Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Divné chování hrozna

Zdravím všechny a předem děkuji za čas a rady. Tak k tomu, co mě trápí. Mám asi šestiletého hroznýše kr. (asi nějaký mix) má cca 190cm. V terárku má snad všechno (topný kámen, větve na šplhání, poličku na odpočinek, žárovku na vyhřívání, plastové rostlinky, velkou nádrž na vodu) a je na bukových štěpkách, rozměry terárka jsou 2000x800x800. Před svlékáním ho rosím postřikovací lahvičkou na kytky. Teplotu má od cca 20 v noci a ráno do cca 30 přes den, ale mění se podle místa kde je a vlhkost kolem 60% v době svlíkání i víc. Takže to jsou podmínky a teď, co se stalo. Občas ho nechávám aby si když chce vylezl z terárka (občas si vleze na radiátor zahřát se, nebo někam, ale není to často!) a když jsem ho chtěl dát zpět vystartoval po mě a kousl. No kromě leknutí a natrženýho prstu to odnesl i on vytrženým zubem. Dočetl jsem se že jim zoubky dorůstají, takže snad v pořádku. Ale od té doby je prostě divný. Za pár dní se zakalil, pak odkalil a krásně v kuse svlékl. Svlečka neporušená a on pěkně aktivní. Ale leží teď na místech na kterých moc neležel, jako opřený a různě skroucený na skle, o potrevu nejeví zájem, dám mu do tera morče a on jakmile ho zbystří jde po něm, ale když dojde až k němu a čichne ucukne a zajede někam do rohu. Totéž s potkanem. Není to tím, že jsem dostal doporučení nakapat na zvířata vytamíny? Je to http://www.exo-eko.cz/Vitaminy-pro-terarijni-zvira ta/sera-reptilin-vitaminy (akorád teda krabička je jiná v tom, že na spodním zeleném okraji nemám malé obrázky zvířátek, ale vypsané vitamíny). Nakapal jsem na zvířata a do vody. Do vody si vlezl v pohodě, ale zvířata nechává být. Zkusil jsem morče umýt a pak pár dní nechat být aby opět chytlo svůj pach, ale nic. Odkládal normálně když měl co a žral také moc pěkně. Naposledy morče 12.11., ale pak kousnutí a to svlíkání. Mám jen strach jestli to není nějak divné, jestli nemám vyhledat odborníka na plazy a nebo by ste počkali jestli třeba nedostane hlad, morče a i potkana mám doma, mají svá terárka a zkouším mu je občas dávat, ale pořád to samé. Děkuji za rady. Pro info fotky hnjupis.rajce.idnes.cz

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobře, děkuji za rady a pochvalu ohledně dotazu. Píšu tak jak se věci mají a snažím se vyvarovat chy… nový
Kukin 26.12.2011 13:03
Kukin
Zkuste to nafotit. To odmítání hlodavce jak popisujete je celkem normální. Mělo by to vykompenzovat… nový
Aurifer 26.12.2011 13:33
Aurifer
Asi jsem to špatně napsal s tím vitamínem. Chtěl jsem mu prostě nahradit, nebo přilepšit místo žárov… nový
Kukin 04.01.2012 07:38
Kukin
::) chlape rozum do hrsti, hrozna žádný zdroj UVB (a dokonce ani UVA) nepotřebujou ! To platí jenom… nový
Aurifer 04.01.2012 10:58
Aurifer
No mě to bylo řečeno když jsem se ptal na ztmavnutí hadíka. Po svleku má pěkně hnědou barvičku a pak… nový
Kukin 04.01.2012 12:05
Kukin
Však ono je v pořátku, že se ptáte, ale je celkem zbytečné se ptát ve zverexu, tam o zvířatech vědí… nový
Aurifer 04.01.2012 12:24
Aurifer
Já ho mám od května/června, mám napsáno doma (vedu mu deníček kde píšu podmínky před svlekem, vlhkos… nový
Kukin 04.01.2012 13:08
Kukin
však jo. ono je hezké, že ho máte rád a snažíte se, aby se měl dobře...ale poskytováním věcí, které… poslední
Aurifer 04.01.2012 15:16
Aurifer

Dobře, děkuji za rady a pochvalu ohledně dotazu. Píšu tak jak se věci mají a snažím se vyvarovat chyb z dotazů ostatních, takže raději napíšu hned jak chovám mazlíka. Do tlamky se mu podívám, jen jsem nevěděl co je normal a co ne, ale zkusim kdyžtak nějak nafotit. To divné chování, je právě to polehávání jakoby na stěnách terárka, kdy je natažený podél stěny, pak na půl přeložený a opět na stěně. To dříve nedělal. Zkusím natočit i to odmítání. On třeba zkoumá podél skla, pak zaznamená pohyb za sebou oočí se, jde skvěle po pohybu, udělá smyčku a když přijede co nejblíž a "olízne" si morče otočí se a někam se schová. Tohle nikdy nedělal.Napadlo mě jestli to není tím, že poprvé mu dávám chlupaté morče (předtím ty to byly ty krátkosrstý a tohle je dlouhosrsté), nebo těma vitamínama. Vitamíny mi doporučila známá, která prodává u nás v ČB tera-věci. Mělo by to vykompenzovat B které teď moc nedostává ze sluníčka. Nebo zda to nemůže být podkladem. Byl zvyklý na hobliny (předchozí majitel na něj kašlal a zbavil se ho), já ho měl pět měsíců na bukových štěpkách s rašelinou, tak jak jsem vyčetl. A teď poslední dva měsíce jen na štěpkách. Ty mi doporučili, že nelezou hadům do tlamky, ani za šupinky jako lignocel, nebo písek.. Takže jdu kouknout do tlamky a uvidím a dám info. Děkuji

Zkuste to nafotit. To odmítání hlodavce jak popisujete je celkem normální.

Mělo by to vykompenzovat B které teď moc nedostává ze sluníčka

Ze slunečního záření (tedy z jeho složky) si organismus získává vitamín D, nikoliv B...nedostatkem béčka zdravý (nezatasemnicovaný) hrozna krmený morčaty trpět rozhodně nebude, protože tlusté střevo morčat naopak obsahuje béčka hodně. A déčko tihle hadi dodávat nepotřebují. Většinou jakékoliv podávání vitamínů tam , kde je to zbytečné je spíš kontraproduktivní. Co se týče toho pokladu, tak to tím klidně může být, že je na něm najednou nesvůj. Ale vyfoťte to zíře a dejte sem fotky, ona fotka často řekne víc jak 1000 slov ;-)

Jinak co se týče toho dlouhosrstého morčete, tak dlouhosrstýma je lepší nekrmit, nebo je před zkrmem ostříhat. Ty dlouhé chlupy můžou hada i ucpat.

Asi jsem to špatně napsal s tím vitamínem. Chtěl jsem mu prostě nahradit, nebo přilepšit místo žárovky UVB-5 (tuším že je to tak, spostě taková ta spirálka která mu nahrazuje sluneční světlo) kterou mu tam chci dávat, ale zatím řiším jak a kam ji přidělat (předělávat vrchní díl, nebo rovbnou nechat udělat nové tera atd.). Co se týká toho podkladu tak předchozí chovatel ho měl na hoblinách a já nějakou dobu taky, pak jsem při dávání kamene rovnou namíchal rašelinu (bez vápna atd, prostě čistou od nás ze Soběslavy) se štěpkama. A na tom byl přes půl roku a všechno bylo max v pohodě. Změna teď byla, že jsem nedal rašelinu, ale jen štěpky. Takže snad je to jen kombinací všeho dohromady. vylomenej zoubek, nažrání, svlíkání a zimní snížení žravosti. Asi taky hraje roli ta teplota. Poslední věc která mě napadla, občas když mu doháním teplo svícením je občas v terárku cejtit guma (asi od bužírky která se hřeje v květníku) může to mít vliv? Systém světla je stejný, jen teď větší dávky kvůli větší zimě a dřívější tmě. Pusinku jsem mu otevřel plastovou lzičkou ale fotila mama takže fotky stojí za prd. až bude doma brácha nafotim a dám na rajče a napíšu. Zatím díky.

::) chlape rozum do hrsti, hrozna žádný zdroj UVB (a dokonce ani UVA) nepotřebujou ! To platí jenom pro denní ještěry a některé denní hmyzožravé hady. takže je zbytečný jim dávat nějaké spirálky a pokapávat morčata nějakýma kapičkama ;-)

Ovšem co se týče té gumy, tak ta by smrdět v terárku neměla. Pominu-li, že hadovi to určitě vadí, tak si koledujete o požár. Takže doporučuji závadu odstranit, aby tam guma nesmrděla.

No mě to bylo řečeno když jsem se ptal na ztmavnutí hadíka. Po svleku má pěkně hnědou barvičku a pak mu hlavně hlavička dost ztmavne. Bylo mi řečeno ve zveráči s potřebama pro plazy, že to může být nedostatkem denního světla (nejsem odborník, proto se na to ptám, můj obor je technika a strojírenství a věřím a spoléhám na to, že lidi kteří dělají tu či onu věc mi poradí) a měl bych mu koupit něco čím mu to vykompenzuji, že klasická žárovka dodá jen teplo, což mi přišlo logické. opravdu mu tmavnutí začalo v momentě kdyz jsem s ním přestal chodit ven a přestal jsem ho pouštět na zahradě.. Jinak teda ok ještě tam nic nemám, přestanu kapat a nic kupovat nebudu.

Co se týká gumy tak je to dané tím jak je dlouho v kuse zapnutá žárovka mám tam myslím 60w s tím, že je hodně vysoko a květník je pochopitelně zasíťovaný aby se hadík nepopálil, rozpálí se květník a v místě kde prochází drát se bužírka zahřívá a smrdí. zkusím vymyslet čím by to šlo obalit ev jak to udělat jinak. Jak jsem psal, bydlím v domě kde celý den od cca 6 do 16 hodin nikdo není a než se dům roztopí na teplotu je třeba 19 hodin a jinak by tam měl hrozna 20 st. C takže to doháním žárovkou a vytápím mu jen terárko.

Však ono je v pořátku, že se ptáte, ale je celkem zbytečné se ptát ve zverexu, tam o zvířatech vědí zhruba totéž, co Vy, ale zato přesně vědí, co potřebují prodat :-) Takže Vám něco prodají. Třeba UVéčko a kapičky pro hroznu... Jinak hroznýše je i zbytečné brát ven, ten stres co při tom had má uplně vyváží tu možnost slunění. On hroznýš je noční druh, co se v přírodě sluní po ránu jen když je chladné období (zima v noci). Ale nesluní se kvůli UV, ale kvůli tomu, že je po noci vychladlý. Když ho vytáhnete z jeho terárka a budete venku pouštět po zahradě, když se vám to hodí (což je většinou přez den), tak ho tím akorát zbytečně stresujete ;-) On to sice bude v pohodě přežívat, ale je to uplně zbytečné a spíše až kontraproduktivní. Co se týče toho stmavnutí, tak to je normální- had po svleku je světlejší a má jasnější barvy, ale jak kůže stárne, tak tmavne. Před dalším svlekem je nejtmavší. Jak toho hada máte dlouho?

Já ho mám od května/června, mám napsáno doma (vedu mu deníček kde píšu podmínky před svlekem, vlhkost, když jsem ho měřil tak údaje atd.). Předchozí majitel ho měl cca 5-6 let, ale něvěnoval se mu a spíš hadík trpěl. Krmil ho max jednou za dva tři měsíce, v teráriu měl zbytky kůže a odklady, žádné světlo, ani topný kamen, u něho si taky popálil nos o žárovku (ta praskla a proto už jí tam pak neměl) měl tam jen dvě větve a malou misku na vodu. Věčně byl ve stresu ze psa kterej skákal na terárko a na hada dorážel atd. Jednou ho kousl a od té doby ho několik měsíců možná let nedržel v ruce (u mě si zvykl a během dvou týdnů jsem ho měl v ruce v pohodě). Takže jsem mu ho spíš zabavil a dal jsem mu flašku. Jinak k barvě, ta byla právě světlejší dřív i v době před svlekem než je teď druhý den po svleku. Prostě doopravdy stmavnul. Ven jsem ho bral třeba na pět hodin, když jsem šel na zahradu pustil jsem ho a on si vlezl na strom nebo jinam, ale pokud mu to škodí, chápu, že ho hodit někam do cizího prostředí na pár minut, pak ho zas tahat jinam není nic moc. Jinak chápu, že prodejci jsou v tomhle zmetci a prodají klidně sáček se vzduchem jen aby vydělali, ale pokud je had zvyklý, že ve volné přírodě má sluneční světlo byť jen ráno, nebo když je mu chladno aby se prohřál, a doma ho nemá, bo skrz sklo projde jen světlo, ale záření žádné, bral jsem to jako samozřejmost a pokud to hadíkovi byť jen minimálně prospěje nebudu přemýšlet nad "blbým" pětikilem. Mám ho pro radost a ne abych na něm šetřil...

však jo. ono je hezké, že ho máte rád a snažíte se, aby se měl dobře...ale poskytováním věcí, které zvíře nepotřebuje a zacházením, které zvíře nepotřebuje mu sice většinou neškodíte, ale také nijak neprospíváte. S tím UV mu sice neuškodíte, ale fakt je to uplně zbytečné. Ona péče prostě má být přiměřená. To ztmavnutí určitě není tím, že by teď nechodil na slunce...kdybyste ho nechal přez den chrápat v terárku, udělal byste pro něj mnohem víc ;-) Oni hrozna se po ránu nesluní kvůli slunci, ale kvůli teplu, které potřebují pro trávení. Pokud mají tepelný zdroj v terárku, tak slunce nepotřebují a je zbytečné je přez den stresovat taháním ven. Přecejen, on je dost velký rozdíl mezi nočním hroznýšem, který se hýbe jen pokud musí a třeba agamou vousatou nebo nějakou ještěrkou, která je aktivní, heliofilní a sluní se ráda. Tam je potom nošení na slunce k užitku, ale u hada ne ;-)

Víte co, dělejte si co chcete, ale zvířata prostě mají nějaké své přesné nároky a ty vyžadují. Pokud je dostávají, je to OK. Pokud ne, je to špatně. Pokud dostávají něco navíc, tak v případě, že jim to přímo neškodí (i takové případy se občas vyskytnou z přehnané péče), tak jim to ale ani nijak neprospívá.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru