Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želví granule po sešlosti Klubu

Měl jsem na mysli pomluvy o krmivu a nekorektní kritiku. Nezlobte se na mě, ale to krmivo je opravdu po dlouhé období testováno u mnoho druhů želv a kdyby ty želvy na to umíraly nebo měly špatný zdravotní stav, nedělalo by to jedno z nejoblíbenějších krmiv v USA (teď mám na mysli právě Tortoise Diet). Pokud vezmu v potaz různá krmiva třeba v zimě, mnoho lídí se bude divit jak to s tím vápníkem, fosforem, vlákninou a bílkovinami je. Samozdřejmě, že některé zdroje mám z internentu a mohou být liché. Například zelenina všeobecně. Pokud se budu soustředit na vápník a fosfor, jediná zelenina, která má poměr vápník : fosfor 3:1 je rukola. Poté je v závěsu obyčejné zelí (2,3:1) a pak už to jde hodně z kopce. Pekingské zelí je na tom ještě hodně dobře (4:3) a zbytek zeleniny až na nějaké výjimky má poměr vápník : fosfor totálně v neprospěch vápníku. Vlákniny má zelenina také v průměru 12 %. Ted zmíním seno. Tam je obsah vlákniny 20 - 35 %. Záleží na období sklizně, jaké druhy trav jsou zastoupeny atd. Bílkoviny 8 - 18 %, vápník : fosfor se pohybuje od 1:1 až po 5:1. Vše je závislé na výše zmíněných podmínkách. Firma Mazuri z USA má i ve svém prezentačním videu zmínku, že tyto granule je možné použít jako jedinou stravu (na www.tortoiseforum.org píše chovatel, který toto krmivo podává jako jedinou stravu a má velké chvatelské úspěchy). A zdůvodnění bylo, že pokud uděláte sumář toho, kolik čeho želvám nabízíte, zjistíte pomocí dlouhého pátrání a trojčlenkou, že toto krmivo se hodně blíží hodnotám tohoto sumáře. Samozřejmě je pravda, pokud někdo v létě krmi pouze plevelem a nic jiného, že má větší obsah vlákniny a menší obsah bílkovin. Ale teď zase kde brát vitamíny. Buď nějaké doplňky nebo přidávat např. jednou za 2 dny granule. Jak už jsem jednou psal. Nejsem zastánce granulí jako jediného krmiva z krmné dávky, ale svůj účel mají a je vhodné je přidávat. Kolik a jak si musí chovatel odzkoušet, nebo si pročíst zahraniční fóra a weby.

Želvy rodu Terrapenne jsou opravdu odlišné. V prezentaci bylo zmíněno jaké druhy želv chovatel chová a jaké krmivo používá. Jestli toto krmivo používá i pro tento rod a v jakém množství nevím.

K těm sulcatám na obrázků mé prezentace. Ano jedna tam byla lehce hrmabatá. Ostatní vypadaly na můj vkus solidně. Chovatel z té farmy dělal pokusy a zjistil, že na pyramiding má největší vliv prostřední a né bílkoviny. Jasně, že strava má vliv na všechno, ale v tomto má vliv opravdu nepatrný. Pro zájemce možno přečíst článek na www.ivorytortoise.com. Opravdu zajímavé.

Jinak mluvit pořát o odpadu je rovněž liché. Mazuri z USA má své zemědělství a většina surovin je z jejich vlastní produkce. Před vstupem do výroby jsou všechny suroviny analyzovány na různé bakterie, plísně a kvalitu. To že z jednoho druhu suroviny využije od kořene až po květ je snad v pořádku. Neslyšel jste, že nejvíce vitamínů v pomeranči má slupka? :-D

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny