Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UVB - vytápění

Ahoj všichni,

rád bych Vás požádal o osvětlení jedné záležitosti, kterou jsem u chovu hadů znát nepotřeboval :o)) Důvod použití UV záření pro denní ještěry je mi jasný. Koukal jsem na téma s testem různých UVB zdrojů a mám dotaz.

U menších terárií (řekněme 60x40x40) ze zkušenosti a domácích podmínek vím, že je vytopím na požadovanou teplotu za použití 25W reflektorové žárovky - u hadů. Když např. pro Podarcisky (1,1) udělám stejné terárium, můžu počítat s tím, že ReptiGlo 23W má krom UVB složky (vím o krátkém dosahu) stejnou "výhřevnost" jako 25W reflektorovka nebo se zde většina výkonu nepřevádí na teplo? Mate mě trošku i tvar žárovky - vypadá jako úsporka. Nezdá se mi totiž, že bych musel udělat jedno výhřevné místo a jedno "UVB místo" ... jen se chci ujistit, že to chápu správně.

Při použití výbojky 300W bych ještěrky asi upekl :)

díky

edit: písmenka :o)

Předmět Autor Datum
Reptiglo toho moc nevytopi.. v podstate je to fakt usporka, kdyz an ni sahnes primo tak sice tepla j…
Jaffata 03.08.2011 08:18
Jaffata
v podstate je to fakt usporka Já bych to jenom upřesnil - je to kompaktní zářivka. Vybojky se dela…
MadMike 03.08.2011 09:15
MadMike
Jj, já mám ubikace pro ještěrky nasvícené 3 zdroji světla- bodovkou na lokální výhřev, UVčkem a obyč…
Aurifer 03.08.2011 09:51
Aurifer
Jasné, zářivku + reflektorovou žárovku (věřím prostě, že ten kužel světla je přirozenější než úplně…
solidus 03.08.2011 10:48
solidus
já u nich mám drátěné víko, takže žádný problém- je to nahoře na víku. Pod bodovkou a UV maj vyvýšen…
Aurifer 03.08.2011 10:58
Aurifer
ok, tak ještě jednou "po-lopatě" pro mě a pro jistotu. nemusím sdružovat výhřevné místo s UVB míste…
solidus 03.08.2011 13:50
solidus
To je samozřejmě nesmysl ;-) (může a nemusí) Ja teda nevim,ale u ty 35w vybojky je doiporucena vzal…
Jaffata 03.08.2011 21:24
Jaffata
Aha tak to promiň, já jsem to pochopil tak (špatně:-)), jakože ty výbojky musí být vždycky mimo terá… poslední
MadMike 04.08.2011 09:13
MadMike

Reptiglo toho moc nevytopi.. v podstate je to fakt usporka, kdyz an ni sahnes primo tak sice tepla je,ale na dalku to nevyzaruje a uz vubec ne abys s ni vytapel vylozene vyhrevny misto... takze by to melo byt tak ze bude jeden flek s UVB a druhy vyhrevny, ale samozrejme zavisi na podminkach jake mas vetrani,kde v mistnosti se terarium nachazi, jestli nekde u podlahy nebo treba u stropu, na jakou stranu mas orientovana okna a tak...
Ja treba musim kdyz jsou hodne velke paraky vypinat u vsech chameleonu vyhrevny zdroje a nechavam jen UVB protoze se mi v pokoj vytopi klidne na 28-29stupnu...
Vybojky se delaji i 35w...ale musi to byt umistene vne teraria...

v podstate je to fakt usporka

Já bych to jenom upřesnil - je to kompaktní zářivka.

Vybojky se delaji i 35w...ale musi to byt umistene vne teraria...

To je samozřejmě nesmysl ;-) (může a nemusí)

edit: Solidus: soustřeď se především na dostatek světla, pořádný vyhřívací místo, kam to bude pěkně prát. K žárovce, která bude sloužit k vyhřívání pak do její blízkosti můžeš umístit nějakou tu kompaktní UV zářivku. Důležité je dát na strop nějaké trubice/trubici, aby měli ještěrky co nejvíc světla.

Jj, já mám ubikace pro ještěrky nasvícené 3 zdroji světla- bodovkou na lokální výhřev, UVčkem a obyč. zářivkou na dosvícení. Dostatek světla a tepla je klíč k úspěchu v chovu.

Jasné, zářivku + reflektorovou žárovku (věřím prostě, že ten kužel světla je přirozenější než úplně klasická kulatá žárovka) považuju za standart. Navíc mám u hadů vždycky alespoň jeden sukulentík a chci mu dopřát dostatek světla :-)

Nikdy jsem to neřešil, takže si toho asi jen nevšimnul, ale to fakt máte vedle sebe dvě žárovky? Teplo + UVB? U velkýho terárka to asi není problém, akorát zajistit, aby se zvíře zdržovalo pod tím UVB - což se asi dá zajistit tou silnější výbojkou, co i hřeje, am I right?

Do malýho terka pro 1,1 P.siculus to bude vypadat fakt skvěle, tam narvat vedle sebe dvě žárovky. Pokojovka je tam 24°C, stejný terko mám pro všechny korálovky 60x40x40 a se zářivkou a 25W žárovkou tak udělám +- 38°C pod žárovkou a 27-31°C teplotní gradient dle místa.

Mno jo, nějak si poradím, díky za info ...

já u nich mám drátěné víko, takže žádný problém- je to nahoře na víku. Pod bodovkou a UV maj vyvýšený kořen nebo kámen na vyhřívání a slunění. Jinak zvířata UV vidí a sama si pod něj vlezou, když maj tu potřebu. Ona ta UV žárovka moc nehřeje. Podarcisky mam v teráriích 45x45x45cm. Do terárka 60x40x40 dáš UV i bodovku uplně v pohodě.

To je samozřejmě nesmysl ;-) (může a nemusí)

Ja teda nevim,ale u ty 35w vybojky je doiporucena vzalednost 40cm od zvirete... a v terarku o vejsce 40 cm to asi jinak nez umistit to vne udelat nepujde... ne?:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru