Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Úhyn krajty

Dobrý den,
bohužel jsem evidentně fatálně podcenil výběr svého nového svěřence na nedělní burze v HK a to co začalo klíštětem v oblasti oka (psal jsem včera) to skončilo včera večer úhynem Krajty. Klíště (popř. jiného parazita) jsem se vytáhnout sám nepokoušel, domluvil jsem se na dnešek s jedním zkušenějším chovatelem na dnešek, avšak včera večer jsem byl želbohu svědkem posledních chvil mojí Krajty, kdy v silné křeči se široce rozevřenou tlamou skončilo její působení na tomhle světě. Vzhledem k tomu, že už jednoho hada mám si myslím, že podmínky mnou připravené nebyly původcem tohoto konce, nýbrž, že zvíře již mělo nějaký choroboplodný zárodek v sobě. Mě by v tuto chvíli zajímalo, jak by bylo dobré co nejlépe vydezinfikovat terárium, abych se zbavil případných škůdců, ale aby se tam dal později umístit nový jedinec.

Děkuji všem za rady

Předmět Autor Datum
určitě bych nechala udělat vyšetření proč had uhynul a co se týče dezinfekce tak já osobně používám…
bitis 22.11.2011 10:19
bitis
I kdyby byly podmínky špatné, tak by ti nepodlehla zkáze takhle rychle. Tam muselo být něco špatně.…
BlackFlame 22.11.2011 10:59
BlackFlame
Vím že se to tady řešilo už mockrát, ale zajímalo by mě, co tě vedlo k nákupu zrovna Krajty královsk…
Bergi 22.11.2011 13:22
Bergi
Chápu tvou otázku, dneska bych se sám sebe zeptal stejně... Jako odpověď bych uvedl příklad, kdy jse…
monty86 22.11.2011 14:09
monty86
víš, ona ta korálovka cos kupoval na burze před pár lety (což není nic špatného na tom koupit si zví…
Aurifer 22.11.2011 14:21
Aurifer
co tě vedlo k nákupu zrovna Krajty královské z importu, když je kolem mraky nabídek odchovu za pakat…
viper 22.11.2011 14:29
viper
BTW nebudu se bránit nějaké konkrétní nabídce, resp. kontaktu/reference na konkrétní chovatele, ale…
monty86 22.11.2011 15:47
monty86
Presne ako pise Viper. Napriek mnozstvu chovatelov v CR a SR, sa pravy odchov podari len malo komu.…
danio007 22.11.2011 15:57
danio007
Tak pohledat stojí za to. Navíc si myslím, že 1200 CZK za NZ je zadarmo. Navíc je mi v případě tohot…
BlackFlame 22.11.2011 18:36
BlackFlame
Kontakt na chovatele, co odchovává a prodává NZ máš v SZ :) poslední
Crocodylus 22.11.2011 20:50
Crocodylus
Mraky jsem možná přehnal, ale schválně jsem si otevřel ifaunu a teraristik.com a na ifauně když se t…
Bergi 22.11.2011 19:15
Bergi
Ano, ale nemecka inzercia je nieco ine. Mimo toho, ze tam je zakladna chovatelov niekolkonasobne vyz…
danio007 22.11.2011 19:26
danio007
Teď v posledních dnech byl na fauně inzerát na odchov za tisícovku,někde v Berouně.
babal 22.11.2011 19:44
babal

určitě bych nechala udělat vyšetření proč had uhynul a co se týče dezinfekce tak já osobně používám slabý roztok hypermanganu a přípravek Ecaclin ničí bakterie,viry a plísně a není toxický pro chovance používám ho i na nástroje

I kdyby byly podmínky špatné, tak by ti nepodlehla zkáze takhle rychle. Tam muselo být něco špatně. Import. Co na to říct. Měl jsi koupit odchovanou (tuhle věc nebudu rozvádět). Hoď jí na pitvu a poděl se o výsledek.

Omýt Savem, omýt vodou, osušit a větrat (i když nevím, jestli by to takhle stačilo. I když snad by mělo). Nebo postřik roztokem hypermanganu (ne moc silným), pak pořádně omýt a vyvětrat. Taky jsem slyšel o nějakém Despreji nebo jak se to jmenovalo. Používá se to na dezinfekci chirurgického náčiní. Nemám s tím osobní zkušenost a nevím... Snad to okomentuje někdo, kdo s tím zkušenost má.

Vím že se to tady řešilo už mockrát, ale zajímalo by mě, co tě vedlo k nákupu zrovna Krajty královské z importu, když je kolem mraky nabídek odchovu za pakatel. Neber to nějak špatně, jen mě to ze zajímavosti zajímá. Jinak terárko vystříkej savem a pořádně vyvětrej. To z terárka, co nejde přepéct v troubě vyhodit.

Chápu tvou otázku, dneska bych se sám sebe zeptal stejně... Jako odpověď bych uvedl příklad, kdy jsem před několika lety kupoval na stejné burze Korálovku sedlatou, která mi dodnes prosperuje (ťuk,ťuk :-) ), takže to v kombinaci s jistou nedočkavostí způsobilo tento velice nepříjemný sled událostí a okolnosti, které vedly k jejich vzniku se budu snažit do budoucna co nejvíce eliminovat.

Každopádně znovu děkuji za rady ohledně dezinfekce.

víš, ona ta korálovka cos kupoval na burze před pár lety (což není nic špatného na tom koupit si zvíře na burze) na rozdíl od této krajty 100% nebyla z WF- což je ten naprosto nejpodstatnější rozdíl. Dej hada na pitvu, aspoň se dozvíš, na co exl...co se týče toho původního hada, tak nezbývá než doufat, žes dodržoval striktní hygienu a že ten tvůj původní nepřišel do styku s neomytýma rukama nebo nevydesinfikovaným nářadím po tom uhynulém.

Co se týče desinfekce, tak savé materiály nejlíp vyhodit a nesavé desinfikovatelné omýt v Savu a opláchnout vodou. pak to bude OK...dá se použít i ten Desprej (vystříkat a pak vypláchnout), to pak záleží na okolnostech, co jak bude vyhovovat. Já ho používám u ubikací, co nemůžu vynést na zahradu a prohnat Savem.

co tě vedlo k nákupu zrovna Krajty královské z importu, když je kolem mraky nabídek odchovu za pakatel

to bych si teda dovolil nesouhlasit- lidí co odchovávaj regiusky u nás zas až tak moc není,myslím že nebudu daleko od pravdy když řeknu že se jich u nás ročně odchová max. 100 a k těm se běžný začátečník jen tak snadno nedostane,kor touhle dobou-to že spousta lidí nabízí za pakatel NZ znamená skoro vždy "faremní" odchov a tudíž import....

Presne ako pise Viper.
Napriek mnozstvu chovatelov v CR a SR, sa pravy odchov podari len malo komu.
Dovolim si tvrdit, ze 95% toho, co je na burzach su bud importy, alebo faremne odchovy (teda zase importy).
Kupit NZ regiusku sa da, ale chce to chvilu sledovat inzerciu a nebyt tak skupy, ze si nekupim NZ za 1200kc, ale WF za 700.

Mraky jsem možná přehnal, ale schválně jsem si otevřel ifaunu a teraristik.com a na ifauně když se trochu pohledá v inzerátech, tak tam odchovy nabízené jsou za cenu 1200 až 1500kč, což si myslím že je v pořádku cena. A na teraristik.com je těch nabídek odchovových zvířat z Německa a Rakouska nepřeberné množství.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru