Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemocný hroznýš

Ja se obavam, ze v situaci, kdy ma nekdo zvirat vic a nove zvire mu prokazatelne chcipne na ibd, jeste to neznamena, ze prodavajici posledniho prirustku mel nemocne hady, ale je tu jeste moznost, ze je v chovu jine nakazene zvire, ktere je treba odolnejsi a nic se u nej zatim neprojevilo. A pokud chov neni opravdu striktne oddeleny, vysledny obraz by byl stejny jako v pripade, ze by jedinymi nosici viru byla ta nejnovejsi zvirata. Je to hodne tenky led.
Naprosto souhlasím. Taky se přikláním k tomu, že to bohužel zavání víc honem na čarodějnice, než reálnými podklady.
Dnešní styl hygieny v některých chovech (přemýšlím, zda se dá o tom, co chci popsat hovořit jako o chovu a zda není hygiena příliš silné slovo) je na takové úrovni, že je to i zbytečné hledat příčiny jinde než u dotyčného chovatele. Znám případ kolegy, co si nakoupil na burze ze tří zdrojů gekončíky a vzdor upozornění je nafrkal k sobě. Za měsíc žil poslední, resp. dodělával, všichni měli crypta. Terárko na vyhození, chov v háji a kdyby to náhodou nějaký přežil (i v případě crypt se již vyskytli odolnější jedinci gekončíků, kteří působí jako přenašeči, aniž uhynou), tak ho předal dál s tím, že jemu chov holt nějak nejde a pořídí si něco jiného. Lze se jen domnívat, který z gekončíků to měl, když on sám žádné předtím nechoval. Dost možná to neměl žádný, protože kolega je typ "prase", který na burze ohrabe pomalu i prodavačku, není se pak čemu divit, že má na rukou po pár desítkách minut solidní zoo. Zrovna u crypt již byly popsány případy přenosu skrze ručník v umývárně chovu, takže není ani taková scifi zatáhnout si crypta z burzy, aniž si vůbec nesu domu živé zvíře. Stačí si takové zvíře prohlížet, neumýt si ruce, pak si při placení piva ohmatat peněženku... Mimochodem, používáte na burze mobily?;-)
Naznačený případ je případ přenosu cryptosporidií, kde byla jasnou příčinou chyba chovatele, který zvířata přes upozornění spojil. Bohudík u crypt donedávna platilo to, co u IBD ne, tedy že nakažená zvířata velmi rychle beze zbytku umírala (to už bohužel taky neplatí).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny