Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boa constrictor - krce? krutenie hlavou

Dotaz hlavně pro Epanterias nebo .Jabula (popř. i jiní co k tomu mají co říci):
Předem upozorňuju že nejsem veterinář, a veterina (a zvláště virologie) je mi hoooodně vzdálená. Takže se předem omlouvám jestli moje dotaz vyzní hloupě:
Ale obecně o virech platí (snad se nepletu):
Možnosti léčby virových onemocnění jsou velmi omezené, a nebo spíš prakticky neexistují. Některým virovým onemocněním lze předcházet včasným očkováním. To bohužel zatím neplatí pro onemocnění IBD u plazů chovaných v zajetí. Snad přijde čas kdy bude možnost si u každého veterináře nechat provést vakcinaci.
U každého ale už rozběhlého virového onemocnění (teď myslím obecně nemocí u člověka, nebo běžnějšího onemocnění domácích zvířat) se spoléhá na imunitní systém. Takže je nutné podporovat organismus různými vitamíny a stravovacími zdraví-podporujícími doplňky, popř. je nutné i třeba za pomoci antibiotik zabránit sekundární bakterialní infekci.
Chápu že takhle se postupuje proti méně nebezpečným virovým afekcím než je vir co má na svědomí IBD u hadů. Každopádně i to že IBD je závažné onemocnění které postihuje hlavně centrální nervovou soustavu často končící smrtí hada, neznamená že organismus napadeny retroviry nebo paramyxoviry (snad původci IBD - či jakýsi jiný viry) nedokáže alarmovat imunitní systém. Nebo se pletu? To dokazuje i to, že s tímto virem jak tu je už uvedeno někteří hadi přežívají i více jak 10 let, a jsou po tuto dobu ,,pouhými" přenašeči.
Obecně jsem taky zastáncem maximální hygieny, a taky bych se kloníl spíš k názoru preventivní likvidace zvířat pozitivní na viry způsobující IBD.
Možná si všechno blbě vysvětluju (jestli jo, tak mi opravte) ale zajímá mi tohle:
Jaký je rozdíl mezi protilátkama vytvořenými z očkovací látky, a protilátkama vytvořenými reakcí samotnýho organismu víceodolného jedince na virus - bez očkovací látky?
Předem díky ....

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny