Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem osvětlení do nového terária pro legoše /alternativy Osram Vitaluxky

Zdravím a moc prosím o radu ohledně osvětlení pro legoše.

Zrovna jsem musel oddělit své dva legoše (už se nějak přestávali snášet v 1 terárku)

V původním teráriu využívám jako zdroj UVB Osram ultravitalux (pouštím cca na 4-5 hodin denně ze vzdálenosti kolem 50 cm)(prý je to jedno z nejkvalitnějších světel)-zbytek dne svítím a hřeji výhřevnými žárovkami.
Přece jen ale je Osramka 300wattovka a chtěl bych se zeptat jaké alternativy kdo používáte - ideálně s menším výkonem (abych mohl prodloužit dobu svícení). Existují vůbec nějaké zdroje (myslím tím kvalitní) které by měly spotřebu třeba do 100 wattů? tady na poradně se často píše o výbojkách s předřadníkem - ale nějak jsem z toho nerozpoznal jestli stačí běžně sehnatelná, nebo jestli jde o nějaký speciál pro terária.

Děkuju předem za jakoukoliv radu a přeju hodně příjemných zážitků s mazlíčky :-)

B.

Předmět Autor Datum
Tak záleží co máš teď na mysli, jestli osvětlení jako takové, tj. kombinace několika různých světel… nový
MadMike 06.10.2011 10:32
MadMike
No, tos mě tedy nepotěšil :-/ ale tak bude šrajtofle plakat a ČEZ se radovat no... Každopádně moc dě… nový
Bořek-stavitel 06.10.2011 12:03
Bořek-stavitel
Tak kdybych měl dva leguány, nějakej ČEZ by mě vůbec netrápil, ono to není taková hrůza, i když si d… nový
MadMike 06.10.2011 15:46
MadMike
Začarovany kruh pre mna...neustale dookola uvažujem a špekulujem.Kym najdem vhodne ekonomicke riešen… nový
johny13 06.10.2011 15:53
johny13
Tak důležité je Johny že nepodporuješ ČEZ.:-DOna ta ekonomika je na hovno.Elektřina stále roste a ro… nový
LEGO25 06.10.2011 16:04
LEGO25
Ja podporujem SEZ :-D,riešenie existuje - prestahovat sa nižšie...,ale či je lacnejšie? :-D:beer: Pr… poslední
johny13 06.10.2011 16:15
johny13

Tak záleží co máš teď na mysli, jestli osvětlení jako takové, tj. kombinace několika různých světel nebo jen zdroj UVB.

prý je to jedno z nejkvalitnějších světel

Souhlas, já bych ale spíš řekl jedno z nejsilnějších. Sám na ně ale určitě nedám dopustit.

Existují vůbec nějaké zdroje (myslím tím kvalitní) které by měly spotřebu třeba do 100 wattů?

Dala by se použít 70W halogenidová výbojka typu PAR38 (speciální pro terária - ostatní maj totiž UV stop a i kdyby ho neměli, bude to na prd bez kontroly který UV leze a který ne). Já osobně bych raději použil směsovku 160W jako zdroj UV a tepla po celý den(12hod) a terárium bych dosvítil nějakým dělem, třeba 150-250W halogenidovou výbojkou - záleží na velikosti ubikace.
Udělat tak velkým zvířatům jako jsou leguáni zel. kvalitně osvětlený terárko je docela maso... záleží na tom co chceš, jestli "minimum pro přežití" nebo minimum pro důstojný život ;-). V druhém případě dostane tvá šrajtofle vnitřní krvácení do mozku a násl. hematom.

Tak kdybych měl dva leguány, nějakej ČEZ by mě vůbec netrápil, ono to není taková hrůza, i když si dáš na 1 terárko čehokoliv 600W, to se krásně rozpustí v zálohách a ani to nebolí :-)
Ale samozřejmě není nutný do terária cpát 250W halogenid, já se vždycky nechám unést, ono to "co stačí" je totiž dost relativní pojem, záleží na tom z který strany to vezmeš. Pokud jdeš na to -od slunce- , budeš prostě brečet, no :-D.
Když by mi nezbylo na pořádnou výbojku k dosvětlení ubikace, dal bych na strop aspoň co největší množství nějakých lepších zářivek, ale je to prostě bída no - a hlavně ve finále tě to vyjde kolikrát i dráž než ta výbojka :-).

Začarovany kruh pre mna...neustale dookola uvažujem a špekulujem.Kym najdem vhodne ekonomicke riešenie,objavi sa novy typ,alebo sa prestane vyrabat a začina to opät. :-D
Teraz mam v terku 1 x 160 w Sylvania - uvb,1x 70 w Osram-mth vybojka-ale už to svieti ako sviečka :-( ,1 x 120 cm neon Sera-do skončenia svietivosti, 1 x 120 w Par reflektor. žiarovka už ani neviem akej značky.
Teraz je vyhoda ,už je vela veci dostupnych a par "manikov",čo sa tomu venuju,vedia poradit,je od koho sa učit. ;-)

Tak důležité je Johny že nepodporuješ ČEZ.:-DOna ta ekonomika je na hovno.Elektřina stále roste a roste.Ale hold jsme si vybraly velké zvíře náročné na světlo.Ale je fakt že mu to nemusí svítit celý den.Kéž by někdo vynalezl něco co bude svítit jak slunce a papalo by to jen pár watů a ještě to hřálo.Bohužel je to jen sen.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru