Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - skvrny

Mám tady mladého iguana iguana, který pochází ze zverimexu. Nevím, jak tam byl dlouho, ale odnesl si z tama nějaké ty "jizvy".
Zatím je v karanténě...zítra to bude týden. Tři neviditelnější problémy: jeho výkaly se, dokud u mne nepřešel na rostlinou stravu, skládaly prakticky výhradně ze zbytků cvrčků - to už je vyřešené. Zbytky špatně svlečené kůže - na tom se pracuje.
Ale co mi dělá starosti je jeho kůže, část těch fleků vypadá na popáleniny, sem tam chybějící šupiny, ale nemám jistotu, co způsobilo ty ostatní. Jestli jen špatná hygiena/teplota/vlhkost předchozí ubikace, nebo hůř roztoči/mykóza.
Říkám si, že jej zkusím pár dní ošetřovat Betadinem a jestli to nepomůže, tak veterinář. Ale jestli něco přehlížím, uvítám, když mne nasměruje někdo, kdo v tom má větší jistotu.
Předem děkuji za jakoukoli (použitelnou ^^) radu.

PS.: jeho chování a projevy mi přijdou v pořádku, je živý, zvídavý velmi rychle reaguje a se šplhem nemá vůbec žádné problémy.
Na fotkách je ještě trochu vlhký po koupeli.

rETr1
f7Cs8
OQdC5
yhM7u
UJDty
4P4wr

Předmět Autor Datum
Vypadá dobř.Nic si nepřehléd.Zdravý a krásný,jenom trochu pojizvený.Koukám že mu chutná.Troufl bych… nový
LEGO25 07.09.2011 06:23
LEGO25
Jak píše Lego, vypadá až na ty skvrny dobře, bříško má vypapané, možná je to fotkou, ale zdá se mi k… nový
Kája z Brna 07.09.2011 08:56
Kája z Brna
Čelist má v pořádku, to bude opravdu jen tou fotkou. Nemám teď možnost vyfotit terárium, foťák není… nový
Paganae 12.09.2011 22:59
Paganae
Naši legové za mlada granulkám taky moc nedali,ale teď v dospělosti se po nich můžou utlouct. Granul… poslední
Kája z Brna 13.09.2011 13:16
Kája z Brna

Čelist má v pořádku, to bude opravdu jen tou fotkou.
Nemám teď možnost vyfotit terárium, foťák není doma, tak alespoň popíšu...50x50x105 na výšku, větev a 3D zadní+boční stěna, police pod žárovkou a UVB lampa (zatím Repti Glo 5, ale do půl roku mu vyrobím větší terárium a tam už půjde něco kvalitnějšího, po tu dobu snad ta kompaktka nevypoví)
Přímo pod lampou 36-38°C, jinak v rozmezí 25-30°C. V noci pokles zhruba na 23°C. Vlhkost 65-75%, pod žárovkou samozřejmě míň.

Mezitím co to tady nějak nefungovalo se začal svlékat a už vypadá lépe, polovina tmavých fleků mu zmizela. Teď už jej jen přimět pochopit, že ta strouhaná, vlhčená granulovaná vojtěška, kterou mu míchám do jídla není určena k vyvolání touhy hrát si na popelku...obvykle v misce zůstává, jako jediná :)

Naši legové za mlada granulkám taky moc nedali,ale teď v dospělosti se po nich můžou utlouct. Granulky dávám suché. Nejvíc jim chutnala granulovaná vojtěška(bez příměsí), kterou měl kamarád pro kamerunské kozy.Pšt.granule speciálně pro leguány 3-[]:(brrr,fuj. Celá miska je pak vyklopená do bazénu a nebo se do ní vykadí.
Co se týká kůže, tak možná budou stačit dva či tři svleky a bude OK:-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru