Předmět Autor Datum
Starý dobrý scindapsus nebo potos (Epipremnum) - má rád světlo a vyšší vzdušnou vlhkost a šlahouny n…
Y Draig Goch 21.12.2011 14:32
Y Draig Goch
to je skoro vyčerpávající odpověď. ještě je použitelná monstera a jiné druhy filodendronů. akorát up…
Aurifer 21.12.2011 14:50
Aurifer
Monstera mi přišla na mysl taky, ale počítám, že je to "normální" terárko a to by monstera za chvíli…
Y Draig Goch 21.12.2011 14:54
Y Draig Goch
no ten scindapsus je dobry akorat v tom jak rychle roste, ale dost pochybuju, ze prezije u agam 2dny…
Enjoy The Silence 21.12.2011 15:01
Enjoy The Silence
My jsme u kočin měli scindapsus a pumilu... pumila celkem šla, bo ty drobné lístky se trousily a dor…
Y Draig Goch 21.12.2011 15:18
Y Draig Goch
tak umělé nám u kočičín šly dobře :-) U legošů jsem od nich tenkrát upustila po tom, co mi chcípla n…
Aurifer 21.12.2011 15:22
Aurifer
já právě u kočičín měla monsteru, filodendrony a scindapsusy, na některých fotkách místy vykukuje. a…
Aurifer 21.12.2011 15:11
Aurifer
Díky moc za všechny rady, fakt vyčerpávající:) Něco pořeším. Kytky ať vypadaj jak chtěj, hlavně on a…
Reňula 21.12.2011 15:39
Reňula
tak agamák je zrovna ten, komu to bude nejvíc jedno ;-):-)
Aurifer 21.12.2011 15:42
Aurifer
Jo, toho by nejvíc trápilo, kdyby nebylo co do pupku, kde se ošplíchnout a kde vyhřát. Na estetično…
Y Draig Goch 21.12.2011 15:56
Y Draig Goch
Aurifer - já vždycky vlezu na ty vaše stránky a zkejsnu tam týden. Ta terka pro jedáky jsou nádherná…
Aurifer 21.12.2011 16:46
Aurifer
Pravda, taky mi vždycky nejvíc naštve, když majitel není schopen si sednout, podívat se kde zvíře ži…
Y Draig Goch 21.12.2011 17:36
Y Draig Goch
Dobry den chtel bych se zeptat jestli je bananovnik vhodny do teraria k chameleonovi dekuji
somyk 23.12.2011 15:57
somyk
to záleží na tom, jak máš velký to terárko pro chama. pokud standartní velikosti, tak tam za chvíli…
Aurifer 23.12.2011 19:20
Aurifer
když už jsme u všelijakejch rosltin, zeptám se na citrus v terárku u chameleonů? V Jemenu by se snad…
blevil 23.12.2011 21:12
blevil
tak chamík by s nim asi žádný problémy neměl. Jen si nejsem moc jistá, jestli ten citrus půjde v ter…
Aurifer 24.12.2011 00:49
Aurifer
Voděnka, je nejedovatá dále tráva pro kočky a štěstí, agama by ale měla mít sušší prostředí takže ta… poslední
TerraDorotka 15.04.2013 22:07
TerraDorotka

Starý dobrý scindapsus nebo potos (Epipremnum) - má rád světlo a vyšší vzdušnou vlhkost a šlahouny něco udrží. Většinou se dá sehnat od zoufalých majitelů nějaký ten přebytečný šlahoun, kořeny pouští skoro okamžitě, jak ve vodě, tak v zemině (aspoň u nás)... dá se průběžně zaštípávat a šlahouny zakořenit, čímž se doplňuje deficit, když to obyvatel ubikace žere, jako v našem případě.
Ficus pumila taky udrží víc, než se zdá.
Stojaté rostliny nevím, ty by okamžitě přišly k převálcování a frakturám... samozřejmě, tradiční je ficus benjamina a ibišek, ale nevím, jakou životnost by měly v terárku. U nás tak... týden? :-D

to je skoro vyčerpávající odpověď. ještě je použitelná monstera a jiné druhy filodendronů. akorát upozorňuju předem, že kočičíny sice listy tolik nežerou (ikydž čerstvě vyrašený lísteček rády okousnou :-), ale co se týče devastace kytek tim, jak po nich lozej a pářou listy drápama si nezadají s leguánama. takže ikdyž tam kytky budou přežívat, tak budou vypadat hrozně :-) Ono na to, aby to byla hezky zarostlá vitrína s pěknýma kytkama by musela být opravdu velká, několik m2...v běžných bytových podmínkách jsou lepší umělé kytky, ty agamy neničej :-)

Monstera mi přišla na mysl taky, ale počítám, že je to "normální" terárko a to by monstera za chvíli zazdila... :-D Respektive, u nás by jí ten pažrout do týdne spolykal. Když vidí monsteru, nezná se. Ale menší filodendron, proč ne...
Vždycky si říkám, když jsem v ZOO u orangutanů, jak se tam plazí ty obří "voděnky", co by říkal legu, kdyby to viděl. Počítám, že by mrsknul chvostem a už bychom ho nechytili... leguání ráj. :-)

My jsme u kočin měli scindapsus a pumilu... pumila celkem šla, bo ty drobné lístky se trousily a dorůstaly... a scindapsus byl pravda trochu... jak to popsat? Surrealistický?
Jinak, ony i ty umělé dostávají zabrat, legu je očesává jentak asi jako pro zábavu, nebo aby nás náhodou nepřišel moc levně... počítám, že by musely být odlitý z jednoho kusu kevlaru, aby odolaly všemu. :-D

Jo, toho by nejvíc trápilo, kdyby nebylo co do pupku, kde se ošplíchnout a kde vyhřát. Na estetično zrovna moc zařízený nejsou...
Aurifer - já vždycky vlezu na ty vaše stránky a zkejsnu tam týden. Ta terka pro jedáky jsou nádherná... kdyby v něčem takovém člověk viděl ještě i nějaký klenot jako třeba krásnou gabunskou... :-D Nojo, děláme to pro sebe.

Aurifer - já vždycky vlezu na ty vaše stránky a zkejsnu tam týden. Ta terka pro jedáky jsou nádherná

díky :-)

Nojo, děláme to pro sebe

tak ono jak u čeho- odchovovému agamákovi záleží na tom, aby jak píšeš měl co do pupku, kde se ošplíchnout, vyhřát, popřípadě namachrovat se před holkou a pak ji napářit :-) a je mu celkem jedno, jestli má místo větví trubky omotané špagátem a místo přirozeně vypadajícího bazénku plastové umyvadlo.
Ale zase třeba u řady zvířat z čerstvýho importu je biotopně zařízená ubikace jedna ze základů, jak to zvíře udržet na živu a následně rozmnožit. Ono si tak totiž po tom traumatu, co zažilo při importu může zase připadat jako doma a uklidní se, zbaví se stresu a začne fungovat. Což v karanténní, ryze účelové a hygienické ubikaci často nezačne a chcípne. Kdežto v terárku napodobujícím úsek biotopu často po tom, co se rozkouká a získá kondici brzy normálně najede na přirozené chování včetně rozmnožování. Zase na 2str. u gabunky (a dalších jedáků) je potřeba tu nádrž mít přehlednou a funkční, aby se eliminovalo riziko jak pro hady, tak pro chovatele :-)

Pravda, taky mi vždycky nejvíc naštve, když majitel není schopen si sednout, podívat se kde zvíře žije a jak a pokusit se nějak mu to životní prostředí napodobit. Terárium samozřejmě nikdy nebude kus džungle a ti chudáci, co jaksi pamatují "domovinu", u těch chápu maximální potřebu nějak je zklidnit a učinit jim život ještě příjemnějším, než těm "otrkaným", co o Jižní Americe (legu) slyšeli leda vyprávět od nás, spokojí se na lození z větvemi švestky a živí se pekinským zelím, polníčkem a podobnými věcmi, o nichž by doma neměli ani páru.
Přiznávám, že cítím trochu závisti u výčtu všech těch zvířat, ale stačí mi bohatě, co máme doma teď. A dáma se smyslem pro humor a realista - vás by si měl muž pořádně považovat! Na novinkách mě to vždycky pobaví, když vletíte mezi mudly...
Ad gabuny - to jsou tak krásní hadi, že by vypadali dobře snad i na hnoji! Prostě láska na první pohled. No, třeba, časem...

tak chamík by s nim asi žádný problémy neměl. Jen si nejsem moc jistá, jestli ten citrus půjde v terárku...ona je to celkem citlivá rostlina, na pěstování. Ne všude a ve všem se mu daří...tak ale zkusit to můžeš, pokud máš odrostlejší rostlinu, co není napajcovaná nějakýma sajrajtama proti škůdcům, tak ji můžeš do většího terárka zkusit použít.

Voděnka, je nejedovatá dále tráva pro kočky a štěstí, agama by ale měla mít sušší prostředí takže takové ty nepichlavé kaktusy, těm by se tam mělo dařit, někdo tam dává i fíkus, ale z něho teče mléko- nevím nedám za to rukudo ohně, aby se neotrávila. Když ale přijdeš do květinářství, určitě ti poradí. Já mam spíše tropické plazy, kytkám se daří ve vlhčím prostředí. Doporučuju nesázet přímo dovnitř. Je pak problem je vytahnout a nemáte pak takovou kontrolu udržet jim vlhkost. Ale super je např avokádo nebo jakékoliv ovocné stromky. Hlavně teď je jaro, všchno bude kvést, takže zksu nařízkovat větvičky a nechat je zakořenit, pak jen a zasadit a hotovo. :) Mimo jine je perfektní smuteční vrba- rychle se ujme a roste jako z vody. :)Potom lucky bamboo, zelenec, a kapradí a orchidee. :) Tak snad to stačí. :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru