Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Had se často svléká + špatná kůže

Zkusím ti poradit, když už jsem se do toho zapletl. Rád bych, kdyby mou radu doplnila Jabula nebo Aurifer, poněvadž ty o těchhle věcech ví více než já a mají podstatně větší zkušenosti a patřičné vzdělání (Jabula). Mojí radu ber jako radu amatéra na fóru, takže je třeba ověřit a prověřit.

V první řadě bych hada umístil do karantény. Ubrousky a miska s vodou.

Bude to buď nějaká mykóza nebo kožní zánět - té mykóze by odpovídal jak ten povlak, tak zduřelé šupiny. Když se ti tehdy špatně svlékla, dosvlékl jsi ji? Pozůstatky staré kůže jen napomáhají bujení toho svinstva. Vypadá to jakoby na ní zůstala nesvlečená kůže a pak to zduřelo a zaneslo se to.

Navštívit veterináře, který se vyzná v plazech jsi měl už dávno (už po tom prvním špatném svleku jsi měl pozorovat, co se děje. V drtivé většině případů indikuje špatný svlek nějaký problém). Ono zvlášť u těch mykóz se na ně přijde často později, než je žádoucí. Teď bych schopného veterináře být tebou navštívil okamžitě. Mykózy se často léčí tak, že před aplikací nějakého antimykotika (co já vím se používá něco jako Canesten nebo Nystatin) nebo antiseptika (právě Betadine nebo roztok hypermanganu) je potřeba odstranit napadenou tkáň až na zdravou. To by měl provést veterinární odborník. Být to můj had, tak už jsem byl u toho veterináře dávno (veterinář ti stejně musí určit přesný druh postižení a podle toho nasadit léčbu - řekne ti, jaká léčiva ve tvém případě nasadit - aplikuje se to denně a dokonce i preventivně nějaký ten týden poté, co had vypadá zdravě). Hlavně drž zvíře v karanténním prostředí, aby nepřicházelo do styku s ničím, co by postižená místa mohlo během léčby zanést.

Já ti lépe neporadím. Jen je škoda, že jsi nebyl důslednější a něco neudělal včas. Zkušenější kolegy prosím o doplnění.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny