Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želví granule po sešlosti Klubu

Podle mě to krmením nebude ani náhodou. Jsem si jistá, že je to klimatem. Teď se pár posledních let konečně prosazuje trend chovat evropské suchozemky venku ve výběhu s boudou a na zimu je přendat to vyhovujícího zimoviště. Každý chovatel praktikující takovýto přístup ví, že to má svá úskalí. Želvy se musí přendat do sklepa v určitou chvíli. Ne moc brzo, protože želva, která ještě úplně nezabrala se neskutečně vysiluje. Taky ne moc pozdě.. tam je důsledek jasný.. Jsou případy, kdy se i v našich podmínkách želva zahrabe do takového prostředí, že se na jaře probudí v plné síle, ale je to spíš o štěstí a provozovat se to takto nedá.
Ze své severomoravské zkušenosti mohu říct, že je to na některých místech v čr spíše o hubu. Mělník, okolí Prahy, jižní Morava.. tam je to ok. U nás jsem to praktikovala tři sezony a stavěly se boudo-skleníky.. Letošní sezona je celkem dobrá, protože je sucho, mrazy zatím neuhodily. Želvy mi zazimovaly úplně přirozeně, mají tukové zásoby, v zimovišti se nebudí. Ne každou sezonu to takto vyjde a nejhorší jsou vlhka a dlouhodobé deště.
Výskyt želv jsem pozorovala na území bývalé "jugošky" a v těch vysloveně vypralých oblastech je nenajdete. Objevují se na místech s dostatkem potravy. Já tam našla doslova čekankové a svlačcové louky. Do toho sem tam jestřábník. "Naše" pampeliška překvapivě chyběla. No prostě.. stravou to nebude. Fakt u nás na ně není klima.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny