Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Brachypelma Smithi - vyčesávání chloupků

Možná se mi dostane pouze odpovědi, ať více hledám na zdejším fóru či použiji nějaký vyhledávač, ale přeci jen.... Rád bych doma hadí chovance rozšířil o nějakého pavoučka :) Než jsem si pořídil hada, tak jsem studoval a studoval, jak dostupnou literaturu, tak internet... Myslím, že jsem nic nepodcenil a s přípravou jsem to možná i přeháněl. U pavouků je příprava obdobná a zajímá mě asi nejběžnější druh Brachypelma Smithi. Podmínky chovu, potrava..... vše pečlivě nastudováno. Jedná se mi převážně o jednu věc. Rád bych se od Vás chovatelů dozvěděl něco o obraném chování v podobě „vyčesáváním chloupků ze zadečku“ Vím, že každý chovanec je jiný a i každý člověk na chloupky reaguje jinak. Můj konkrétní dotaz spočívá v samotném účinku chlopků. Zdůrazňuji, že pavouka nechci na honění ega před rodinou a známými. Tak se nechovám ani k hadicím a k manipulaci dochází pouze při krmení, čištění a podobně... Zajímá mě, jestli v případě, že by se ke Smitce do terárka vstupovalo jen v případech krmení, výměny vody, či úklidu a podobně, docházelo by při klidném pohybu k vypouštění oněch chloupků a v jakém množství. Zda je to prostě pravidlo, že by při takovém vyrušení chlopky okamžitě létaly. Taky mě zajímá, jak chloupky z jednoho chovance můžou „ohrozit“ chod místnosti jako je obývací pokoj či hadí chovance, kdy jejich terária by byla hned vedle pavoučího. Například v knížce Sklípkani rodu Brachypelma od Lubomíra Krátila v kapitole jedovatost, jsou postupné alergické reakce na chloupky popsány dost strašidelně :) Na druhou stranu si myslím, že srovnávat jednoho chovance s jeho kvanty není asi na místě. Doufám, že dotaz o který mi šlo, byl popsán srozumitelně. Jde mi prostě o to, aby se k vůli jednomu pavoučkovi, každý člověk, který přijde do místnosti neuškrábal k smrti :) Díky moc za odpovědi.....

Předmět Autor Datum
je to kus od kusu jiný, některej babouk bude vyčesávat jen se na něj podíváš a jinej třeba vůbec, ni…
Hroznak 27.12.2011 18:21
Hroznak
No ja se uz skoro vsech pavouku zbavil hlavne kvuli alergii na ne. Ale pravda choval jsem je s prest…
Enjoy The Silence 27.12.2011 18:51
Enjoy The Silence
Já po 10ti letech chovu desítek smitek nemám problémy(tedy konkrétně se smitkami, třebas Teraphosky…
Nery 27.12.2011 21:21
Nery
No u me to zacalo M. robustama, pak Theraphosy a ted uz snad i ti co nic zadne nevykopavaji... poslední
Enjoy The Silence 28.12.2011 13:32
Enjoy The Silence
http://www.lasiodora.sk/index.php?clanok=vtackare/ obranne_chlpky
lasiodora 28.12.2011 12:56
lasiodora

je to kus od kusu jiný, některej babouk bude vyčesávat jen se na něj podíváš a jinej třeba vůbec, nijak bych to nehrotil, chloupky z jednoho kusu určitě neohrozí chod místnosti či hady, jen čas od času tě budou svědět ruce(a při přímém zásahu fakt hodně a drbáním to ještě zhoršíš).
Dá se to ošetřit tak, že budeš při údržbě terárka apod. nosit chirurgické rukavice, ale to už se mi zdá přehnané.
Jiná situace by nastala kdybys měl na chloupky alergii, ale to je poměrně neobvyklé a jinak, než že to vyzkoušíš se to zjistit nedá.

Hodně úspěchů v chovu :)

Hroznak

No ja se uz skoro vsech pavouku zbavil hlavne kvuli alergii na ne. Ale pravda choval jsem je s prestavkou cca 18 let. A ve velkem mnozstvi. Zrovna smithky mam jeste 3... a pujdou taky pryc. Moc nevykopavaji, kdyz terarko opatrne otevru tak to jeste jde. Ale na nejakou manipulaci, byt do krabicky muzu zapomenout. Alergicka reakce se projevi temer ihned.
Pri chovu jedne smithky, kdyz nemas jine vykopavajici sklipkany to bude nejspis v klidu. Ale osobne bych uz radeji vzal neco nevykopavajiciho.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru