Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem opozdená znáška

Chcel by som sa spítaťako je to so zadržanou alebo v mojom prípade oneskorenou ešte vlastne nevykladenou znáškou. Môže korytnačka preniesť neznesené vajíčka cez zimovanie na druhý rok? Jedná sa totiž o to,že moja marginata svoju vôbec prvú znášku tento rok zniesla neskoro a teda z obavy pred zimovaním som ju odniesol k veterinárovi na rengen či nemá aj druhú a je to potvrdené,má aj tú druhú. Vajíčka boli ešte slabo vidieť čo značí že ešte niesu úplne vyvynuté. Dal som ju predsa asi pred mesiacom do vnútorného terária nech sa vývoj dokončí a znesie tú znášku. Neviem či som urobil dobre,či korytnačka tú znášku nezadrží . Aká je prax a postupy v takýchto prípadoch? Dakujem za odpoved.

Předmět Autor Datum
O.k. Vidím,že všetci radi čítate. Som vlastne v poradni? Nikto sa nestretol s takýmto prípadom?
jaro valentin 23.11.2011 17:45
jaro valentin
No výsledky mohou být smíšené. Viděl jsem dokumentaci, kdy želva na jaře snesla snůšku zdvojenou, čá…
Petr60zelv 23.11.2011 18:17
Petr60zelv
So suchozemkami nerobím, ale doporučujem nechať vajcia dovyvíjať a zniesť. Zimovanie bude síce kratš…
miro293 24.11.2011 09:18
miro293
Tak nejak som to myslel Miro že to spravím. Je mi jasné,že vela ludí sa s tým nepára a dá ich zimova…
jaro valentin 24.11.2011 17:08
jaro valentin
Vzhledem k tomu, že 1. snáška po probuzení bývá za tak cca 6 týdnů (dle teplot) a další za zhruba mě… poslední
lupus 24.11.2011 18:44
lupus

No výsledky mohou být smíšené. Viděl jsem dokumentaci, kdy želva na jaře snesla snůšku zdvojenou, část vajec měla povrch jako golfový míček (zadržené), stejně jako dokumentaci, kdy zimování s vejci uvnitř želva nepřežila. Jestli uhynula skutečně v důsledku vajec uvnitř se nedalo prý už určut vzhledem ke stupni rozkladu kadaveru. Mám obavu, že někteří veterináři doporučí rychlou motlitbu a strčut zvíře zimovat, nikdo asi neřekne úplně seriózně, jestli je to dobrý nápad. Pravda je, že želvy snášejí v přírodě nějaké dva tři týdny po odzimování, za takovou dobu se nová vejce nevytvoří, už v želvě musela být, přinejmenším ve formě oplozených folikulů. Jaká je úmrtnost želv v přírodě během zimování, na to jsem nikde nenašel věrohodné literární údaje.:?:

So suchozemkami nerobím, ale doporučujem nechať vajcia dovyvíjať a zniesť. Zimovanie bude síce kratšie, ale to by nemusel byť problém. Určite by som neriskoval zimovanie gravidnej korytnačky. Keď vieš, ako dlho by ešte mohla trvať gravidita od kontroly u veterinára, vieš si to odkontrolovať. Ak by sa to malo nejako výraznejšie naťahovať, šiel by som k nemu znovu a aktuálne sa rozhodol o ďalšom postupe.
Čo sa týka posunutého a skráteného zimovania, minulý rok som to musel urobiť u Chelodina longicollis kvôli neskoršej kúpe a následným zdravotným problémom samice. Zimoval som ich nakoniec až vo februári a marci. Párenie dopadlo v pohode, aj mláďatá boli ;-)

Tak nejak som to myslel Miro že to spravím. Je mi jasné,že vela ludí sa s tým nepára a dá ich zimovať,ale ja si myslím, že riziko úhinu alebo nejakej vážnej ujmi na zdraví samice je vtedy ovela veščie ako by som ju nechal dovivýjať tú znášku. Otázka je kolko trvá celkový vývin vajec v tele korynačky. Vie mi niekdo na to odpovedať? Vopred dakujem.

Vzhledem k tomu, že 1. snáška po probuzení bývá za tak cca 6 týdnů (dle teplot) a další za zhruba měsíc
tož bych vývin vajec v tele korynačky viděl za příznivých podmínek (dostatek slunečných dní) kolem měsíce ;-) což teď doma asi bude jinačí - páč "oni" dobře vědí, jak je venku (dle tlaku atd)..
držím palce a taky bych asi raději nechal doma "dovyvinout" ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru