Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pandinus imperator nežere

Dobrý den
chovám skupinku 0,0,5 P.imperator, jsou letošní, tak 3 svlek, při teplotě asi 26°C a vlhkosti asi 65%. Všeci si občas něco smlsnou, moc toho nesní, ale vypadají podle mě normálně, tak jak by měli, doufám. Až teda na jednoho který mě dělá čím dál větší starosti, protože odmítá jíst a je hubenější čím dál víc, v podstatě už je tenký skoro jak papír. Nijak jsem to doposud neřešil protože jsem se všude dočetl že nijak přemluvit nejdou, a žádné násilné krmení jako třeba u hadů tu taky nebude moct probíhat, zkoušel jsem ho dát na samotku a pinzetou mu cpát cvrčka, spíš ho ním vyprovokovat až si ho nakonec vzal, zabil, chvíli držel, ale nakonec ho pustil a odešel pryč. Asi tak před třemi týdny měli taky asi tak tři týdny "karanténu", protože se mi na nich vyskytli nějací parazité, kterých se nemohli zbavit a pořád se škrábali a bylo vidět že jim vadí, ty jsme u dvou částečně odstranili jehlou (až jsem se divil jak štíři drželi a nechali se čistit), ale bylo to na dlouho. Tudíž šli na ubrousky, kde měli sucho a pouze petriho misku s kamenem a vodou, na kameni byli v podstatě pořád vylezlí a parazité tam z nich opadali do vody. A včera mi bohužel umřel štír kterému se nepovedlo svléknout a stará kůže na něm přischla, asi jsme zapomněl rosit a podcenil vlhkost:-( sice jsem na něm kůži rozmočil a opatrně ho z ní vystříhal, ale stejně po několika dnech uhynul. A teď mám mnohem větší strach o toho co nežere a proto se ptám jestli mi prosím nemůžete někdo poradit co s ním, jestli nemáte nějaký fígl jak je přinutit jíst, třeba změnu podmínek nebo něco. Byla by ho škoda, jsou to krásná zvířata.

Ještě bych se chtěl také zeptat, protože teplotu řeším 15W žárovkou a vyhřeje terárium s bídou na 28 stupňů, jestli by nebyla lepší menší topná folie, která hřeje víc, až přes 35°C, ale také sklo a písek rozpálí až na 45 °C, ale kdyby byla malá ak by třeba tak moc nehřála.

(na fotce je můj největší štír a ten co nežere)
[http://tera.poradna.net/file/view/10480-1812201188 1-1-jpg]
[http://tera.poradna.net/file/view/10481-srovnani-j pg]

Děkuji předem za odpovědí.
JT

Předmět Autor Datum
Neporadíte mi prosím někdo? alespoň ohledně toho vytápění?
Sayid 20.12.2011 16:14
Sayid
Tebou zmíněných 26-28°C je úplně dostačující teplota, takže bych nic nevymýšlel a nechal to tak, jak…
Haboš 20.12.2011 19:47
Haboš
Dobře, díky, a nevíte ještě prosím Vás s tím co nežere??
Sayid 20.12.2011 20:13
Sayid
když nežere,prostě nežere a nejspíš chcípne, s tím nic neuděláš...čím to je, těžko říct, třebas může…
Nery 20.12.2011 20:56
Nery
No mě se na té fotce zdá, že má tělo i klepeta nějaká zdeformovaná... Souhlas s Nerym.
Haboš 20.12.2011 21:11
Haboš
To jste mě moc nepotěšili, ale co nadělám, holt přežijí ti nejsilnější. No dá se říct že je zdeformo…
Sayid 20.12.2011 21:29
Sayid
kdybys byl blbej ty, tak zřejmě nebudou fungovat oba. Ale když je 1 ok a druhý chcípák, tak to je zř…
Aurifer 20.12.2011 21:42
Aurifer
Ještě s tím svlékáním, tihle štíři můžou mít klidně substrát skoro mokrej, já jim nikdy nerosil, jed…
Nery 20.12.2011 21:59
Nery
to je fakt, já u nich měla vždycky tak 80%, těch 65 bude celkem málo.
Aurifer 20.12.2011 22:03
Aurifer
Dobře, lignocel jim pořádně provlhčím (nebo je lepší jiný substrát?) a tomu co nežere skusím dát pav…
Sayid 20.12.2011 22:19
Sayid
No ten vypada dost na pokraji smrti. Kdyz mi takhle skomira pavouk nebo stir, dam ho do misky s vodo…
Enjoy The Silence 20.12.2011 22:29
Enjoy The Silence
No praveze nezere, proto se tady ptam :-) jinak je pravda ze donedavna dost pil poslední
Sayid 20.12.2011 22:52
Sayid

když nežere,prostě nežere a nejspíš chcípne, s tím nic neuděláš...čím to je, těžko říct, třebas může mít po posledním svleku něco zdeformované, nebo je prostě blbej...

To jste mě moc nepotěšili, ale co nadělám, holt přežijí ti nejsilnější. No dá se říct že je zdeformovaný ale to je spíš tím jak už je pohublý, asi se fakt něco skazilo při tom minulém svleku a třeba nemůže přijímat potravu, a neboje fakt blbej. Ale klidně můžu bejt blbej já a něco sem skazil. Škoda. Ale stejnak děkuju za odpvědi.

kdybys byl blbej ty, tak zřejmě nebudou fungovat oba. Ale když je 1 ok a druhý chcípák, tak to je zřejme tím, že je to chcípák. On tak i celkem vypadá. pokud štír jenom hubne, tak se zplošťuje, ale krunýř se mu při tom nedeformuje. Co se týče té teploty, tak ta je uplně ok. Je to pralesní druh žijící v podrostu, takže nepotřebuje nijak vysokou teplotu.

Jinak co mi tak fungovalo na přesvědčení blbě žeroucích mláďat- dát jim místo cvrčka pavouka. Po pavucích jsou celí hříční a dost mláďat to rozežralo.

Ještě s tím svlékáním, tihle štíři můžou mít klidně substrát skoro mokrej, já jim nikdy nerosil, jednou za čas jsem nalil na substrát nějakej ten litr vody a svleky byly vždy ok.

Dobře, lignocel jim pořádně provlhčím (nebo je lepší jiný substrát?) a tomu co nežere skusím dát pavouka. Jinak má asi smůlu, vždycky jim šoupnu pod kamen prochladlýho cvrčka aby jim neutekl (většinou na něj zapomenu a zmrzne, ale rozmrzne taky rychle) a kterej z nich si ho veme tak je jeho, to už je nekontroluju kdo jí a kdo ne.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru