Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový osmák

Ahoj. Mám takový problém od kamošky sem dostala osmáka(Amálka 4 roky) protože jí bylo smutno když umřel osmák který byl s ní v kleci. Ale když jsem ji dala k mím dvěma osmákům(Holčička(5 let)Ďáblík(3 roky)) začali se prát. Potom jsem k ní dala jenom holku tak spolu vycházeli. Jenomže když sem se je pokusila dát dohromady všechny tři tak se Ďáblík začal prát nejenom s Amálkou ale také s Holčičkou se kterou už žije tři roky, protože je to jeho matka.Proto sem skusila dát Amálku pryč a byl klid. Ale pak když sem Holčičku vytáhla asi tak na minutu a pak ju vrátila zase byla mela(sice jenom chvilku ale byla.). Mám z toho špatnej pocit. Všichni tři jsou teď domlácení a dodrápaní a já nevím co s tím mám dělat. Prosím vás o pomoc. Děkuji za každý názor a odpověd.

Předmět Autor Datum
Ahoj, nevím sice přesně jak je to u osmáků, ale u pískomilů je to to samé. Když jsem dávala dospěléh…
PZ-Snakes 30.09.2011 15:49
PZ-Snakes
My jsme při přidávání nikdy problém neměli (tedy, jednou, víckrát to zatím nebylo potřeba...). Dopor…
Y Draig Goch 30.09.2011 16:37
Y Draig Goch
Dej ji do menší klece vložené do klece těch starousedlíků a pár dnů je nech, ať si zvyknou. Pak jí o… poslední
Aurifer 30.09.2011 21:29
Aurifer

Ahoj, nevím sice přesně jak je to u osmáků, ale u pískomilů je to to samé. Když jsem dávala dospělého pískomila k mějm starým tak to byl rachot.
U nich ale zabralo to, že jsem toho nového dala do maliké - transportní klece a i s tou klecí jsem ho dala ke starým. Oni se pak očuchávali a chvilkama divočily a tak. po 2 dnech už byly ok a jsou spolem dodnes a bez problémů.

My jsme při přidávání nikdy problém neměli (tedy, jednou, víckrát to zatím nebylo potřeba...). Doporučuje se nechat nového osmáka vykoupat v písku, ve kterém se předtím koupali ti stávající nebo je všechny lehce podrbat rukou navoněnou nějakou ne moc výraznou voňavkou - mají pak stejnou vůni a trochu je to mate. Problém může být v moc malé ubikaci pro tři zvířata a samozřejmě, stávající pár si bude své teritorium bránit. Mám se Macchu taky neustále obouvá do Pichu, tak jako průběžně, ale nikdy ne do krve. Spíš Pichu, přidaná mladší samička, ustoupí, nechá se obrat o to, co dostala a sedí v koutě a stěžuje si.
Mimochodem, jak dlouho jsou Holčička a Ďáblík v jedné ubikaci, že se vám ještě nerozmnožili? O "nebezpečí" v podobě přidané další samičky (Amálky), nemluvě... ;-)

Dej ji do menší klece vložené do klece těch starousedlíků a pár dnů je nech, ať si zvyknou. Pak jí otevři dvířka od klece, aby mohla ven, ale taky zpátky, kdyby po ní starousedlíci šli. O něco rychlejší možnost je dát najednou všechna 3 zvířata třeba kýble nebo do vany, odkud neutečou a nechat je se vzájemně očichat. A mezi tím starousedlíkům komplet vyčistit a přestavět klec, aby ji neměli označkovanou vlastním pachem a nepřipomínala jim jejich teritorium, které by si museli bránit a potom je tam dát pod dohledem všechny. Nějaké bitky budou, musí si ujasnit hierarchii, ale neměly by být krvavé. Ale je potřeba to stejně hlídat a kdyby se zraňovali, tak jim dát víc času na seznámení přez mříž.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru