Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Atheris hispida

Zdravím chtěl jsem se zeptat zda tady někdo chová Atheris hispida???už hodně dlouho mě tyto zmije zajímájí má s nimi někdo zkušenosti jak jsou nároční na chov jaké tera jak se chovají popřípadě i nějaké foto???Díky mockrát:)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ty zásadní problémy už tu tak nějak popsal Radek- zvířata choděj většinou v mizerným stavu a dá dost…
Aurifer 16.09.2011 17:17
Aurifer
Super výklad, díky :-) poslední
Bergi 15.09.2012 10:44
Bergi

Ty zásadní problémy už tu tak nějak popsal Radek- zvířata choděj většinou v mizerným stavu a dá dost práce je rozfungovat. Ale pokud se získaj v přežití schopným stavu, tak se chovat dají a dají se i odchovat. Ale je to celkem choulostivý zvíře, který potřebuje určitý specifický podmínky a taky dost chovatelskýho citu. Většinou je potřeba je hned po získání zavodnit a nakrmit (používáme konzervu CCL), a šoupnout do biotopně zařízenýho terárka a nechat pár dní uplně v klidu. Ze začátku než se stabilizujou a získají kondici, tak vynechat jakékoliv zásahy do terárka a jenom krmit a rosit. Když trochu naberou kondici a stabilizujou se, tak je dobrý jim vybrat z tlamek parazity, většinou mají tlamky plné takových drobných černých parazitů poměrně pevně přisátých na sliznici. Co se týče odčervování, tak s tim mám špatné zkušenosti, většinou po odčervení celkem brzo chcípnou. Takže já je neodčervuju.

Co se týče toho krmení, tak s tím zas takový problém není- krom celkem snadné manipulace žerou dobře žížaly, ikdyž těch co si je vezmou samy moc není. Ale odchovaná mláďata se na ně docela nadšeně vrhala, když se jim podaly v pinzetě před tlamku. Co se týče dospělých, tak většinou jim stačí dát žížalu do tlamky a ony už ji začnou samy soukat a to je fofr, jedou při tom jak sekačka :-) Je lepší dávat menší žížaly, protože když se jim delší začne kroutit v krku, tak přestanou žrát a většinou ji chtěj vyblejt. Takže buď menší žížaly, nebo velké nakrájené na menší kousky. Pokud zrovna nejsou žížaly, tak se to dá zasuplovat rozbitým a "oloupaným" přiměřeně velkým šnekem, ale ne holatama- co máme tak zkušenosti, tak holata špatně trávěj. Je potřeba krmit aspoň 2x týdně, mají hodně rychlý metabolismus. Navíc to je druh, co má sám o sobě strašně málo tělesných rezerv, zřejmě v přírodě nemaj moc důvodů si je ukládat. A pokud jsou chvíli bez krmení nebo bez vody, tak jdou hrozně rychle dolů s kondicí. Srovnala bych to s některýma šnekožravýma hadama, třeba Sibinomrphisema, Pareasema atd.

Co se týče ubikace, tak používáme Exoterru 60x45x60 pro 5 zvířat, mohlo by jich tam klidně být i víc, páč tam těch 5 hadů doslova zmizí :-) Ty exotery se nám pro tyhle druhy, co potřebujou opravdu dobrý větrání dost osvědčily. Vybavení umělé rostliny a větve. Seděj rády na umělém papyrusu, jako v přírodě :-). Jako substrát maj na dně drcenou jedlovou kůru. Každej den rosim, někdy i 2x, nepijou z misky a chtěj vyšší vlhkost vzduchu, ale ten vzduch musí být čerstvý a nesmí být trvale vlhko, na to jsou hodně citlivé. Takže je lepší je rači víc x narosit s tim, že to mezi roseníma vyschne. Přez den tam mají 24-26 s lokálním výhřevem k těm 30°C, když je teplo, tak ho vypínám, ale ony se hlavně ráno hodně vyhřívají. Docela dobře jim dělá UVéčko, dost pod něj lezou. V noci jim chladíme na 14-16°C, bez nočních poklesů to nejde. Aktivujou hlavně večer když se zhasne, ale ještě než poklesne teplota. Většinou lezou jenom když mají hlad, jinak jsou někde zašité. Když vidim, že lezou, tak je seberu a nakrmim :-) Co se týče manipulace, tak nekoušou, spíš se snažej rychle utéct. Nikdy jsem u nich ani nezaznamenala, že by se nějakým způsobem snažily ohnat, akorát při krmení je potřeba dávat pozor na sekající zoubky, protože s nima při žraní dost mávaj :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru