Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bílé cosi v srsti myší

Zdravíčko, u myší se mi objevila jakási cosi, absolutně netuším co to je, některé myši to mají málo či spíš vůbec, některé trošičku a dvě mladé to měly opravdu dost, viz obrázek, kolem krku, mezi hrudními končetinami, a na lících. Ektopazit to asi nebude, všechny dostaly dávku biokillem. Nevíte prosím vás někdo co to je, popř. co s tím? Díky za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To bílé cosi jsou šupinky kůže, otázka je, co to způsobuje- drbou si to? Ona ta myš na fotce obecně…
Aurifer 06.08.2011 22:55
Aurifer
už se stalo, ty dvě to měli fakt hodně tak šli... ostatní jsou v klidu, jen některé jako by měli leh…
V8HEMI 06.08.2011 23:02
V8HEMI
brebery jako zákožky bys v tom viděl. pokud to je plíseň, tak tu bez UV lampy neuvidíš. Plísně pod U…
Aurifer 07.08.2011 09:13
Aurifer
pokud to je plíseň, tak tu bez UV lampy neuvidíš. Plísně pod UV zeleně svítěj, ale to i některé bak…
.JaBula. 07.08.2011 12:19
.JaBula.
Tak jasně, ale musíš vědět co hledáš. Což Ty víš, ale většina běžných lidí ne ;-) I nenasvícenýho ro…
Aurifer 08.08.2011 10:43
Aurifer
I nenasvícenýho roztoče pozná i laik to ja spis na vysvetlenou, aby bylo jasne, proc ty ktere "veci… poslední
.JaBula. 09.08.2011 11:38
.JaBula.

To bílé cosi jsou šupinky kůže, otázka je, co to způsobuje- drbou si to? Ona ta myš na fotce obecně má dost mizernej kožich. Všenky a roztoče by zlikvidoval ten Biokill (ne vajíčka, není ovicidní), pokud to je svrab nebo nějaká dermatomykóza, tak samozřejmě ne...ale to bez bez odebrání vzorku a aspoň zkouknutí pod mikroskopem asi nezjistíš. Což ale u myší asi nemá moc význam, prostě bych napadené zlikvidovala.

už se stalo, ty dvě to měli fakt hodně tak šli... ostatní jsou v klidu, jen některé jako by měli lehce lupy, drbou se možná víc než normálně, ale nic hrozného, asi je taky pošlu do terárek, jen mě štve že nevím co to je, seženu mikroskop a zkusím se na to mrknout zblízka. Každopádně děkuju:-)

brebery jako zákožky bys v tom viděl. pokud to je plíseň, tak tu bez UV lampy neuvidíš. Plísně pod UV zeleně svítěj, ale to i některé bakterie...on se pak udělá seškrab a kultivace, co tam naroste ale to u obyč. krmných myší nemá význam. Na zkouknutí zákožek ale stačí obyčejný školní mikroskop.

pokud to je plíseň, tak tu bez UV lampy neuvidíš. Plísně pod UV zeleně svítěj, ale to i některé bakterie.

Pokud clovek vi co hledat, tak lampa potreba neni. A co se tyka toho sviceni - oni budou vlastne svitit i ti roztoci. To co tam sviti je vlastne chitin, ktery maji obe skupiny organismu.

Tak jasně, ale musíš vědět co hledáš. Což Ty víš, ale většina běžných lidí ne ;-) I nenasvícenýho roztoče pozná i laik, v mikroskopu na něj UV světlo nepotřebuje, ale houba se bez něj detekuje hůř, když nevíš co tam máš hledat..zas ber to tak že ne každej je parazitolog ;-)

Jenže ono pokud má tazatel rodiče na SVÚ- tak k tomu neni co dodat :-D

I nenasvícenýho roztoče pozná i laik

to ja spis na vysvetlenou, aby bylo jasne, proc ty ktere "veci" v mikroskopu "sviti"...
Co se pak tyka te diagnostiky, pokud si veterinari delaji kultivace, pripadne rozbory seskrabu sami, tak vetsinou ani tu autofluorescenci nevyuzivaji. Pravda, vedi, co hledaji, ale od toho je tu vlastne mame, ze. Kazda hyfa nelezena pod mikroskopem navic nemusi byt nutne pricinou problemu. A co tim chci rict? Spis nez samodiagnostikou tipovacku v zapujcenem mikroskopu bych doporucila dat vzorek (lepe jeste zivou mys) nekomu, kdo s necim podobnym uz ma zkusenosti. Pokud rodice tazatele delaji na svu, nebude to problem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru