Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem přechod želvy z terária do venkovního výběhu

Dobrý den. Dostali jsme do péče devítiletou želvu žlutohnědou typ Ibera. Doposud žila v terárku. Rádi bychom ji ale chovali venku ve výběhu. Zatím to řešíme tak, že želva je venku a když klesne teplota pod asi 12 stupnů, tak ji nosíme domů do terárka, kde se nahřívá pod žárovkou. Nevím ale, zda ty výkyvy teploty a neustálé změny prostředí jsou pro ni vhodné. Želvu máme měsíc a zatím prospívá velmi dobře. Časem bychom rádi želvu nechali venku od jara do podzima, ale s tím přechodem si nevím moc rady. Děkuji předem za vaše vyjádření.

Předmět Autor Datum
Budete jí zimovat? Pakliže ano, tak neustálým přenášením ji zcela ZNEMOŽNÍTE přirozenou přípravu na…
lupus 13.08.2011 18:02
lupus
Děkuji za reakci. Zimovat želvu chceme, byla na to doposud zvyklá a právě si s tím letos moc nevím r… poslední
JanaJana 13.08.2011 19:26
JanaJana
Loni v létě jsem koupila želvu, která žila posledních několik let doma v akvárku. Hned jsem ho dala…
Evva 13.08.2011 19:17
Evva

Budete jí zimovat? Pakliže ano, tak neustálým přenášením ji zcela ZNEMOŽNÍTE přirozenou přípravu na zimování. Nepíšete nic o teplotách v terku, tak těžko pak radit... a k "otužování" :
Já jsem malý prcky, kteří byli probuzeni dříve ze zimování (např únor) dával natrvalo ven,až když NOČNÍ teploty neklesaly pod 10 st. Pak jsem ještě tak týden dohlížel na to, aby noc trávili v boudě pod slámou.
Po té už jsem to nechával na jejich libovůli, zda "širák" pod drnem, či bouda...
Při tomto postupu jsem na nich nepozoroval žádnou zdravotní újmu :-)
Dejte sem foto, ať zkouknem v jaké je kondici :-)
jinak ke studiu je nej celý tento web
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv---.h tml
Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Chov---venkovni-vybehy.htm l
http://www.zelvy.wbs.cz/Chov---domaci-teraria---.h tml

Děkuji za reakci. Zimovat želvu chceme, byla na to doposud zvyklá a právě si s tím letos moc nevím rady kvůli tomu přechodu ven. Mám nastudováno kde co, včetně postupu při přípravě na zimování, jen nevím jak udělat ten přechod z terárka do výběhu. Jestli želvu zvykat nějak postupně a nebo ji letos už nechat v terárku, na podzim zazimovat a po probuzení na jaře ji strčit už na trvalo ven? Nebo ji otužovat už postupě letos?
V terárku má 22-25 stupňů bez žárovky, se žárovkou 28-30 stupňů. Akční je i bez žárovky, ale tak na 3 hodiny jí žárovku + UV lampu pouštíme. Do terárka se chodí ohřát jen když je venku dlouhodobě pod 15 st. nebo večer pod 12 stupňů, tak jde na noc domů.
Že je želva v kondici posuzuju dle toho, že má krásná lesklá očka, žere jak zjednaná :-), kadí i bez koupele v teplé vodě a je velmi akční, jak je venku 20 stupňů a víc, rejdí po výbehu, šplhá po kamenech a máchá se v jezírku.

Loni v létě jsem koupila želvu, která žila posledních několik let doma v akvárku. Hned jsem ho dala ven, bylo hezky. Za dva dny se hodně ochladilo, pršelo, přes den 16-18 stupňů. bombardovala jsem různé chovatele dotazy, jestli nemám vzít želvu domů do tepla. Radili nechat venku, že si taková želva dlouhodobě chovaná v bytě, bez zimování, ráda odpočine. Přežil to a vypadal opravdu spokojeně, rychle si zvykl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru