Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bezrohatka bojovná (Lepidobatrachus laevis)

Zdravíčko, máte někdo zkušenosti s chovem této žáby? Na netu jsem toho našel poskromnu. Prodejce říkal že stačí pokojová teplota, jen akvaterárium s vodou a nějakou plochou pro vypuštění cvrků, opravdu je tak skromná?
Existuje albbino forma? Mám malou žabku, je víceméně růžová, dospělci na netu zelení, dobarví se tedy nebo zůstane takto zbarvená?
Je nutné u ní dodržovat období zimování jež podstupuje v přírodě?

Předmět Autor Datum
Zkušenost s ní nemám, ale pamatuji si, že jsem poslední dobou narazil na stránky, kde se dá něco vyč…
BlackFlame 17.12.2011 16:40
BlackFlame
Díky za odkazy,zas jsem o něco chytřejší :-) Ještě dotaz na kvalitu vody, opravdu je nutné vodu chem…
V8HEMI 17.12.2011 20:26
V8HEMI
mam tyhle "chrchle" asi 4rokem od mláďat. ´Jestli už existujou albíni to nevim, ale žáby jsou hodně…
Aurifer 18.12.2011 15:13
Aurifer
Mockrát díky za rady :-) Asi ji ubytuju v ikeácké plastové bedně, a koupím akvarijní topítko s termo… poslední
V8HEMI 18.12.2011 16:55
V8HEMI

Zkušenost s ní nemám, ale pamatuji si, že jsem poslední dobou narazil na stránky, kde se dá něco vyčíst. Kvalitu informací týkajících se chovu nejsem schopen posoudit (chybí ta osobní zkušenost). Některé informace by ti snad mohly pomoci.

Takže takhle:

http://www.reptileforums.co.uk/forums/amphibian-ca re-sheets/62095-budgett-care-sheet.html
http://animal-world.com/encyclo/reptiles/amphibian s/BudgettsFrog.php

mam tyhle "chrchle" asi 4rokem od mláďat. ´Jestli už existujou albíni to nevim, ale žáby jsou hodně vybarvené podle podkladu. Když jsou na světlém, tak jsou takové vyblitě světlé. Když na tmavém, tak jsou šedivé s bronzovým nebo zeleným ornamentem. Mláďata jsou ale do růžova, páč mají průsvitnou kůži. Co se týče nároků, tak je to taková drápatka, akorát že adulti žerou myši a i celkem velké ryby. V aktivní fázi (což může být celoročně) je akvatická a na souš vůbec neleze, vlastně se po ní ani neumí pohybovat. Potrava se jí hází normálně na hladinu, okamžitě se na ni vrhá. K chovu se hodí buď mělčí akvárium zařízené normálně jako pro ryby s hodně dobrou filtrací, nebo prostě kýbl beze dna (myšleno substrátu) s čistou vodou. ten je asi tak nejpraktičtější. V přírodě žerou hlavně obratlovce (ryby, jiné žáby, hlodavce) a na cvrčcích zrovna moc neprospívají a nerostou. Takže hmyzem je dobré krmit jen opravdu malá mláďata, s růstem potom holaty a myšmi, rybami, žížalami atd. Jsou strašně žravé a produkují hodně trusu. Když si nedáš bacha a maj hlad, klidně se ti zakousnou do prstu a budou se ho snažit spolknout :-) Co se týče teploty vody, tak snesou pokojovou, ale je lepší tak 25-26°C. Používám normálně vodovodu z kohoutku, ani ji nenechávám odstát. Ale to záleží na tom, jakou máte vodu vy...pokud nějakou přechlorovanou, tak určitě bude lepší ji nechat odstát. Joo, pokud je budeš mít v kýbli beze dna, tak jim tam hoď pár oblých kamínků, rády je polykají a zřejmě si tím regulují nadnášení, protože pak lépe sedí u dna (to není vtip ;-), dělají to i v přírodě) můžeš je mít celoročně v kýbli, ale pokud budeš chtít docílit rozmnožení, tak se jim musí střídat období akvatického způsobu chovu se suchým, kdy se nechají zahrabat a zakokonovat, a dají se přez léto na 3-4 měsíce někam do tmy a chladna. Mají docela zajímavou hrozbu, skáčou na místě s otevřenou držkou a vydávají u toho zvuky jak zamrzlej vodovod :-D

Mockrát díky za rady :-) Asi ji ubytuju v ikeácké plastové bedně, a koupím akvarijní topítko s termostatem. Ale zatím budu muset topení vyřešit jináč, žabka je ještě prcek takže moc vody jí dát nemůžu. Hrozně vtipné zvíře, už se těším až vyroste, snad nepoznám její ,,kly´´ :-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru