Předmět Autor Datum
Co myslíš? :-D nový
luma 25.10.2011 13:27
luma
no newím :D ptám se nový
navyredbull 25.10.2011 13:27
navyredbull
A dodatek jak mám chytat cvrčky pinzetou abych jim neublížil ... nový
navyredbull 25.10.2011 13:27
navyredbull
Použij ruce :-D nový
luma 25.10.2011 13:28
luma
Pinzetou za tělíčko, ale jemně, nebo za zadní nohy, ale pozor na cukání cvrčka či ruky, ať mu ta noh… nový
Taria 25.10.2011 13:48
Taria
JA i kdyz mela jednoho chamika,tak to tak praktikovala..ono se to urcite vyplati...jen asi budou pre… nový
osmanda 25.10.2011 13:28
osmanda
Jestli fakt skončíte jen u jednoho chameleona (předpokládám jemenského), tak to podle mě smysl nemá.… nový
Artuš 25.10.2011 14:35
Artuš
Artuš : Nesouhlasím :-D. Cesta na burzu taky něco stojí, teď si musíš vystát tu frontu, zaplatit vst… nový
luma 25.10.2011 15:03
luma
No, jít na burzu jen kvůli nákupu krabičky cvrků je fakt blbý, to uznávám. Jen si k jednomu chamovi… nový
Artuš 25.10.2011 16:28
Artuš
Artuš : Neřeš to. Můj příspěvek je sice směřován na tebe, ale myšlenka byla někde jinde. :-D:-D nový
luma 25.10.2011 16:37
luma
Asi to není nezbytné, jedno zvíře se dá skutečně uživit i bez toho. Ale myslím, že to k tomu chovu t… nový
Jeronym 25.10.2011 15:39
Jeronym
Dobrý den, ohledně tohoto tématu mám otázku. Chováme pictuse a přemýšlíme nad pěstováním cvrčků. Jen… nový
Ka_thy 26.10.2011 11:00
Ka_thy
Kup je ve zverimexu nebo na burze... dej jim do nádrže krabičku s vlkým lignocelem (je lepší přes to… nový
spouny 26.10.2011 11:10
spouny
Zatím mám jen šváby, ale aj nad cvrkama přemýšlím, kolik ks je potřeba na začátek?..bude to pro 4řas… nový
dominik577 26.10.2011 11:28
dominik577
Kdybych začal s chovem cvrčků, tak si koupím tak litr, možná dva litry cvrčků. Ono trvá nějaký týden… nový
halaly 26.10.2011 12:12
halaly
Kdybych začal s chovem cvrčků, tak si koupím tak litr, možná dva litry cvrčků Kkolko toho doma mas:… nový
danio007 26.10.2011 19:39
danio007
Kdybych začal s chovem cvrčků, tak si koupím tak litr, možná dva litry cvrčků Možná 3,4,5,6,7,8,9, l… nový
luma 26.10.2011 19:45
luma
Ted jsem se na to mrkl :-?:-D:-D aj litr je moc :-D jsou tomu cca 2roky z5 a soused si kupoval mysli… nový
dominik577 26.10.2011 19:51
dominik577
Já bych si choval krmení i pro toho jednoho chamíka, ale asi ne zrovna cvrčky :-D nový
luma 26.10.2011 19:56
luma
Pro jednoho ještěra netuším, pro větší množství se to určitě vyplatí. Ona ostatně i ta krabička týdn… nový
VilemC 26.10.2011 23:13
VilemC
Co se týče toho počtu pro začátek- pro méně zvířat stačí pár cvrčků, důležitý je hlavně počet samic.… nový
Aurifer 26.10.2011 23:28
Aurifer
Tak. Pokud máte jen jednoho strávníka,ani nemá cenu začínat s chovem.Kupte si je na burze a jen tak… nový
Tremonti 06.12.2017 20:40
Tremonti
Myslím že po těch šesti letech toho strávnika už nemá. poslední
dubie 07.12.2017 00:56
dubie

Jestli fakt skončíte jen u jednoho chameleona (předpokládám jemenského), tak to podle mě smysl nemá. Až vám vyroste, už toho tolik nesežere - myslím, že týdně si s krabičkou cvčků ze zverexu bohatě vystačíte. Nebo si jich jednou za měsíc koupíte na burze víc a cvrčci za stovku vám bohatě na měsíc vystačí.

Artuš : Nesouhlasím :-D. Cesta na burzu taky něco stojí, teď si musíš vystát tu frontu, zaplatit vstupné, prodírat se v nedýchatelnu ke stolu, kde právě prodávají ty cvrčky. Po zakoupení a zaplacení cvrčků, to ale nekončí, tady přijde na řadu zjištění, že máš jazyk až na vestě a že trpíš dehydratací. Prodíráš se tedy znovu v nedýchatelnu davem, do tak zvané osvěžovny.
A zde, přichází nový šok. Pivo drahé, nevalné chuti a nemáš si kam sednout, neboť volná místa obsadila skupinka ........nebudu jmenovat.....která právě probírá, zda je dobré si cvrčky kupovat na burze, nebo si je chovat doma.

No? Tak co bude lepší? :-D

No, jít na burzu jen kvůli nákupu krabičky cvrků je fakt blbý, to uznávám. Jen si k jednomu chamovi nějak nedovedu představit tři čtyři boxy s různejma stadiema cvrčků, kdy se stejně bude čekat jen na ty největší, páč takovej velkej chameleon na tý cenťákový ani jazyk nevyplázne. A než to dotyčný všechno zrealizuje a cvrčci vyrostou do správné velikosti, vyroste i chameleon a sní maximálně 15 až dvacet cvrků týdně, takže nezbude než si objednat stůl na burze a v nedýchyttelnu prodávat cvrčky, utrácet za stůl, za dopravu...

Asi to není nezbytné, jedno zvíře se dá skutečně uživit i bez toho. Ale myslím, že to k tomu chovu taky patří, člověku dělá radost, že je tzv. "soběstačný", že má k dispozici vlastní, mnohem vitálnější hmyz, než jaký by koupil ve zverexu... kromě toho jsou k dispozici různě velká stádia, to se může hodit (i když v případě toho jediného chamaleona asi tolik ne)... a ty burzy taky nemusí být pro každého snadno dostupné, nebo je zrovna "hluché období" :-) Doporučuju to zkusit - v malém.

Dobrý den,
ohledně tohoto tématu mám otázku. Chováme pictuse a přemýšlíme nad pěstováním cvrčků. Jen nevíme jak začít? Máme si koupit ze zverimexu a ty pak množit nebo je nachytat v přírodě (což už teď asi nepůjde)?
Díky

Kup je ve zverimexu nebo na burze... dej jim do nádrže krabičku s vlkým lignocelem (je lepší přes to dát muší pletivo aby se v tom nehrabali), a po když začnou klást tak cca po týdnu den kladiště pryč a už jen cekej na vylíhnutí. Na netu najdes hodne podrobných návodu i s teplotami a podmínkami na chov :-)

Pro jednoho ještěra netuším, pro větší množství se to určitě vyplatí. Ona ostatně i ta krabička týdně znamená 40 kaček týdně, což už je za rok slušná sumička. Stačí koupit jednu krabičku dospělců, hodit do menší bedny, jak tu už někdo psal, dát jim tam v krabičce lignocel překrytý pletivem proti komárům, aby v tom nehrabali. Do týdne bude nakladeno, pak je možný tam hodit další krabičku a začít dospělce pomalu krmit, páč už svůj účel splnili :-D. Ze dvou nakladených krabiček bude stovka možná i víc cvrčků. Blbý je, že to trvá než dorostou, je to možný urychlit tím, že se dají do tepla, kde rostou rychleji, ale stejně si člověk tak 3 týdny počká. Dá se to časem naplánovat tak, že si člověk ve 3-4 bednách udržuje různá stádia a má vždy dostatečnou zásobu dospělců, ale to si musí každý vyzkoušet.

Co se týče toho počtu pro začátek- pro méně zvířat stačí pár cvrčků, důležitý je hlavně počet samic. V době, když ještě nebylo tak snadné cvrčky sehnat, tak jsem si je chovala taky. Rozjížděla jsem si chov stylem pochytání pár samic různě po pekárnách apod. A dal se na tom chov rozjet taky slušně :-)

V současnosti zkrmuji týdně 6l cvrčků různých velikostí a kupuji je, protože mně to vyjde levněji, než je chovat...hlavně co se týče času. Navíc bych musela mít už docela velkou cvrčkárnu. A ta práce s tim...uf. Malá vývojová stadia si samozřejmě dělám taky, když člověk kupuje dospělé, tak jim tam to kladiště dá...ale nechávat si to dorůstat, no je s tim práce jak na kostele :-|

Tak.
Pokud máte jen jednoho strávníka,ani nemá cenu začínat s chovem.Kupte si je na burze a jen tak si je udržujte jako čerstvou pootravu.Sice nemaji tolik bílkovin jako švábi,ale snadněji se chióvají.Na chov švábů potřebujete cca 110.jedinců,žijí v kolonii a proto když Vám uteče šváb,tak samotný jedinec prostě pojde steskem.

Cvrčci žijí cca 3.měsíce a k množení je třeba miska s procezenou ale pěknou půdou!Ta se nesmí při dalším množení opět použít,protože cvrči v něm cítí staré feromony a už do oné země NIC nenakladou!Misku nechte u dospělců max.2!dny,jinak vám samice budou žrát vajíčka jiných samic a budou chtít nahradit ona vjíčka těmi svími.Na okrajích misky jsou krássně vidět vajíčka a to je doby pro odebrání misky s vajíčky.Nechte je tak 4-5.dní odpočinou a celí proces opakujte.
Misku dejte na teplo ale ne horko a pravidelně vlhčete ale ne přelít a za správné teploty se Vám budou do 6.dnů líhnout.Pokud´ máte teplotu nižší,tak se to posune o nějaký ten den.Klidně jim můžete pomoci na ssvět třeba párátkem ale opravdu opatrně!!Jsou malí a bílí a již pěkně skáčí!Na dno chovné misky jim dejte ppapírové proklady od vajíček a pak jen stačí přísun pestré potravy ale pozor at nehnije!!
Samičku poznáte podle kladélka.
Musejí mít stálí přísun vody(stačí 1denně pokropit.NE misku s vodou,utopíse),tepla a potravy(tráva,ovoce,zelenina).Doporučuji rosit,lépe se svlékají.
Pozor,pokud nebudete dostatečneě krmit,požírají se navzájem.Hlavně když se nějaký jedinec svléká!
At Vám žádný neuteče,sice žijí jen max 3.měsíce ale samice je schopna za tu dobu nakláct hodně vajíček!!
Pozor na mravence,jinak máte po cvrčcích!
Úspěšný chov.
M

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru