Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem B. gabonica gabonica stomatitída?

Na té poslední fotce ta uvolněná tkáň- prohlížels ji, neobsahuje kost? Ono to z fotky není poznat. Je otázka, jestli ten uvolněný zub je příčina problému, nebo následek nějakého jiného problému. Pokud příčina- mládě mohlo mít nějaký počátek problému už kdyžs jsej kupoval, koukal jsi mu do tlamky? Popř., už u tebe žral? on si had třeba při přelovování ještě u předchozího majitele mohl kousnout do háčku a poranit si zuby, nebo se ohnat v krabičce a kousnout se do vlastní huby. ono u druhů s dlouhýma zubama se to občas stává, někdy si třeba i prokousnou čelist, nebo poraněj zuby o něco tvrdého, navíc pokud zrovna měněj zuby, tak se uvolněný zub může zapíchnout, místo aby vypadl. Stalo se mi něco podobného u Z.mangshanensis.
Každopádně, pokud příčina toho zánětu byl ten zub, tak po odstranění zubu, ložiska zánětu a následné desinfekci by se měl problém během několik málo dnů srovnat. Ale místo desinfekce Betadinou bych, když je problém v tlamce raději používala peroxid vodíku. Betadine se nemá používat na sliznice, protože se jima vstřebává jód a při častějším čištění (2x denně), které bude potřeba by mohlo dojít až k otravě zvířete. Tohle riziko je u menšího zvířete (mládě nebo malý druh) docela slušné.

Pokud ten uvolněný zub byl následek zánětu, tak bude potřeba zjistit důvod, proč tam ten zánět vznikl a odstranit ho...nemá třeba potíže s dýcháním, nedělá se mu v tlamce více slin, zbytek tlamky má čistý bez dalších ložisek?

JInak dala bych hadovi preventivně vitamín C a čistila mu tu ránu 2x denně peroxidem. Pokud se to nebude viditelně zlepšovat během několika málo dnů, tak asi pak bude potřeba podpůrná léčba antibiotikama (pokud zub byl následek a né příčina, nebo byla zánětem krom měkkých tkání zasažená i kost- to už je pak dost průser) a bude potřeba to řešit s veterinářem, co rozumí plazům a dělá i jedáky. Ostatně, ono by bylo vhodné k němu zajít rovnou, pokud máš možnost.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny