Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem informace o Morelia bredli

Dobrý den,
chci se zeptat chovatelů na ty to krásné hady Morelia bredli kteří je chovají nebo chovali. Já jsem našel jen stručné informace odkud pochází, co žerou a do jaké délky dorůstají.
Takže otázky - Jaký substrát je nejvhodnější, jestli rádi šplhají, jestli potřebujou větší nádrž s vodou na koupel, zimování a teploty, vlhkost v %, denní a noční teploty,jestli je potřeba topná podložka na které se rádi ohřívaj, jestli jsou dobře k sehnání na terra burzách popř. cena, jaká je povaha těhle hadů a poslední otázka jestli by pro pár stačilo terárium 120x60x120??
Možná to jsou trapné otázky, ale já vygugloval jen stručné informace. Takže pokud se mi tu nějaký chovatel o tomhle hadu více rozepíše budu jen moc rád.
Díky všem za info

Předmět Autor Datum
V přirozeném prostředí žijí tyto krajty většinou ve skalnatém terénu. Jako substrát se dají použít h…
Jan Lauermann 30.09.2011 21:41
Jan Lauermann
všecko je pěkné až na tu teplotu a na to, že u nás nejsou tak výrazně zbarveně k sehnaní:-(. nevím č…
kepibara 01.10.2011 09:40
kepibara
Přes den žárovkou a v noci přitápět topnou rohoží nebo panelem. Nevím co je na tom tak složité8-)
SNBák 01.10.2011 09:52
SNBák
Přesně jak říká Karel. Já mám přes zimu doma průměrně tak 20°C. Ani žádnou rohož nepoužívám, žárovko…
Jan Lauermann 01.10.2011 10:03
Jan Lauermann
můžeš mi napsat jakou žárovkou (obyč,bodovka,výbojka atd.) topiš a jak máš velké terárko?? popřípadě…
kepibara 01.10.2011 14:36
kepibara
No, to se opravdu pleteš. Watáž žárovky musíš vyzkoušet a proměřit v terárku. Věř tomu, že to zcela…
SNBák 01.10.2011 19:44
SNBák
Zdravím právě řeším poličku do terária pro moreli bredli a nevím jak velkou?? Já totiž vůbec netuším…
kepibara 20.01.2012 18:08
kepibara
Zdravím, opět otravuji tady s tím vláknem, ale hledal jsem víc informací o bredlinach a narazil jsem…
kepibara 23.02.2012 15:03
kepibara
To včera se bavili se mnou a bylo to pro PÁR. Jinak su taky zvědavej co ti na to odepíšou. Taky se n…
Tekumseh 23.02.2012 17:08
Tekumseh
Ahoj, určitě jsou tady větší odborníci přes koberce než já, ale zkusím k tomu něco :-). Mense uvádí,…
Jan Lauermann 23.02.2012 17:27
Jan Lauermann
ono to rozdělení terária není špatný nápad, ale v mém případě to moc nepůjde, terárko už je postaven…
kepibara 23.02.2012 19:04
kepibara
Mohl by jsi sem dát fotku?
Jan Lauermann 24.02.2012 09:14
Jan Lauermann
To s tím krmením bych vůbec neviděl jako problém - krmím v krabici mimo terárko. Výška 60cm na kus s…
Tekumseh 24.02.2012 00:10
Tekumseh
To s tím krmením bych vůbec neviděl jako problém - krmím v krabici mimo terárko. To se mi nelíbí.…
Jan Lauermann 24.02.2012 09:13
Jan Lauermann
Musím říct že mi Honza vrazil brouka do hlavy s těma dvěma terárkami a dlouho jsem nad tím včera uva…
kepibara 24.02.2012 09:17
kepibara
Jsem mimo (piju první kafe a otevírám oči:-D:-D) - ale jakou polskou stránku? O UV lampách v terárií…
Jan Lauermann 24.02.2012 09:21
Jan Lauermann
Tady tuhle www.terrarium.com.pl. Bohužel fotku terária ti tu dát teď nemůžu, měl jsem s něčím menší…
kepibara 24.02.2012 09:36
kepibara
Upřímně louskat se mi to nechce - jsem v práci a čas na to moc nemám:-/. Fotka nehoří, jen mě to zaj…
Jan Lauermann 24.02.2012 10:42
Jan Lauermann
Tak, tak ... Mense pise ze u zvierat obcas svieti UV. Ked si dobre pamatam nema tam ziarivku na stal…
Bic0 24.02.2012 13:26
Bic0
K tomu tahání - sem zatim spíš mazlíčkář než chovatel(jak se tu řešilo v jednom vlákně), ale časem b…
Tekumseh 24.02.2012 14:05
Tekumseh
ta polská stránka- nevím kdo jaký má internetový prohlížeč, já používám chromečko a to mi přeloží ci… poslední
kepibara 24.02.2012 14:23
kepibara

V přirozeném prostředí žijí tyto krajty většinou ve skalnatém terénu. Jako substrát se dají použít hobliny, štěpky noviny atd. Větší nádrž s vodou na koupel nevyužijou. Nezimují. Denní teploty by se měly pohybovat mezi 35-38°C na výhřevném místě, v teráriu 30-32°C s chladným koutem okolo 26°C. Topná podložka zapotřebí není, pokud máš vhodně vyřešené terárium. K sehnání u nás bývají okolo 2000 Kč - většinou nevýrazný šedohnědý, na větších zahraničních burzách se dají koupit pěkné, červené i high red za 120 - 150€. K povaze je to kobercovka - v mládí bývají nervóznější, čím jsou starší, tím jsou klidnější - není to pravidlo. Terárium těchhle rozměrů by mělo být dostačující.
H.

můžeš mi napsat jakou žárovkou (obyč,bodovka,výbojka atd.) topiš a jak máš velké terárko?? popřípadě jak ho máš nebo čím izolované??
Protože já nevěřím že velké terárium 1 žárovka vytopí na požadovanou teplotu, když pokojová teplota je cca 20°C a terárium má aspoň dvě strany skleněné, tak to tíž od skla jde chlad. Ale kdo ví možná se pletu!!

No, to se opravdu pleteš. Watáž žárovky musíš vyzkoušet a proměřit v terárku. Věř tomu, že to zcela v pohodě vytopí jedna žárovka a když ne, dá se menší úpravou přidat ještě jedna. Výběr žárovky je na tobě, ale běžně se používají reflektorové, bodovky či halogenové.

Zdravím, opět otravuji tady s tím vláknem, ale hledal jsem víc informací o bredlinach a narazil jsem na zajímavou stránku. Kde se doporučuje zimovat a dokonce svítit UV světlama v teráriu, přikládám odkaz tady je (je to polská stránka). Zajímalo by mě na to vaše nazory, hlavně od chovatelů co bredliny chovají nebo chovali
Taky předevčírem jsem četl že "Honza" Jan Lauermann doporučil terárium o rozměrech 150x90x140 pro jednu bredlinu, což mě trošku víc zaskočilo, protože já chci chovat pár bredlin v teráriu 120x65x120 (terárium už mám postavené a zvětšit ho nemůžu a ani kdybych chtěl tak mě místnost už víc nepustí). Tak mě napadlo že raz za čas bych hady pustil do prostoru aby se víc protáhli a třeba v létě když budou venku ideální podmínky tak bych je pustil na zahradu, samozřejmě že bych je nepustil z očí(trošku by nachytali vitamín D3 ze sluníčka). Jaký na to máte názor?? Seřvete mě, že to je blbost nebo .....

Ahoj,
určitě jsou tady větší odborníci přes koberce než já, ale zkusím k tomu něco :-). Mense uvádí, že bredliny dorůstají většinou 200cm, ale delší rozhodně nejsou vyjímkou. Nejdelší měla údajně měřit přes 260cm (jak "čistá" to byla bredlina, toť otázka..). Dále uvádí, že z komplexu Morelia a Morelia spilota se jedná o nejrobustnější kobercovku vůbec. Ony se Ti tam vejdou - to ne že ne (taky máme přechodně - nouzově v terárku 120x60x60 dospělý pár macklotek, ale na Tvém místě bych to řešil jinak. Terárko bych přepažil a udělal z něj dvě v rozměrech právě 120x60x60. Jak jsem psal už včera - bredliny v dospělosti využijí spíš plochu než výšku. Mělo by to určitě několik výhod: za prvé krmení - nestane se Ti, že se do sebe zakoušou a zamotají dvě adultní hovada a jedno začne škrtit druhý, protože právě potřebuje potkana, kterýho žere kámoš.. Stalo se mi to jednou právě s těma liasiskama a dostávat je od sebe - žádnej med:-/. Druhá nesporná výhoda je, že se Ti nezačnou pářit nedospělý. A další výhodou odděleného chovu je "stimulace" právě pro páření..
Píšu v rychlosti - trochu nestíhám.. Třeba se k tomu vyjádří ještě další:-)..

ono to rozdělení terária není špatný nápad, ale v mém případě to moc nepůjde, terárko už je postavené a dveře jsou velké přes výšku terária, takže kdybych to rozpůlil a chtěl otevřít dveře terária, tak bych otevřel obě dvě půlky terárií(ale ještě nad tím pouvažuji). A ikdyž se uvádí že v dospělosti žijí především na zemi, tak to není pravidlo že?? Ono u některých druhů hadů se taky říká že žijí furt na zemi, ale když jsou v teráriu a mají možnost lézt na horu tak přece lezou a 60 cm na výšku pro bredlinu se mi zda málo. A co tak kdybych s tím trochu vydrbal, co kdybych si nejdřív pořídil mládě samice a třeba o rok nebo dva později si pořídil mládě samce, krajty nejsou přece kanibalky, to by šlo ne?? To krmení by bylo mimo terárko aby se zlatíčka nepoprali

To s tím krmením bych vůbec neviděl jako problém - krmím v krabici mimo terárko.
Výška 60cm na kus se mi zdá, stejně jako kepibaře docela málo už jenom z toho principu, že 50 výšku mám u regiusky, která je skoro poloviční a je mnohem víc zemní.
Páření - to by mohl byt asi jedinej problém z toho co si napsal, ale jelikož s tím nemám zkušenosti, tak budu stát o rady. K tomu předčasnýmu - selskej rozum mi říká, že když to bude na samici moc brzo, tak že se nenechá a pokud jo, tak už asi připravená je.

možná to sou blbosti co sem napsal, ale snad se tam najde neco rozumnýho ;-)

To s tím krmením bych vůbec neviděl jako problém - krmím v krabici mimo terárko.

To se mi nelíbí. Hady tahám z terárka jenom když je to opravdu nutný. Tahat hada z terárka kvůli krmení jako nutnost nevnímám.

Výška 60cm na kus se mi zdá, stejně jako kepibaře docela málo už jenom z toho principu, že 50 výšku mám u regiusky, která je skoro poloviční a je mnohem víc zemní.

Máš pravdu - není to žádnej luxus, ale je to daleko vhodnější, než chov pohromadě. Mimochodem já mám u regiusek výšku terka 180mm;-). Taky si myslím, že nebude kupovat adulty..nebo? Pro juvenily bude zase tohle extrémně veliký..

selskej rozum mi říká, že když to bude na samici moc brzo, tak že se nenechá a pokud jo, tak už asi připravená je.

To nemáš pravdu..

možná to sou blbosti co sem napsal, ale snad se tam najde neco rozumnýho

Blbosti to nejsou - lepší řešit teď, než potom ;-).

Ono úplně nejideálnější řešení by samozřejmě bylo koupit zatím jenom jednoho a až podmínky na další vhodně velký terko dovolí, tak teprve pořídit druhýho hada..

Musím říct že mi Honza vrazil brouka do hlavy s těma dvěma terárkami a dlouho jsem nad tím včera uvažoval (tak moc jsem uvažoval že jsem vypil dvě flaše vína) a asi jsem na to přišel. Jelikož mám terárium postavené a chybí mi jen udělat 3D stěnu a elektroinstalaci (termostat a topný kabel už mám koupený), tak jsem se rozhodl koupit létos jedno mrně a příští rok(možná i létos) postavit totožné terárium (jenom zmenším výšku) a dám ho na sebe, aspoň získám víc zkušeností s bredlinou (co a jak potřebuje a přizpůsobím se).
Spíš mě teď ale zajímá reakce (od Honzy, SNBáka a dalších chovatelů bredlin) na tu polskou stránku ohledně toho zimování a UV světla.
Tys to četl Tekumseh ten odkaz?

Jsem mimo (piju první kafe a otevírám oči:-D:-D) - ale jakou polskou stránku? O UV lampách v teráriích u bredlin se zmiňuje Mense v souvislosti se sytostí barev. Uvádí, že snad v jednom teráriu u bredlin použil UV a v druhým ne. Údajně ty s tím úvéčkem měli sytější barvy než ty bez. Ale jestli to je pravidlo nebo náhoda.. Nutnost to rozhodně není a bredlina bez UV se bude mít stejně dobře jako bredlina s UV. Kobercovky se nezimují! (kromě diamondů teda, ale to je zase úplně jiný téma..)

Tak, tak ... Mense pise ze u zvierat obcas svieti UV. Ked si dobre pamatam nema tam ziarivku na stalo ale ma nejaku prenosnu lampu ktoru strieda medzi terarkami. Udajne zaznamenal zlepsenie sytosti farieb a kontrastu u zvierat ktore predtym UV nemali a zacal im ho "davat" (napriklad novo kupene jedince). Kazdopadne bez UV sa zaobidu v pohode.

K tomu tahání - sem zatim spíš mazlíčkář než chovatel(jak se tu řešilo v jednom vlákně), ale časem bych rád hady nejen ,,vlastnil'' ale aj choval. Ono se musí nečim malým začit aby si rodiče a ostatní rodina zvykli a potom to trošku rozjet ;-).

Krmení mimo terárko mi bylo doporučeno od chovatelů od kterých sem si hada kupoval. Jako důvod uváděli, že nebudu mít binec od myši v terárku a že had nebude útočit na tuku když ju strčím do terka - nejde rovnou po kořisti(pavlovův reflex)
Ten článek sem nečetl, ale snad se o víkendu přinutím. Polština mi jde.....no, nikdy sem se ju neučil. Skusím to v té ajině. V nejhorším pomůže překladač :-).

ta polská stránka- nevím kdo jaký má internetový prohlížeč, já používám chromečko a to mi přeloží cizí stránky automaticky, potom by šlo celý článek označit a hodit ho do googlu do překladače
to krmení mimo terárko má své příznivce i odpůrce, já osobně krmím v tera, zbytečně hada nestresuje po jídle a nějaký ten bobek od myší v tera hada určitě nezabije když jednou nebo dvakrát do roka čistím tera, ale to se dostáváme mimo vlákno
to s tím UV se shodujete s tím polským odkazem a já určitě to UV v tera použiju

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru