Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem čolek východní - výměna vody

Chtěla bych se zeptat...máme dva čolky východní v akváriu cca 42x32x25 cm, mají tam asi 10 cm vody (do vody od té doby, co jsme je přinesli nechodí - je to rok), ve vodě máme ještě pár piskořek a dvě rostlinky (bez filtru) a můj dotaz spočívá v tom, jak správně výměňovat vodu...nezdá se nijak špinavá..někde jsem četla, že se mění část vody jednou týdně, ale jak to udělat; pokud bych chtěla použít odkalovací zvon, tak než to pořádně pročistím, tak mi odteče všechna voda..doteď jsme odsávali jenom hadicí, ale nezdá se mi to dostatečné, a proto bych chtěla vyzkoušet odkalovací zvon, ale nevím, jestli to má smysl při tak malém množství vody...proto jsem se chtěla zeptat jak vyměňujete vodu vy v akváriu s tak nízkým sloupcem vody...a jestli nevíte, proč čolci nechtějí do vody...rok je už dlouhá doba...děkuji mockrát za cenné rady...

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Koukám, že C.orientalis je čolek s osobností, když jsem je choval, tak z vody vystrkovali maximálně…
Lukas K 10.08.2011 08:00
Lukas K
tak ono pokud je máte v akvárku, kde mají malé souše bez úkrytu, tak jim nic moc jiného nezbývá a bu…
Aurifer 10.08.2011 10:22
Aurifer
takže by se měli zimovat, i když nechci, aby se rozmnožovali?
Anijanka 10.08.2011 10:31
Anijanka
Ono zvířata co zimujou ( a tihle Cynopsi zimujou zrovna dost na tvrdo), tak je vhodnější je zimovat,…
Aurifer 10.08.2011 10:39
Aurifer
a poradíte mi jak správně čolky zimovat? děkuji za odpověď
Anijanka 10.08.2011 11:13
Anijanka
stejně jako ostatní obojživelníky zimující na tvrdo, na netu je toho popsaného dost...stačí pohledat…
Aurifer 10.08.2011 11:21
Aurifer
na internetu je teoretických rad málo..navíc nechápu, jak to prakticky udělat..například postupně sn…
Anijanka 11.08.2011 08:24
Anijanka
v praxi se to dá udělat uplně snadno, tedy pokud máš tu možnost...vykopneš je na konci léta/začátku…
Aurifer 11.08.2011 10:09
Aurifer
děkuji za odpověď
Anijanka 11.08.2011 10:48
Anijanka
ještě miteď vrtá hlavou, jak se jim pak po zimování zvedá postupně teplota...to je mám zase dát na b…
Anijanka 11.08.2011 12:22
Anijanka
ono to probouzení zas až tak postupné být nemusí, stačí je dát na pár dnů někam do nevytápěné místno… poslední
Aurifer 11.08.2011 12:31
Aurifer

Koukám, že C.orientalis je čolek s osobností, když jsem je choval, tak z vody vystrkovali maximálně nos )) Pochopitelně jejich noční aktivita mi byla více-méně utajena. Nutno podotknout, že jsem je ani nezimoval ani neodchovával, takže žili celoročně v poměrně stabilním prostředí.

tak ono pokud je máte v akvárku, kde mají malé souše bez úkrytu, tak jim nic moc jiného nezbývá a budou hlavně ve vodě. Pokud to máte tak půl na půl, velkou zarostlou souš s dostatkem úkrytů, tak budou většinu času dřepět na souši v úkrytech jako v přírodě. Ono to celoročně stabilní prostředí je pro ně nepřirozené.

Ono zvířata co zimujou ( a tihle Cynopsi zimujou zrovna dost na tvrdo), tak je vhodnější je zimovat, ikdyž je nechcete množit. Ono to množení pak teda většinou přijde samo (pokud jsou zvířata obou polaví), zvířata tím dávají obvykle najevo spokojenost. Navíc zimovaná zvířata jsou podstatně vitálnější a žijí déle. Zimovat je samozřejmě nemusíte, k tomu vás nikdo nemůže nutit, ale pak se jedná pouze o držení zvířete a ne o chov jako takový, protože zvířeti neposkytujete všechno, co do jeho života přirozeně patří.

v praxi se to dá udělat uplně snadno, tedy pokud máš tu možnost...vykopneš je na konci léta/začátku podzimu ven do stínu na zahradu nebo na balkon a přirozené poklesy a zkracování délky dne je připraví více než dostatečně. Samozřejmě nesměj být venku, když začínají mrazíky, ale do té doby by měli být zazimovaní. Oni pomalu přestanou žrát a sami si zalezou...je dobrý jim dát nějakou krabku s nastříhaným rašeliníkem přikrytou kůrou, většinou do toho sami zalezou a pak je stačí přendat i s tim a zimovat na nezámrznou teplotu 1-2 měsíce. Ona by neměla ale být vyšší než 6-7°C, pak už začínají aktivovat.

ono to probouzení zas až tak postupné být nemusí, stačí je dát na pár dnů někam do nevytápěné místnosti, aby nešli třeba hned na 20 a oni se probudí a začnou aktivovat sami. V přírodě ta zvířata se taky nebudí postupně, ale většinou vylezou když prostě teplota stoupne...sice pokud dojde k poklesu, tak zase zalezou, ale ono v přírodě k těm postupným zvedáním teplot zjara taky nedochází, na podzim to je mnohem pozvolnější (většinou).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru