Zdravim:-)
Po nejake dobe bych mel opet technicky dotazecek:)
Chtel bych si doma vybudovat nejake centralni zavlazovani pro 6 terarii( do budoucna rozsiritelne tak na 10).
Predstava je takova, ze budu mit nekde dejme tomu 50L nadrz s odstatou vodou, v ni cerpadlo, ktere bude mit dostatecny tlak aby trysky v jednotlivych terarijich opravdu mlzily a ne jen "cakaly" jako je to v pripade pouziti cerpadel z kavovaru, ostrikovacu apod.rozvod vody bych nechtel resit hadicemi, ale pevnymi rourami- bud klasicke vodovodni nebo ty cerne treba od Gardeny. z cerpadla by sly 3 vetve - 1 by napajela 5 terarii, druha jen jedno, treti by prozatim byla zaslepena, ale pocitam ze na ni bych se casem napichl taky.delka te hlavni vetve by byla tak 15m, ostatni vetve cca 7m. Pokud bych mel 2 trysky v kazdem terariu tak potrebuji 12 trysek s dostatecnym tlakem.
Cetl jsem tu vlakno ve kterem se resi elektroventil- to by bylo asi nejlepsi reseni, ale problem je ze voda nebude odstata a nevim co by na to rikaly rostliny v terariich, nehlede na to ze voda bude studena a kdyz mi to bude rosit na zvirata tak by to asi nebylo uplne idealni. Proto bych sel radeji cestou nadrze + cerpadlo.

Otazka je :
-jak silne cerpadlo bude potreba aby vytvorilo dostatecny tlak pro 12( do budoucna 20) trysek? je potreba pouzivat tlakove cerpadlo nebo se da pouzit napr. nejake jezirkove?
-jake pouzit trysky aby to za neco stalo o opravdu rosily jemnymi kapkami?

Diky vsem za reakce

Předmět Autor Datum
Cetl jsem tu vlakno ve kterem se resi elektroventil- to by bylo asi nejlepsi reseni, ale problem je…
Uroboros 21.07.2011 13:03
Uroboros
no ten boiler by mozna bylo reseni.... akorat nemam tuseni jakej nejmensi se dela a na kolik takova…
Jaffata 21.07.2011 20:03
Jaffata
bojlery se dělaj i jen 10l :-) cena kolem 3,5tis (novej) Tlakový čerpadla jsou i malý (třeba palivov…
Uroboros 21.07.2011 20:35
Uroboros
ok. diky za tipy. ja se tim pohrabu a pak az si budu myslet ze mam vybrano neco co by dle myho nazor… poslední
Jaffata 21.07.2011 22:12
Jaffata

Cetl jsem tu vlakno ve kterem se resi elektroventil- to by bylo asi nejlepsi reseni, ale problem je ze voda nebude odstata a nevim co by na to rikaly rostliny v terariich, nehlede na to ze voda bude studena a kdyz mi to bude rosit na zvirata tak by to asi nebylo uplne idealni.

Vyřešeno malým bojlerem nastaveným na 25°C :-), jinak to můžeš připojit i na teplou vodu, ale pak to chce rosit častěji a spíš méně. Mimochodem tak jde udržet terárium celý den "zapařené" ikdyž je větrání přes celý strop...
trysky :http://www.spray.cz/produkty_rozstrik_mlzeni.php#u jw čerpadlo musíš použít takové, aby při plném průtoku dodalo správný tlak a přečerpávácí (rybníčková a podobná) teda nebudou správným řešením, tyhle čerpadla nejsou na to, aby pracovala proti odporu.

EDIT: A jen tak mimochodem, za těch x let co poradna je, se to tu řešilo už mnohokrát.

no ten boiler by mozna bylo reseni.... akorat nemam tuseni jakej nejmensi se dela a na kolik takova sranda asi tak vyjde.. ja si to dohledam.. mozna ze i nejakej ten prutokac by sel...
a k tomu cerpadlu, prave ja bych potreboval neco doporucit na zaklade tech informaci ktery jsem poskytnul o poctu tryseka delce potrubi jakej vykon by to cerpadlo cca muselo mit.. tlakovy cerpadla se delaj do studni a maj vykin tak 5000l/h.. to uz je asi silene moc.... ja bych si to potreboval nekde vyzkouset a nebo idealne narazit na nekoho kdo to tak nejak podobne doma ma udelany.....
vlakna o tomhle problemu jsem si precet ale nedobral sem se zadnyho zaveru co by pro me v my situaci bylo asi nejvyhodnejsi...:/

bojlery se dělaj i jen 10l :-) cena kolem 3,5tis (novej)
Tlakový čerpadla jsou i malý (třeba palivový z aut), ale dokud nebudeš mít trysky, tak neznáš průtok ani tlak. Jsou totiž nízko i vysokotlaký trysky o rozdílnosti průtoku ani nemluvě (asi by ti pomohlo vědět, že cca 10m výtlaku či max. dopravní výšky = tlak 1bar). Možná by jsi se měl spíš zajímat o zahradní či spíš skleníkou zavlažovací techniku :-), když si k téthle problmatice dohledáš informace, tak už budeš asi znát vše, co je potřeba.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru