Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boa constrictor - krce? krutenie hlavou

Přesně tak, většina lidí se na nějaká testování vykašle a ti, co to zjistí se tím chlubit nebudou.
Dříve se u hroznýšů řada projevů IBD neobjevovala nijak brzo, bývalo běžné, že spousta hroznýšů s tímto onemocněním žila i deset let, než přišel "jejich čas" a podle nových údajů se naopak u krajt objevuje IBD, které zvířata nekosí jako tomu bylo dříve. Ještě před několika lety se doporučovalo na "testaci" umístit mezi hroznýše krajtu (mládě tmavky) z odchovu a pokud neodešla do dvou měsíců až půl roku (u krajt byl průběh IBD fatální, umíraly bleskem), hadi byli považováni za čisté. Jak dobře tato metoda fungovala netuším, nicméně nyní už selže. Nově jsou známé "typy" IBD u krajt ne nepodobné těm, co mívali constrictoři, kdy je zvíře třeba 8-10let přenašečem, aniž umírá.
Co se týká ceny biopsie z mršiny - mě drahá nepřipadala ve srovnání s tím, jakou cenu pro mě má můj chov. Testy z krve (pár mých hadů jí taky podstoupilo) jsou právě o ničem, dle informací by se muselo udělat x odběrů v průběhu třeba tří let, aby se "někdo trefil", na druhou stranu, jak jsi správně napsala, testovat se může tak dlouho, dokud se to neobjeví a negativní výsledek neznamená, že to had nemá.
Velmi dobrými informacemi, z nichž tu některé také prezentuji, disponuje MVDr. Honza Hnízdo, který taková vyšetření ve spolupráci s "brňáky" dělá(snad jsem se nesekl, každopádně to bylo jinde než v Praze, na výsledky se čekalo) a to jak ty jaterky z mršin, tak z krve. Mimochodem článek o zjištění IBD v jednom chovu a celkovou zprávu, doporučení atd. mají na webu.
Obecně se doporučuje udržovat pevné skupiny zvířat, které byly jednou poskládány a vyhýbat se důsledně prohazování či dokonce idiocii rovnající se zapůjčování zvířat z nejasných a mnohdy i jasných zdrojů (u nás se dají čas od času najít taky vtipné inzeráty typu "mám doma samici albína, kdo zapůjčí na páření za dvě mláďata samce nebo salmona"...aneb jak si zničit chov). Další věcí je karanténa nových zvířat, která u IBD asi moc nevyřeší v tom slova smyslu, jak jej chápeme u jiných zvířat před zařazením do chovu, na druhou stranu, pokud kupujeme mládě/mláďata, nebo dospělce, je dobré je držet naprosto mimo chovné prostory, kde máme již fungující skupiny. U některých hadů je totiž štěstí, že se vlivem změn prostředí a stresem s tím souvisejícím, začnou objevovat určité projevy, které IBD mohou signalizovat (údajně velmi hodně hadů, kterým bylo následně IBD diagnostikováno trpělo "respiračními potížemi", část zvířat velmi špatně prospívá vlivem selhávání vnitřních orgánů, či jejich naprosté nefunkčnosti, špatné nebo takřka nulové hospodaření organismu s vodou, zvířata špatně nebo vůbec netráví atp., horší koordinace..). Druhá věc je právě výskyt roztočů, které si zpravidla můžeme dotáhnout do svého chovu právě s novými zvířaty a jimž stačí hodina na to, navštívit se svým "vybavením" naše původní hady.
Přitáhnout domů nová zvířata, strčit je do stojanu nebo do racku, kde máme nad sebou umístěna zvířata, jež máme dlouhodobě (o umístění hada bez karantény dokonce rovnou k jinému nemluvě), osobně považuji za slušně řečeno nerozumné řešení. Hygiena je alfou a omegou všech chovů, osobně chovám "ve skle a plastu", netuším jak je na tom hromadně praktikované OSB řešení, které v porovnání se sklem nelze nikdy vyčistit ani dezinfikovat dokonale.
A pak je tu ještě jedno řešení. Všechna hygienická pravidla ignorovat (čechům to není cizí, viděl jsem a vídám stále dokola), dělat opaky toho, co jsem psal, spoléhat se na certifikáty o IBD frei (až na výjimky jsou lživé, dnes dokáže člověk zajistit daleko složitější úkony než je cár papíru..)a když to vychcípe, házet špínu na veterináře, který nemoc diagnostikoval s tím, že lže a byla to stomatitida a nachlazení (jen na to kupodivu vychcípalo několik desítek hadů). Tohle není vtip, to se skutečně před pár lety stalo. Mimochodem, tuším vloni se na Terraristik mezi inzeráty objevilo také hlášení o tom, že jeden "čistokrevný" pár hondurasů zatáhl IBD do chovu regin s odkazem na původního majitele, diagnostika veterinářů a další podrobnosti na stránkách postiženého.
Abych to ukončil, protože už zase píšu moc a někdo mi to připomene:-) Pokud se na IBD přijde, je čistě na chovateli, jak s tím naloží. Někteří lidé doporučují chov v izolaci tam, kde zvíře nepřijde do styku s dalšími hroznýši či krajtami. To se dá dle mého názoru jen u jednotlivě chovaných pet zvířat. Ve větším chovu bych si určitě za žádných okolností neponechal zvíře, které může ohrozit chov, byť je v jiné místnosti mezi korálovkami, když stále nejsou jasné veškeré možnosti přenosu a když se podezírá bodavý hmyz a roztoči. Ať je to sebesmutnější, osobně jsem pro utrácení. Tak jako ve vlákně s "hrbáči", i tady hrozí, že se darovaného hada následně někdo zbaví a protože zvíře nemusí vykazovat vůbec žádný hvězdný pohled, ani mu nemusí kapat z nosu, není problém ho šoupnout do chovu... Následky ať si každý posoudí sám.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny