Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Guttka vyvrhuje potravu

Ahoj,
mám doma guttku starou asi 3 měsíce, je ještě mrňavá, tak jí podávám jedno jednodenní hole týdně. Krmila jsem naposledy v pondělí v boxu, po asi půl hodině jsem hada přendala do terárka a nechala ho být. Až do dnešního rána jsem mu pouze rozsvěcovala a vyměňovala vodu, netahala jsem ho, nechala jsem ho v klidu v úkrytu trávit. Od pátku jsem u něj ale nebyla a tak nevím, který den hole vyvrhl, každopádně, když jsem dnes ráno přišla a zkontrolovala terárko a úkryty, našla jsem pod jedním stočeného hada a vedle něj vyvržené hole, které bylo hodně natrávené, byla z něj placička a na jedné straně bylo už úplně zkroucené a hnědé.
Terárko rosím několikrát do týdne (střídmě), úkryty má, poličky na vyhřátí taky, vodu taky, je na bukových štěpkách. Myslíte, že to může být tím, jak jsem ho rychle vyndala? Jak dlouho mám hada v tom boxu nechat? Nebo to může být něčím jiným?

Mám ho asi 14 dní, takže jsem ho krmila dvakrát, normálně se po prvním krmení vyprázdnil, ještě se nesvlékal. Na hada moc nesahám, jen při nezbytné manipulaci. Díky za rady.

Předmět Autor Datum
Jo a dneska jsem přinesla nové holátko, mám mu ho zkusit už dát?
Syrinx 28.11.2011 16:30
Syrinx
Po vyvrhnuti by mala byt pauza na obnovenie kyselin a celkove zotavenie hada... Odporuca sa aspon 7…
Yukina 28.11.2011 19:40
Yukina
7 dní u takového prcka, to se mi zdá moc..
Syrinx 28.11.2011 20:54
Syrinx
V klidu, lepší počkat než to uspěchat a nechat ho to blejt znova....
cejna 28.11.2011 20:57
cejna
Ok. A prosím ještě mi někdo odpovězte na otázku ohledně přendavání hada po krmení z boxu do terárka.…
Syrinx 28.11.2011 22:55
Syrinx
až začne být v boxu opět aktivní.
Zuzina 29.11.2011 08:18
Zuzina
ohledně přendavání hada po krmení z boxu do terárka. Po jak dlouhé době Až to sežere a uklidní se.…
Aurifer 29.11.2011 12:10
Aurifer
A ten box je tak velkej,že nejde dát otevřený do tera(někam mezi ,,studenější" a ,,teplejší" kout) a… poslední
Thomas_Rayen 29.11.2011 22:32
Thomas_Rayen
Smekám přede všemi rádci z tohoto vlákna. Na to abych mohl poradit musím znát podmínky v jakých je z…
animals 29.11.2011 15:19
animals
však jsem taky napsala ve svém předchozím příspěvku "Jinak co se týče té pauzy mezi vyblitím a další…
Aurifer 29.11.2011 19:39
Aurifer

ohledně přendavání hada po krmení z boxu do terárka. Po jak dlouhé době

Až to sežere a uklidní se. Čekat, až začne být zase aktivní je čekání do dalšího hladu :-) Jinak co se týče té pauzy mezi vyblitím a dalším krmením, tak záleží na tom, protoč ten had tu kořist vyblil. Pokud na něj byla velká, nebo neměl klid, podmínky pro trávení atd, tak po úpravě podmínek se mu může dát další kořist už po 2-3 dnech. To obnovení kyselin je celkem fáma. Ale samozřejmě pokud had blil z nějakého jiného důvodu a má nějaký problém, tak je lepší počkat o něco déle. Pokud zase dojde k vyblití, tak to začít řešit.

Smekám přede všemi rádci z tohoto vlákna. Na to abych mohl poradit musím znát podmínky v jakých je zvíře chováno. Ty jsem se nikde nedočetl. To, že se hadovi svítí a topí je sice pěkné, ale na kolik stupňů? Třeba teplota je nevyhovující. Jaká je teplota v úkrytu? Je dostatečná pro trávení? Proč se terárko několikrát do týdne rosí? To je u gutky nutné? Není tím zvíře náhodou stresované víc, než je třeba? U gutek stačí rosit pouze před svlékáním. Pokud je v terárku vlhko a teplo a myše se položí na podklad, je zde možnost namnožení bičíkovců, případně améb, které se přes myše dostanou do zvířete a hned by tu byla další příčina zvracení. Dále jsem nikde neviděl fotku zvířete. Mladá gutka , tedy pokud je trochu v kondici, vydrží měsíc bez krmení jako nic. Tak proč podléhat panice a krmit zvíře hned po vydávení potravy? Nestálo by za to napřed upravit podmínky chovu? No a takto by šlo pokračovat dále. Proto prosím tazatele i pro příště o podrobnější neřku-li vyčerpávající informace. Pak rady od všech zainteresovaných mohou být opravdu konkrétní a tudíž něco platné a ne jenom střelbou naslepo.

však jsem taky napsala ve svém předchozím příspěvku "Jinak co se týče té pauzy mezi vyblitím a dalším krmením, tak záleží na tom, proč ten had tu kořist vyblil...." atd protože tam nikde nebylo psáno, jak bylo hole velké, jakou tam má teplotu ( a tedy podmínky pro úspěšné trávení) atd...to tady člověk musí všechno vypisovat doslovně jak blbům, když je toho tady všude plno, nebo je tolik těžké začít trochu přemýšlet ?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru