Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zvláštní dýchání, změny na ocase

Dobrý den,

Mám problém se svým plazem. Je to cca 7-8let starý sameček délky 50cm. Nedávno se stala taková nehoda. Plaz běhal jako obvykle po bytě, bohužel někdo zapomněl otevřené balkonové dveře a ještěr vyskočil ze 2. patra. Našel sem ho tentýž den. Na oko v pořádku, jen pajdal na pravou zadní. Radil sem se na jiném fóru, kde mi řekli, že s tím nic nenadělám a ať čekám co se vyvrbí. Po cca 4měsících se projevují zvláštní změny na ocase. Dá se to popsat jako osychání na kost(ztráta svalové tkáně). Nejtenčí část vypadá velmi podivně(až na ulomení) a ta silnější získává ostré hrany, ocas ke konci dostává tvar trojúhelníku. A dále se tyto problémy začaly objevovat z podivným dýcháním, kterým plaz reaguje na potravu(jinak přijímá i vylučuje zcela normálně). Pravidelně při spatření potravy začne velmi hluboce dýchat a někdy i vypouští vzduch z úst.

Jsem z toho dost nesvůj a budu rád za každý tip či radu. Mohu zaslat podrobné fotky.

Díky za odpověď. S pozdravem,

Adam Špillar

Předmět Autor Datum
Co se týče toho odumírání ocasu, tak tam může být víc příčin, ale většinou to jsou metabolické poruc…
Aurifer 28.10.2011 16:53
Aurifer
Ano. Když je Mucek bez nějakých vzruchů či akce tak dýchá zcela standartně. Jen se mi zdá, ale to př…
Adam Špillar 28.10.2011 17:05
Adam Špillar
Někdy si tak "zadýchá" když ho třeba hladím atd...jinak normálka poslední
Adam Špillar 28.10.2011 17:12
Adam Špillar

Co se týče toho odumírání ocasu, tak tam může být víc příčin, ale většinou to jsou metabolické poruchy, obzvlášť u starších zvířat. S tím pádem to ale myslím nesouvisí. kdyby to bylo následkem toho pádu, tak se to začne projevovat v řádu dní, ne až po 4 měsících. Co se týče toho "hlubokého dýchání"- jinak dýchá normálně? Dělá to jenom před krmením?
Asi by bylo lepší s tím zvířetem zajít k veterináři, co rozumí plazům, ať to zvíře prohlédne. Takhle po internetu se těžko odhaduje diagnóza.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru